17 Μαϊου η διάσκεψη για το μεταναστευτικό - Αυτές οι 10 χώρες θα συμμετάσχουν

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και υπηρεσιακούς παράγοντες ετοιμάζονται να μεταβούν στο Λίβανο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Βαν ντερ Λάινεν προκύπτουν εξελίξεις και στην πρωτοβουλία που έλαβε η Κύπρος για διάσκεψη για το μεταναστευτικό. Την Παρασκευή 17 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η διάσκεψη που παλεύει εδω και μέρες η χώρα μας με τη συμμετοχή 10 χωρών.

Όπως πληροφορούμαστε, στο νησί μας θα βρεθούν υπουργοί Μετανάστευσης η Εσωτερικών υποθέσεων από τις εξής χώρες: Δανία, Τσεχία, Πολωνία, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Αυστρία  Σημειώνεται ότι η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία συμμετέχουν στο συνεταιρισμό Med 7.

Συμφωνούν για αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας 

Οι 10 αυτές χώρες έχουν την ίδια γραμμή πλεύσης στο μεταναστευτικό και ασκούν πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποχαρακτηρισμό κάποιων περιοχών στην Συρία από επικίνδυνων ως ασφαλείς.

Μια άλλη λύση που προωθείται είναι να στηριχτεί ο Λίβανος και να αλλάξει το καθεστώς της Συρίας. Οι Βρυξέλλες παράλληλα  απορρίπτουν κατηγορίες ότι έγιναν push backs βαρκών μεταναστών, 

Στη διάσκεψη όπου θα εκδοθεί και η διακήρυξη της Λευκωσίας θα συζητηθεί η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού με όλες του τις πτυχές. 

Τους ανέλυσε πως τα καταφέραμε με τις  επιστροφές

Την πολιτική που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών, ανέλυσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε Υπουργική Σύνοδο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που έγινε στη Γάνδη του Βελγίου.

Ο Υπουργός  ανέλυσε  την πολιτική που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών. Ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε  στη δέσμη μέτρων που υιοθετήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού αριθμού των επιστροφών, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο πρώτη, κατ’ αναλογία πληθυσμού, ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης σε επιστροφές.

>>>>Διαβάστε επίσης: Στον πάγο 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου-Στα σκαριά διάσκεψη για τη Συρία στην Κύπρο<<<<

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 καταγράφηκε αύξηση κατά 66% στις συνολικές επιστροφές μεταναστών σε σύγκριση με το 2022, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2024, η εικόνα παραμένει θετική, με 1.000 περισσότερες αποχωρήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Τον Απρίλιο η Κύπρος έλαβε δραστικές αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μαζικής άφιξης των Σύρων προσφύγων προς την Κύπρο. 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν: 

  • Oι Σύροι που θα φτάνουν στην Κύπρο μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και ακολούθως θα μεταφέρονται στο κέντρα φιλοξενίας Κοφίνου, όπου θα τους προσφέρονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής, δηλαδή σίτιση και στέγαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε επιδόματα. Οποιοιδήποτε επιλέξουν να φύγουν από τον χώρο φιλοξενίας δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.
  • Oι Σύροι δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία για τους πρώτους εννέα μήνες. 
  • Μέσω μιας  κάρτας που θα τους παρέχεται, θα μπορούν να βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους. Εάν  επιλέξουν να μείνουν εκτός των κέντρων διαμονής θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση διαμονής η οποία θα ελέγχεται.
  • Παράλληλα η Υπηρεσία Ασύλου παγώνει ουσιαστικά τις 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου που εκκρεμούν για εξέταση, πρόσφατες ή παλαιότερες.

Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας ή η απόρριψη αιτήσεων από πρόσωπα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ταξιδέψει πίσω σε περιοχές της Συρίας τους τελευταίους 12 μήνες μέσω κατεχομένων. Τα πρόσωπα αυτά θα παύουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαίωμα απορρέει από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για την επαναπατρισμό τους είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλασης.

Γιώργος Μιχαηλίδης