Τζόνσον: Ασφαλώς θα εξετάσουμε εξαιρέσεις από καραντίνα

Τζόνσον: Ασφαλώς θα εξετάσουμε εξαιρέσεις από καραντίνα

«Ασφαλώς η Κυβέρνηση θα εξετάσει διεθνείς ταξιδιωτικούς διαδρόμους»

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του «ασφαλώς θα εξετάσει διεθνείς ταξιδιωτικούς διαδρόμους» ως μελλοντική τροποποίηση του μέτρου της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

"Ο όρος αφορά πιθανές μελλοντικές εξαιρέσεις από την καραντίνα για αφίξεις από χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα, «όταν κριθεί ασφαλές",  είπε ο κ. Τζόνσον.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν «συνεχείς διαπραγματεύσεις» με Ευρωπαίους εταίρους για πιθανές διευθετήσεις στα σύνορα, αλλά είπε ότι δε θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως οι Βρετανοί θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι δε θέλει να δώσει συμβουλές επ’ αυτού, παραπέμποντας στην ισχύουσα ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office κατά των μη αναγκαίων ταξιδιών. «Όλοι πρέπει να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη στήριξη στο μέτρο της καραντίνας.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το κατά πόσον η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενέκρινε το μέτρο που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την Υπουργό Εσωτερικών, ο σερ Πάτρικ απάντησε ότι η σύσταση της επιτροπής προς την κυβέρνηση είναι πως ένα τέτοιο μέτρο είναι πιο αποτελεσματικό όταν ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στη χώρα είναι χαμηλός και η καραντίνα εφαρμόζεται για αφίξεις από χώρες με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού.

Η απάντηση του σερ Πάτρικ ακολουθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της καραντίνας δίχως να ζητήσει τη συναίνεση της επιτροπής SAGE και παρά τις έντονες διαφωνίες της βιομηχανίας ταξιδιών και πολλών Συντηρητικών βουλευτών.

ΚΥΠΕ

Home