Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γενί Σαφάκ: «Αντίποινα» της Ελλάδας στην Θράκη λόγω αν. Μεσογείου

Offsite Team
- 18.08.2020

Γενί Σαφάκ: «Αντίποινα» της Ελλάδας στην Θράκη λόγω αν. Μεσογείου

Thumbnail
H εφημερίδα γράφει για «πρόβλημα της δυτικής Θράκης» που υπάρχει εδώ και χρόνια

Για προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, γράφει σήμερα η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ στην Θράκη και τα δικαιώματα της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας.

 

H εφημερίδα γράφει για «πρόβλημα της δυτικής Θράκης» που υπάρχει εδώ και χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και που ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι μαζί τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει δε ότι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας του ελληνικού στρατού έκαναν ασκήσεις σε τουρκικό χωριό προκαλώντας τους Τούρκους που μένουν εκεί, όπως γράφει.

 

Μιλώντας στην Γενί Σαφάκ, ο Χασάν Οζκάν του κέντρου ερευνών στρατηγικής Βαλκανίων «Ρούμλη» είπε ότι τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης διαφυλάττονται από την Συνθήκη των Σεβρών, "αλλά η Ελλάδα τα καταπατεί".

 

Χαρακτήρισε δε ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης τα σχέδια της Αθήνας για να δημιουργηθεί βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Οζκάν, η Ελλάδα με τις αλλαγές που έχει κάνει στο εσωτερικό της δίκαιο, παραβιάζει και την 27η παράγραφο της Συνθήκης της Βιέννης όσον αφορά τα «δικαιώματα αυτονομίας» των Τούρκων της δυτικής Θράκης, όπως αναφέρεται στον εκεί μουσουλμανικό πληθυσμό.  

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η περιοχή της δυτικής Θράκης να μετατραπεί και πάλι με την Συμφωνία του Νεϊγύ, σε περιοχή χωρίς κράτος (non-state), ισχυριζόμενος ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η περιοχή της δυτικής Θράκης μπορεί να σχηματίσει την δική της κυβέρνηση.  

Δεν τίθεται θέμα, είπε, να ζητηθεί η Ελλάδα να χάσει τα εδάφη που κέρδισε, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι Τούρκοι της Θράκης – κατά την έκφραση του κ. Οζκάν – θα έχαναν τα δικαιώματα αυτονομίας. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, μετά την ενεργή πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο που έχει στριμώξει περισσότερο την Ελλάδα, η Άγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο (ΣΣ: να ζητήσει αυτονόμηση της Θράκης).  

Ο κ, Οζκάν επέκρινε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε μειονοτικά δημοτικά σχολεία στην Θράκη και έκανε λόγο σε πολιτική αφομοίωσης των εκεί Μουσουλμάνων λέγοντας ότι υπάρχουν ακαδημαϊκές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες σε αναλογία με την αύξηση του πληθυσμού στην Τουρκία, οι «Τούρκοι της Θράκης» έπρεπε να ήταν σήμερα 700.000 αλλά είναι 150.000. Και κάποιοι από αυτούς, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΚΥΠΕ

Home