Βρ. Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας

Βρ. Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας

«Νεροκουβαλητής των Βρετανών» - «Φθηνή αντιπολίτευση»: Σύγκρουση Μαξίμου και Τσίπρα για τα Γλυπτά

Αντιπαράθεση κορυφής έχει ξεσπάει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το έναυσμα της αντιπαράθεσης το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον Observer. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να δανείσει το Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά στην Ελλάδα για να εκτεθούν το 2021 στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέντευξη Μητσοτάκη αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του γραφείου Τύπου και της Μυρσίνης Ζορμπά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από την πάγια ελληνική θέση από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη, για επιστροφή των Γλυπτών.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, απάντησε η Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, παρατήρησε η κ. Μενδώνη.

Η πρόκληση του Βρετανικού Μουσείου

Προκλητική ήταν όμως η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου. Εκπρόσωπός του είπε στα Νέα σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα.»

Η ανάρτηση Τσίπρα

Στο ζήτημα παρενέβη με ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ότι οκ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως νεροκουβαλητής των Βρετανών, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα τουλάχιστον αφελή. Συγκεκριμένα, ο κ Τσίπρας έγραψε:

«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους. Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης. Θα την καλέσω μόνο, να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»

 

Ανεύθυνη αντιπολίτευση

Το Μαξίμου σήκωσε κατευθείαν το γάντι που έριξε ο κ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία», παρατήρησαν πηγές του Μαξίμου, ρίχνοντας μάλιστα τη σχετική μπηχτή για την εντεινόμενη παρουσία του κ. Τσίπρα στο Facebook.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο» κι ότι το Βρετανικό Μουσείο «δίνει μια χαμένη μάχη». Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος»

Home