Συνιστούσε απειλή ο Σουλεϊμανί, είπε ο Τζόνσον

Συνιστούσε απειλή ο Σουλεϊμανί, είπε ο Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμάνι «συνιστούσε απειλή για όλα τα συμφέροντά μας και ήταν υπεύθυνος για ένα μοτίβο ταραχοποιού, αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς στην περιοχή».

Συμπλήρωσε ότι «δεδομένου του ηγετικού ρόλου που έχει παίξει σε ενέργειες που έχουν οδηγήσει σε θανάτους χιλιάδων αθώων πολιτών και δυτικών αξιωματούχων, δεν θα θρηνήσουμε το θάνατό του».

Ήταν η πρώτη δήλωση για το θέμα από τον κ. Τζόνσον, ο οποίος συνέχισε μέχρι την Κυριακή τις διακοπές με τη φιλενάδα του Κάρι Σίμοντς στο μικρό νησί της Καραϊβικής Μαστίκ, παρά τις επικρίσεις μελών της αντιπολίτευσης, που τον καλούσαν να επιστρέψει για να συντονίσει τη βρετανική αντίδραση στην εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία κατά σειρά με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ.

Είπε ότι είναι σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές προτρέποντας σε αποκλιμάκωση και προειδοποίησε ότι «όλες οι παροτρύνεις για ανταπόδοση ή αντίποινα απλώς θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία στην περιοχή».

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε παράλληλα ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των Βρετανών στρατιωτών και των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, δύο βρετανικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν υπό βρετανική σημαία εμπορικά πλοία στο στενό του Χορμούζ, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα έχει σε εγρήγορση έχουν τεθεί Βρετανοί στρατιώτες μεταξύ άλλων και στις βάσεις στην Κύπρο.

Το Foreign Office έχει, εξάλλου, ενισχύσει την ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατηγόρησε τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν για ειδεχθή συμπεριφορά και χαρακτήρισε τον στρατηγό Σουλεϊμάνι «περιφερειακή απειλή».

Με την επιστροφή των βουλευτών από τις διακοπές των Χριστουγέννων την Τρίτη θα υπάρξει ενημέρωση από την κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για όλες τις εξελίξεις.

Home