Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συντονισμός σε επίπεδο G20 για την απάντηση στον COVID19

Offsite Team -
26.03.2020 - 18:41

Συντονισμός σε επίπεδο G20 για την απάντηση στον COVID19

Thumbnail
Ζητούν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,  που συμμετείχαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των G20 που κάλεσε η Σαουδική Αραβία που ασκεί την σχετική κυλιόμενη προεδρία, ευχαρίστησαν τους ηγέτες της G20 για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Μισέλ  και Φον Ντερ Λάιεν επέμειναν ότι οι χώρες της G20 πρέπει να συντονίσουν τις μακροοικονομικές τους πολιτικές, να κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, να μετριάσουν την οικονομική ύφεση, να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο. Τόνισαν επίσης ότι "για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος στις οικονομίες μας - και για να διατηρηθεί η ικανότητά μας να κατασκευάζουμε και να παρέχουμε τον απαραίτητο προστατευτικό και ιατρικό εξοπλισμό, είναι επιτακτικό να διατηρούμε ανοικτές τις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αποφύγουμε νέους περιορισμούς".

Σύμφωνα με κοινή τους δήλωση μετά τη διάσκεψη, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και θα συνεχίσει να βοηθά τις ευάλωτες χώρες και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Αφρική.

Οι πρόεδροι του Συμβουλίου και της Κομισιόν τόνισαν ότι τα πρωτοφανή γεγονότα απαιτούν πρωτοφανή δράση και ότι απαιτείται ταχεία, μαζική και συντονισμένη παγκόσμια δράση στα υγειονομικά και οικονομικά θέματα για τη διάσωση ζωών και την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής κρίσης, με τη G20 να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση αυτού του παγκόσμιου συντονισμού.

Η ΕΕ κάλεσε τα μέλη της ομάδας G20 να βοηθήσουν το ένα το άλλο για τον επαναπατρισμό των πολιτών που έχουν πληγεί στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχαρίστησε την προεδρία της G20 για την επικέντρωσή της στον παγκόσμιο συντονισμό για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας για την πανδημία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η G20 ζήτησε από την ΠΟΥ να συνεργαστεί στενά με τις σχετικές οργανώσεις για να καταλήξει γρήγορα σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των πανδημιών .

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι  η ΕΕ είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια διεθνή εκδήλωση δωρητών διαδικτυακά για να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη εμβολίου κατά του COVID-19.

ΚΥΠΕ

 

Home