Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το 2026 έτοιμες οι νέες 5 κατοικίες για 24ωρη φροντίδα ενηλίκων ΑμεΑ

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 08.10.2023

Το 2026 έτοιμες οι νέες 5 κατοικίες για 24ωρη φροντίδα ενηλίκων ΑμεΑ

€2.4 εκατ. το κόστος - Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται - Υπάρχουν άλλες 28 κατοικίες

Πράσινο φως για την ανέγερση 5 νέων κατοικιών στα οποία θα διαμένουν άτομα με αναπηρία άναψε στις 26 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο. Μια πρόταση της υφυπουργού Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου η οποία προνοεί την ανέγερση των κατοικιών από τον ΚΟΑΓ. 

Οι πέντε κατοικίες θα ανεγερθούν σε Κοκκινοτριμιθιά (δύο κατοικίες) και Πολεμίδια (τρεις κατοικίες). Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Ακολούθως ο ΚΟΑΓ θα προβεί σε δημόσιους διαγωνισμούς για την ανάθεση της ανέγερσης των πέντε κατοικιών και θα τις παραδώσει στο Τμήμα μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Το κόστος και η φροντίδα που θα παρέχεται

Το κόστος της ανέγερσης των κατοικιών -περιλαμβανομένης της αξίας της γης και των οικοδομών- ανέρχεται στα €2.4 εκατ. και έχει ήδη περιληφθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αρμόδια πηγή από το υφυπουργείο Πρόνοιας εξήγησε στην OffsiteNews πως στις εν λόγω κατοικίες θα μπορούν να διαμένουν άτομα με αναπηρίες που έχουν ανάγκη από στέγαση καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο ιδρυματοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού μπορούν να αιτηθούν για ένταξή τους σε αυτές τις κατοικίες. 

«Θα επιλέγουν τα ίδια τα άτομα εφόσον επιθυμούν τη συγκατοίκηση τους με άλλα άτομα με αναπηρίες με τα οποία ταιριάζουν. Ο ανάδοχος που θα αναλάβει να λειτουργήσει μια κατοικία, θα εργοδοτήσει τους φροντιστές, προσωπικούς βοηθούς, συμβούλους και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό που θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε 24ωρη βάση, ώστε οι ένοικοι της κατοικίας να απολαμβάνουν ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα στη ζωή τους με ποικιλία στις καθημερινές τους δραστηριότητες, εξόδους κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγία, εκπαίδευση σε δεξιότητες, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινότητα».

Υπάρχουν άλλες 10 κατοικίες 

Στο μεταξύ, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες υλοποιώντας συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, λειτούργησε από το 2021 μέχρι σήμερα, με ανάθεση τους σε αναδόχους του ιδιωτικού τομέα, 10 κατοικίες παγκύπρια διαμένουν συνολικά 42 άτομα (στις οποίες συγκατοικούν δύο μέχρι πέντε άτομα το μέγιστο στην καθεμιά) με νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή οπτική αναπηρία, καθώς και επτά ατομικά προγράμματα για παροχή κατ’οίκον υπηρεσιών υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση σε επτά άτομα με αυτισμό.

Επιπρόσθετα λειτουργούν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 6 κρατικές κατοικίες για ενήλικες με αναπηρίες καθώς και 12 κατοικίες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχορηγούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

0
Home