Τραμπ: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο

Τραμπ: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο

Τραμπ: Μερικές φορές τουιτάρω... κι από το κρεβάτι
Νέα παρέμβαση από τον Αμερικανό Πρόεδρο

Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων με την Ουάσιγκτον για τη δολοφονία ανώτερου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο.

Ο πρόεδρος έκανε το σχόλιο μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα  εγκαταλείψει τις υπολειπόμενες υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) και θα συνεχίσει να εμπλουτίζει το ουράνιο με βάση τις τεχνικές απαιτήσεις της πυρηνικής του βιομηχανίας.

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και εξέφρασε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του JCPOA εάν αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας.

Η κίνηση του Ιράν οδήγησε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο που υπογράφουν το JCPOA να καλέσουν το Ιράν να απέχει από ενέργειες «που δεν συμμορφώνονται με την πυρηνική συμφωνία».

Μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από το JCPOA τον Μάιο του 2018, οι ευρωπαίοι υπογράφοντες της συμφωνίας προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να προστατέψουν το Ιράν από τις σκληρές ενεργειακές και τραπεζικές κυρώσεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού εμπορίου.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και το Μάιο του 2019 το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας έως ότου ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά του.

Η Ρωσία, ακόμη μια χώρα που υπέργραψε το jCPOA, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τo γεγονός πως το Ιράν  εγκατέλειψε τις υπολειπόμενες υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA).

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του Ιράν δεν παρουσιάζει καμία απειλή διάδοσης πυρηνικών όπλων, επειδή η χώρα έχει διατηρήσει επαφή με τον ΔΟΑΕ.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους, δεδομένου ότι αυτά λέγεται ότι αντιτίθενται στην ισλαμική πίστη της χώρας.

Το Ιράν κατέστρεψε το απόθεμά του από χημικά όπλα μέχρι το 1997, καθώς επικύρωσε τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα και παρότρυνε επανειλημμένα τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο.

Home