Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στόλτενμπεργκ σε Ερντογάν: Ακούμε τις ανησυχίες

Offsite Team -
21.05.2022 - 18:31

Στόλτενμπεργκ σε Ερντογάν: Ακούμε τις ανησυχίες

«Aλλά είναι σημαντική η διεύρυνση του ΝΑΤΟ»

Τις αντιρρήσεις που εγείρει η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίαςκαι της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ συζήτησαν ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Ζητούμενο για τη Συμμαχία είναι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν Φινλανδία και Σουηδία να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε την έκδοση έξι υποτιθέμενων μελών του PKK από τη Φινλανδία και έντεκα από τη Σουηδία. Μαζί με κάποια πρόσωπα που η Τουρκία κατηγορεί ως υποστηρικτές του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, η Τουρκία ζητά συνολικά 12 άτομα από την Φινλανδία και 21 από τη Σουηδία.

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τις δύο χώρες ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία

CNN.

Home