Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στον πάγο 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου-Στα σκαριά διάσκεψη για τη Συρία στην Κύπρο

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 16.04.2024

Στον πάγο 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου-Στα σκαριά διάσκεψη για τη Συρία στην Κύπρο

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κύπρο στο θέμα της Συρίας - Στο στόχαστρο και όσοι Σύροι ταξιδεύουν μέσω κατεχομένων

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις μαζικές αφίξεις των Σύρων μεταναστών στην Κύπρο από τις ακτές του Λιβάνου. 

>>> ΑΚΕΛ & ΔΗΣΥ εναντίον της Απόφασης Χριστοδουλίδη - Συμφωνεί η ΕΕ <<<

Δραστικά μέτρα

Η Κύπρος έλαβε τα τελευταία 24ωρα δραστικές αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μαζικής άφιξης των Σύρων προσφύγων προς την Κύπρο. Οι αποφάσεις κρίθηκαν αναγκαίες αφού με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, οι συνολικές αφίξεις (μέσω κατεχομένων και διά θαλάσσης) μέχρι τις 13 Απριλίου ήταν 3.681, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με 3.522 την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023.

Ωστόσο, καταγράφεται μια εκτόξευση των διά θαλάσσης αφίξεων οι οποίες μέχρι τις 13 Απριλίου φέτος έφτασαν στις 2.698 σε σύγκριση με μόλις 180 αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου πέρσι.

Με βάση τα στοιχεία, μόνο την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 13 Απριλίου περιλαμβανομένης, αφίχθηκαν διά θαλάσσης 703 άτομα, ενώ ολόκληρο τον περσινό Απρίλιο, οι αφίξεις διά θαλάσσης ήταν μόλις 102 άτομα.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν: 

Η αναστολή των  εξετάσεων  αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων Συριακής καταγωγής.

Oι Σύροι που θα φτάνουν στην Κύπρο μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και ακολούθως θα μεταφέρονται στο κέντρα φιλοξενίας Κοφίνου, όπου θα τους προσφέρονται σε είδος οι υλικές συνθήκες υποδοχής, δηλαδή σίτιση και στέγαση, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε επιδόματα. Οποιοιδήποτε επιλέξουν να φύγουν από τον χώρο φιλοξενίας δεν θα λαμβάνουν επιδόματα.

Oι Σύροι δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία για τους πρώτους εννέα μήνες. 

Μέσω μιας  κάρτας που θα τους παρέχεται, θα μπορούν να βγαίνουν από τους χώρους διαμονής τους. Εάν  επιλέξουν να μείνουν εκτός των κέντρων διαμονής θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση διαμονής η οποία θα ελέγχεται.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ασύλου παγώνει ουσιαστικά τις 10.000 αιτήσεις Σύρων αιτητών ασύλου που εκκρεμούν για εξέταση, πρόσφατες ή παλαιότερες.

Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας ή η απόρριψη αιτήσεων από πρόσωπα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ταξιδέψει πίσω σε περιοχές της Συρίας τους τελευταίους 12 μήνες μέσω κατεχομένων. Τα πρόσωπα αυτά θα παύουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαίωμα απορρέει από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για την επαναπατρισμό τους είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλαση

Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων αναφορικά με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς ωστε οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέφουν στη χώρα τους. 

Οι 4 σύμμαχοι της Κύπρου

Στόχος είναι η πραγματοποίηση διάσκεψης στην Κύπρο  με κράτη-μέλη που συμμερίζονται το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας ως ασφαλών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόρριψη αιτήσεων ασύλου και δυνητικά ο επαναπατρισμός αιτητών. Εντός των επόμενων ημερών το ΥΠΕΣ θα αρχίσει την αποστολή επιστολών στη σχετική αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, την ίδια θέση με την Κύπρο ασπάζονται τέσσερα κράτη - μέλη η Δανία η Τσεχία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Δεν αποκλείεται στις επόμενες μέρες να προκύψουν και άλλες χώρες που έχουν την ίδια θέση. Αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

>>>>Διαβάστε επίσης: Σχέδιο Β’ από Λευκωσία για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών<<<<

Αιτητές ασύλου ταξίδεψαν στη Συρία

Μιλώντας τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «το μέτρο θα συμβάλει στο να αλλάξουν απόφαση οι Σύροι σε σχέση με την κάθοδο τους στην Κύπρο. Το καθεστώς της Συρίας τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα της συμπληρωματικής προστασίας. Εμείς προσπαθούμε έτσι ώστε κάποιες περιοχές στη Συρία να χαρακτηριστούν ως ασφαλείς για να είναι δυνατή η επιστροφή τους σε αυτές τις περιοχές».

Επεσήμανε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι Σύροι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν ταξιδέψει στη Συρία όχι μια φορά. «Πολλοί πηγαίνουν μέσω των κατεχομένων και μετά επιστρέφουν στην Κύπρο. Για να πηγαινοέρχονται στη Συρία σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι ζωές τους». Υπογράμμισε ότι σε αυτά τα άτομα θα ανακληθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας ή θα απορριφθεί η αίτηση τους.

ΥΠΕΣ: Σε συνεννόηση με Ε.Ε. οι αποφάσεις 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις που λήφθησαν ήταν νομότυπες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις, για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών Σύρων υπηκόων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, με βάση την απόφαση για αναστολή των εξετάσεων αιτήσεων ασύλου προσώπων συριακής καταγωγής, τα άτομα αυτά δεν θα λαμβάνουν επιδόματα ενοικίου και σίτισης και χώρος διαμονής τους θα είναι ο χώρος φιλοξενίας στην Κοφίνου.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι αν η κατάσταση με τις αφίξεις από τον Λίβανο συνεχιστεί, η Κυβέρνηση έχει πλάνο διαχείρισης, με λήψη πρόσθετων μέτρων. Παράλληλα ετοιμάζεται, πακέτο οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, που θα παραχωρηθεί υπό όρους, όπως η εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων, για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με  στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών οι επιστροφές και αφίξεις Σύρων μεταναστών στην Κύπρο μεταξύ Ιανουαρίου - Απριλίου ήταν:

Επιστροφές:

 2023: συνολικά έγιναν 2.348 επιστροφές

 2024: συνολικά έγιναν 3.337 επιστροφές

Αφίξεις:

2023: συνολικά αφίχθηκαν 3.522 παράτυποι μετανάστες

– 2024: συνολικά αφίχθηκαν 3.703 παράτυποι μετανάστες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι αφίξεις τις δύο χρονιές είναι στο ίδιο επίπεδο -ελαφρώς περισσότερες το 2024. Σε σχέση με τις επιστροφές, πραγματοποιήθηκαν το 2024 σχεδόν 1.000 περισσότερες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση και την έμφαση που δόθηκε για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε η συνεργασία με τον Frontex, καθώς και το πρόγραμμα εθελούσιων με παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, το οποίο κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500, αναλόγως με τη χώρα καταγωγής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι  σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί  η δυνατότητα για διενέργεια μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις σύλληψης των μεταναστών, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα και παραμένουν στη Δημοκρατία ή εργάζονται παράνομα.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home