Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αποστολή της NASA σε αστεροειδή

Offsite Team
- 17.10.2022

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αποστολή της NASA σε αστεροειδή

Larkin: Ευρύ το φάσμα προκλήσεων στον διαγωνισμό NASA Space Apps
Η αποστολή δεν ήταν απλώς μια επιτυχία, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά 300%, σύμφωνα με την NASA

Η δοκιμαστική αποστολή της NASA για την πλανητική άμυνα της Γης, με στόχο την αλλαγή της τροχιάς ενός αστεροειδούς, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) η οποία ήταν η πρώτη στο είδος της κατάφερε να αλλάξει την τροχιά ενός διαστημικού βράχου που βρίσκεται 11 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη καθιστώντας την πλανητική άμυνα εφικτή σε περίπτωση που στο μέλλον μας απειλήσει ένας αστεροειδής.

Το διαστημικό σκάφος DART, με μια σκόπιμη πρόσκρουση στον διαστημικό βράχο Δίμορφο άλλαξε την τροχιά του πριν μερικές εβδομάδες και σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η NASA αργότερα, η επιτυχία της αποστολής ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός είπε ότι όπως ανακοίνωσε και η NASA η αποστολή δεν ήταν απλώς μια επιτυχία, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά 300%.

"Επρόκειτο να άλλαζε την τροχιά του αστεροειδούς (Δίμορφος) κατά 10 λεπτά και την άλλαξε κατά 32", είπε ο κ. Δανός.

Η ανθρωπότητα, συνέχισε, πέτυχε για πρώτη φορά μια επιτυχία σταθμό για την εξέλιξή της. 

"Δεν είμαστε πλέον ένα είδος που δεν μπορεί να προστατευτεί από κοσμικούς κινδύνους -αστεροειδείς, ηλιακό καιρό κ.λπ. - αλλά από αυτή τη στιγμή έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε μια πλανητική άμυνα που λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν και όταν χρειαστεί", συνέχισε.

Η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αν και αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο προς το παρόν, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, ή αλλάζοντας το κλίμα.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πάντως σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα κτυπήσει και σε ποιες περιοχές.

Στο ηλιακό μας σύστημα είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο. Ο αριθμός των γεωπλήσιων αστεροειδών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα φθάνει τις 15.000, με μέσο όρο 30 νέες ανακαλύψεις την εβδομάδα.

Ανάλογα με το μέγεθός τους μοιάζουν με βράχους ή με μικρούς πλανήτες. Αυτά τα κατάλοιπα από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, έχουν μέγεθος από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα και σχήμα ακανόνιστο, σχεδόν σφαιρικό.

Η σημερινή ικανότητα της ανθρωπότητας για ανίχνευση αστεροειδών 100-300 μέτρων είναι χαμηλή. Οι επιστήμονες βρήκαν μόλις το 5% αστεροειδών 100-300 μέτρων, το 50% των 500-1000 μέτρων ενώ σε μεγέθη 1000+ μέτρα γνωρίζουν πέραν του 90%.

Από τη γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας πλήγηκε πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ένας αστεροειδής πρέπει να έχει τουλάχιστον μήκος ενός χιλιομέτρου προκειμένου να προκαλέσει παγκόσμιο αφανισμό.

Σημειώνεται ότι ο αστεροειδής, που σύμφωνα με τις θεωρίες αφάνισε τους δεινόσαυρους, είχε μήκος από έξι μέχρι δέκα χιλιόμετρα.

Καθώς κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τις εθνικές υπηρεσίες, κυρίως στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, οι οποίες επεξεργάζονται διάφορους τρόπους πλανητικής άμυνας.

ΚΥΠΕ

Home