Ποιά κρίσιμη φράση λείπει από την ανακοίνωση Πομπέο

Ποιά κρίσιμη φράση λείπει από την ανακοίνωση Πομπέο

Τι έλειπε από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μπαράζ επαφών για τα ελληνοτουρκικά είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπεό την περασμένη εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ την Κυριακή συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης και την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ο Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ισχυρή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

H δήλωση Πομπέο όπως τη μετέδωσε δημοσιογράφος του CNN:

 

Στις αντίστοιχες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε: «Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθουν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Ενώ μετά τη συνάντηση με Δένδια στη Βιέννη, στην ολιγόλογη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε λόγος για τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα ΗΠΑ-Ελλάδα, στην αντίστοιχη, σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ μετά τη συναντηση με Τσαβούσογλου, λείπει μία κρίσιμη φράση. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε ισχυρή σχέση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως κατηγορηματικά επισημαίνεται στην κατά τ΄ άλλα ίδια ανακοίνωση για τη συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον κ. Δένδια.

Στη διπλωματική γλώσσα η διαφορα αυτή, ειδικά όταν πρόκειται για μία τόσο μικρή ανακοίνωση έχει σημασία και δείχνει ότι πέραν της επείγουσας ανάγκης για μείωση των εντάσεων στην Ανατολικη Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον δεν αναφέρεται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα να απόσχει από ενέργειες που πυροδοτούν την ένταση. Είναι ένα έμμεσο σήμα ότι η κρίση που έχει προκληθεί για τον πλου του Oruc Reis έχει πυροδοτηθεί αποκλειστικά και μόνο με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

protothema.gr

Home