Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τουρκία: Ο Πούτιν θέτει 4 όρους για να συναντηθεί με Ζελένσκι

Offsite Team
- 19.03.2022

Τουρκία: Ο Πούτιν θέτει 4 όρους για να συναντηθεί με Ζελένσκι

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί σε απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ρώσο πρόεδρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει την ικανοποίηση τεσσάρων όρων ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, σύμφωνα με την Άγκυρα, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο διαμεσολαβητικό ρόλο, φιλοξενώντας την συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε πολλά ζητήματα για την επίτευξη εκεχειρίας με την Ουκρανία στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, σημείωσε ο Καλίν και πρόσθεσε πως ενώ ο Ζελένσκι ήταν έτοιμος να συναντηθεί, ο Πούτιν έθεσε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγεσίας.

«Το πρώτο είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή η αποκήρυξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, ο αφοπλισμός και οι αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο του αυστριακού μοντέλου. Τρίτον, η διαδικασία που η ρωσική πλευρά αναφέρει ως "αποναζιστικοποίηση". Τέταρτον, άρση των εμποδίων για την ευρεία χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Είναι κατανοητό ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στα τέσσερα πρώτα άρθρα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ή ότι πρόκειται να υπογραφεί κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Καλίν στην εφημερίδα.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι ο Πούτιν διατύπωσε ακόμη δύο αιτήματα που ήταν «τα πιο δύσκολα ζητήματα», το ένα ήταν η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των δύο «λαϊκών δημοκρατιών» στο Ντονμπάς. Ο Καλίν τόνισε ότι αυτά τα δύο τελευταία ζητήματα «δεν είναι αποδεκτές απαιτήσεις για την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα».

«Εάν υπάρξει σύγκλιση στα πρώτα τέσσερα άρθρα και επιτευχθεί συμφωνία, μπορεί να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών σχετικά με το πέμπτο και το έκτο άρθρο», υποστήριξε ο Καλίν στη συνέντευξη, προσθέτοντας εάν γίνουν οι διαπραγματεύσεις, «μπορεί να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ο τερματισμός του πολέμου».

Ο Καλίν δήλωσε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν προέτρεψε τον Πούτιν η κατάπαυση του πυρός να γίνει μόνιμη.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Ερντογάν προσφέρθηκε να φιλοξενήσει και τους δύο προέδρους είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «η επίτευξη συναίνεσης σε ορισμένα θέματα μπορεί να απαιτήσει συνομιλίες σε επίπεδο ηγεσίας».

Εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σε συνέχεια των επαφών του στη Μόσχα, είχε δηλώσει ότι οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί «λίγο παραπάνω» και πως το Κίεβο ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει εγγυήτρια ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (5), συν η Τουρκία και η Γερμανία» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση».

Κατόπιν της συνάντησης στη Λβιβ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θέλει η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Cnn.gr

Home