Πολιτικό στοίχημα: Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη ΔΕΘ

Πολιτικό στοίχημα: Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ετοιμάζουν τους βασικούς άξονες

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι καθημερινές. Αντίστοιχα στην Κουμουνδούρου, το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει τους βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είθισται, θα δώσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά. Κυβερνητικές πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μακριά από τη λογική της παροχολογίας, θα αναλύσει το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα και θα αναλύσει τις παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρώσει την ομιλία στο πακέτο μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ως γνωστό, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Επίσης, προβλέπεται η χαμηλότερη φορολογία για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικοδομής. Σε αυτό περιλαμβάνονται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ανομίας. Επιπλέον θα εξαγγείλει τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν αναβάλλεται η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση στο 13%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πρώτα να έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος και έπειτα να προχωρήσουν στην εφαρμογή στου συγκεκριμένου μέτρου.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό της Κουμουνδούρου, ο σχεδιασμός για την ΔΕΘ γίνεται με επίκεντρο τα όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση. 

Πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα προγράμματα στήριξης και έθεσε τις βάσεις για να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στο κάδρο θα μπει και η Συμφωνία των Πρεσπών και η υποκριτική, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, στάση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί τόσο στα άδεια ταμεία που παρέλαβε αλλά και στη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» 35 δισ. περίπου που άφησε προίκα στη Νέα Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως, θα επικρίνει την ΝΔ για κρυφό πρόγραμμα, το οποίο θα αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα και ουσιαστικά θα οδηγεί σε δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Επίθεση στην κυβέρνηση θα εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας και για τα εργασιακά, υποστηρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία αλλάζει άρδην το τοπίο των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις σχετικές τροπολογίες που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των διατάξεων για το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ.  

Home