Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στις 12:00 το μεσημέρι θα αποπλεύσει το το τουρκικό γεωτρύπανο

Offsite Team -
09.08.2022 - 09:05

Στις 12:00 το μεσημέρι θα αποπλεύσει το το τουρκικό γεωτρύπανο

Σε επιφυλακή η Αθήνα για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που αποπλέει σήμερα

Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ειδική τελετή, στην οποία θα βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να αποκαλυφθούν και τα σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες.

Οι ελληνικές Αρχές, πάντως, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν καταγράψει με προσοχή την περιορισμένη κινητικότητα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν τη Δευτέρα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Αν και δεν είναι ακόμαα γνωστό που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex, η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Αθήνα πάντως, διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Ανακοινώνει το μεσημέρι σε τελετή στη Μερσίνη τον προορισμό του Αμπντουλχαμίτ Χαν ο Ερντογάν

«Είναι μεγάλη μέρα, είμαστε ενθουσιασμένοι», έγραψε στο τουίτερ του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίτ Χαν το οποίο ξεκινά σήμερα για την πρώτη του αποστολή.

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση θα το ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή στην Μερσίνη, στο λιμάνι Τασουτσού η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Στην τελετή θα παραβρίσκεται και ο Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έγραψε στο τουίτερ του «Αύριο (σήμερα) είναι μεγάλη μέρα!.. Είμαστε ενθουσιασμένοι…Το τέταρτο γεωτρύπανο #AbdülhamidHan ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση αύριο (σήμερα). Ας είναι ο δρόμος του ανοιχτός, ο αέρας του ευνοϊκός, η προσπάθειά του σαν του Αμπτουλχαμίτ Χαν».

ΚΥΠΕ

Home