Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2400 έξυπνα parking στη Λεμεσό - Μπαίνουν μπάρες σε Μώλο και Εναέριο

Offsite Team
- 12.03.2023

2400 έξυπνα parking στη Λεμεσό - Μπαίνουν μπάρες σε Μώλο και Εναέριο

Έρχεται και εφαρμογή - Θα εντοπίζεις ελεύθερο parking - €5.2 εκατ. συν ΦΠΑ το κόστος του έργου

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Με σύστημα «Smart Parking» θα εξοπλιστούν περίπου 2400 δημόσιοι χώροι στάθμευσης στη Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Λεμεσού προκήρυξε διαγωνισμό για την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου τόσο για τους μεγάλους χώρους στάθμευσης του Δήμου όπως για παράδειγμα στο Μώλο και τον Εναέριο (876 θέσεις), όσο και για τους μεμονωμένους χώρους στάθμευσης κατά μήκος των δρόμων σε κεντρικά σημεία στην πόλη (1500 χώροι στάθμευσης).

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος φτάνει τα €5.250.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 12/05/2023. 

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews από αρμόδια πηγή στο Δήμο Λεμεσού, στους μεγάλους χώρους στάθμευσης (π.χ. Μώλος - Εναέριος) θα τοποθετηθούν μπάρες στην είσοδο και μηχανές στις οποίες θα πληρώνεις το ανάλογο αντίτιμο κατά την έξοδο σου ανάλογα με την ώρα που θα παραμένει σταθμευμένο το αυτοκίνητο. Αν δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης οι μπάρες δεν θα μπορούν να ανοίγουν. 

Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης κατά μήκος των δρόμων στο κέντρο της πόλης, θα τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες. 

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή (application) μέσω της οποίας οι οδηγοί θα μπορούν να εντοπίζουν που και πόσοι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης υπάρχουν. Έτσι θα αποφεύγουν τους γύρους μέσα στην πόλη για να εντοπίζουν χώρο στάθμευσης, κάτι που θα φέρει και λιγότερη κίνηση στους κεντρικούς δρόμους. 

Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για να πληρώνουν οι οδηγοί το κόστος του χώρου στάθμευσης και μέσω της εφαρμογής, εκτός από τις μηχανές που θα είναι τοποθετημένες στους χώρους στάθμευσης. 

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα και στους τροχονόμους να εντοπίζουν διάφορες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα στάθμευση σε χώρους για ΑμεΑ από μη δικαιούχους. 

Ο διαγωνισμός προβλέπει χρονικό διάστημα 12 μηνών για πλήρη εγκατάσταση του συστήματος και στη συνέχεια 4 χρόνια για τη διαχείριση και λειτουργία του από τον επιτυχόντα προσφοροδότη. Επίσης, προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού για ανανέωση της σύμβασης για περαιτέρω 5 χρόνια, ως προς την συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του συστήματος. 

Το σύστημα που θα εγκατασταθεί καθώς και η πλατφόρμα διαχείρισής του θα είναι συμβατά και θα μπορούν να διασυνδεθούν με την κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης του κράτους, που προωθείται μέσω του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.  Να σημειωθεί πως μέρος του διαγωνισμού δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Πλαίσιο Στρατηγικής και Προώθησης Έξυπνων Πόλεων «Smart Cities», που προωθεί το εν λόγω Υφυπουργείο.

Home