Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

4.030 μωρά έλαβαν Προίκα από το Κράτος

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 24.09.2023

4.030 μωρά έλαβαν Προίκα από το Κράτος

Τι περιλαμβάνει η Προίκα του Μωρού και ποιοι οι δικαιούχοι - Όλες οι πληροφορίες

Συνολικά 4.030 μωρά από το 2018 μέχρι σήμερα έλαβαν την Προίκα από το Κράτος. Το έργο Προίκα του Μωρού με προϋπολογισμό €3.6 εκατ. υλοποιείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) 2014-2020. Το ποσό αυτό έχει δαπανηθεί και πλέον η υλοποίηση του έργου έχει επεκταθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, με προϋπολογισμό €2.6 εκατ. 

Η Προίκα του μωρού, στοχεύει στην ευημερία των παιδιών, αφού αφενός συμβάλει στην κάλυψη βασικών αναγκών άμεσα μετά τη γέννηση του και αφετέρου ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωση και τον περιορισμό του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών. 

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι οικογένειες με παιδί/παιδιά που γεννήθηκε/γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 ή θα γεννηθούν μέχρι τη λήξη του Σχεδίου και οι οποίοι είναι:

(Α) Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή

(Β) Λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος ή

(Γ) Οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικής στέρησης. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει σχετικής έκθεσης αρμόδιου Λειτουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Τι περιλαμβάνει 

Το πακέτο της Προίκας του μωρού περιλαμβάνει βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως εξοπλισμό, λευκά είδη, βρεφικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας για μωρά, συνολικής αξίας περίπου €1.700.

Μάλιστα, στην αίτηση ο δικαιούχος καλείται να συμπληρώσει τι χρειάζεται από την πιο κάτω λίστα

1

Όπως μας εξηγήθηκε, για να γίνει αποδεκτή μια αίτηση πρέπει να προσκομίζεται ιατρικό πιστοποιητικό στο οποίο να αναγράφεται η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, η οποία συνήθως μπορεί να δοθεί στον 6ο με 7ο μήνα κύησης.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προμηθευτούν σχετική αίτηση από:

> Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών 

> Ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας 

> Ιστοσελίδα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

>>> Και ΕΔΩ η αίτηση για την Προίκα του Μωρού

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάπτονται στη Δήλωση σύμφωνα με την αίτηση είναι:

> Αντίγραφα ταυτότητας / ΑRC των μελών των επωφελούμενων οικογενειών

> Σε περίπτωση αναμενόμενου τοκετού, πρωτότυπη βεβαίωση ή/και πιστοποιημένο αντίγραφο βεβαίωσης από ειδικό γυναικολόγο για αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. (Σε περίπτωση πολλαπλής κύησης (π.χ δίδυμα, τρίδυμα), να αναφέρεται στη βεβαίωση ο αριθμός των παιδιών που κυοφορούνται)

> Σε περίπτωση τοκετού (από την 1.1.2017 και έπειτα), αντίγραφο πιστοποιητικού γεννήσεως παιδιού/παιδιών.  

Καταληκτικά σημειώνεται πως οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται πλήρως συμπληρωμένες στα κατά τόπους γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, όπως καθορίζεται και στα έντυπα των αιτήσεων.

0
Home