Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κακοκαιρία-Ελλάδα: Υδροστρόβιλος στη Νάξο (Φώτος&Βίντεο)

Offsite Team -
21.10.2020

Κακοκαιρία-Ελλάδα: Υδροστρόβιλος στη Νάξο (Φώτος&Βίντεο)

Thumbnail
Τι λένε οι μετεωρολόγοι για το φαινόμενο

Υδροστρόβιλος «χτύπησε» το μεσημέρι της Τετάρτης το νησί της Νάξου.

Με τις καιρικές συνθήκες να είναι έντονες στην ευρύτερη περιοχή, ο υδροστρόβιλος, που ξεκίνησε από την Τήνο και τη Μύκονο, έφτασε έως τη Νάξο και χάρισε ένα σπάνιο θέαμα σε όσους βρέθηκαν κοντά στο λιμάνι του νησιού.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

1

2

3

Νωρίτερα, υδροστρόβιλοι είχαν καταγραφεί και σε παραλίες της Ρόδου, όπως στ' Αφάντου. H εμφάνιση υδροστροβίλων είναι φαινόμενο αναμενόμενο για τους επιστήμονες, και το οποίο θα εμφανιστεί στη νότια Ελλάδα, στην Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα με την τωρινή κακοκαιρία που πλήττει τις περιοχές αυτές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Δρ Κώστας Λαγουβάρδος διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr «Ήταν κάπως αναμενόμενο αυτό το φαινόμενο γιατί έχουμε μια ψυχρή εισβολή πάνω από τη ζεστή ακόμη θάλασσα και δημιουργείται οι συνθήκες μέσω και των ισχυρών καταιγίδων και είχαμε τον υδροστρόβιλο όπως είδαμε στη Νάξο και είναι και πολύ πιθανόν να το δούμε και αλλού στο νότιο Αιγαίο, στην περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Και μπορεί να υπάρξει ακόμη και το βράδυ, αλλά δεν θα μπορούμε να τα δούμε». Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η ζεστή θάλασσα βοηθάει αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος. «Η τωρινή κακοκαιρία έχει χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες που αναπτύσσονται με την ψυχρή εισβολή και τη ζεστή θάλασσα έχουμε και την ισχυρή εξάτμιση και για το λόγο αυτό έχουμε και πολλά νερά στην Κρήτη και θα συνεχιστούν. Και έχουμε και την εμφάνιση και αυτών των φαινομένων».

Ο υδροστρόβιλος δεν μπορεί να φανεί σε δορυφορικές εικόνες, παρά μόνο αν τον φωτογραφήσει κανείς και όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος «πάντα είχαμε τέτοια φαινόμενα, απλά τώρα γίνονται γνωστά γιατί κάποιος σηκώνει το κινητό του τηλέφωνο και το φωτογραφίζει ή μας στέλνει βίντεο». Για να δημιουργηθεί ένας υδροστρόβιλος θέλει ισχυρά ανοδικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή πολύ ισχυρές καταιγίδες με μεγάλο ύψος, όπως τώρα. Αυτού του είδους οι καταιγίδες όπως εξήγησε στο protothema.gr ο κ. Λαγουβάρδος δημιουργούν και χαλαζοπτώσεις και υδροστρόβιλους και αυτόν τον συνδυασμό χαλαζιού και υδροστροβίλου το βλέπουμε στην νότια χώρα το τελευταίο διήμερο, απλά το χαλάζι είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ότι ο υδροστρόβιλος.

protothema.gr

Home