Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζελένσκι για σιτηρά: Είμαστε έτοιμοι

Offsite Team -
29.07.2022 - 22:59

Ζελένσκι για σιτηρά: Είμαστε έτοιμοι

Αναμένουμε «πράσινο φως» από ΟΗΕ και Τουρκία, είπε ο Ζελένσκι

Έτοιμη να εκκινήσει και πάλι τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της είναι η Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και περιμένει το σήμα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέφθηκε τον λιμάνι του Τσορνομόρσκ, το οποίο είναι αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις, για να δει τις προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης.

«Η πλευρά μας είναι απολύτως έτοιμη. Στέλνουμε όλα τα σήματα προς τους εταίρους μας, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, και ο στρατός μας εγγυάται την ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο στο Κίεβο.

Ουκρανία για σιτηρά: Περιμένει το «πράσινο φως» από ΟΗΕ και Τουρκία

«Ο υπουργός Υποδομών βρίσκεται σε απευθείας επαφή με την τουρκική πλευρά και τον ΟΗΕ. Περιμένουμε ένα σήμα από αυτούς ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε από το λιμάνι της Οδησσού ότι 17 εγκλωβισμένα από τον ρωσικό αποκλεισμό πλοία στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι ήδη φορτωμένα και ακόμη ένα φορτώνεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πρώτα πλοία θα μπορέσουν να αποπλεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Μετά την υπογραφή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική πλευρά έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για την ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα για να αρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της», δήλωσε ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία για το Κίεβο, και διευκρίνισε ότι τα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ είναι έτοιμα, ενώ το λιμάνι του Πιβντένι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ελπίδες για εκκίνηση εξαγωγών πριν το τέλος του Ιουλίου

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λάβουμε επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ σχετικά με τον προτεινόμενο διάδρομο στον οποίο θα πλεύσουν τα πλοία στην Μαύρη Θάλασσα με κατεύθυνση τον Βόσπορο και στην συνέχεια θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Ελπίζω ότι τα πρώτα πλοία θα αποπλεύσουν από τα λιμάνια μας πριν από το τέλος της εβδομάδας».

«Η πρωτοβουλία αυτή, αν λειτουργήσει, και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει, και αν οι εταίροι μας Τουρκία και ΟΗΕ μπορέσουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή της, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών να μειωθούν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι «κρίσιμες» λεπτομέρειες για την ασφαλή διέλευση τελούν υπό επεξεργασία , αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο φορτίο σιτηρών θα αναχωρήσει από σήμερα.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Οδησσό ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα επιτευχθεί αργότερα εντός της ημέρας ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εξαγωγών.

Πηγή:  iefimerida.gr

 

Home