Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δένδιας για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Οδησσού

Offsite Team -
12.07.2022

Δένδιας για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Οδησσού

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία της Οδησσού και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, η οποία συνδέεται και με την ιστορία της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην ουκρανική πόλη.

Όπως εξήγγειλε, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συνδράμει στην προσπάθεια για συμπερίληψη της Οδησσού στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την πρόθεση να δημιουργηθεί μια «ασπίδα πολιτισμού» που θα προστατεύσει αυτήν την ιστορική πόλη από τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Οδησσός «συνδέεται με την Ελλάδα, καταρχήν διότι εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση».

Αναδεικνύοντας αυτούς τους δεσμούς της πόλης με την ελληνική ιστορία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αποφασίστηκε «με τη βοήθεια και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μας διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες, και με την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας εδώ από τις συνέπειες του πολέμου», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Δένδιας είδε στελέχη της ελληνικής ομογένειας, Έλληνες που διέφυγαν από τη Μαριούπολη, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον  επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού.

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα παραστεί στην υπογραφή μιας Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία στην πόλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home