Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

87 έργα για την e-Kύπρο του 2024

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη
- 26.12.2023

87 έργα για την e-Kύπρο του 2024

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας αναλύει στην OffsiteNews τα σχέδιά του
  • Το 2024 έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή για ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Ολοκληρώνεται η Β Φάση των διαδικτυακών  ραντεβού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη
  • Εκσυγχρονίζεται το Τμήμα Τελωνείων και ηλεκτρονικών πληρωμών
  • Αναμένονται εξελίξεις για το ηλεκτρονικό πορτοφόλιο
  • Ενσωματώνονται όλες οι κυβερνητικές ιστοσελίδες σε ένα κόμβο

Στην πλήρη ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού στοχεύει ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Σε συνέντευξή του στην Offsite News ανέλυσε το κυβερνητικό έργο που αφορά στο Υφυπουργείο του.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηζαχαρίας, το Υφυπουργείο έχει στα σκαριά 87 συνολικά έργα προς υλοποίηση. Από αυτά τα 40 ανήκουν στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα άλλα 47 αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ο Υφυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να ενώσει ψηφιακά όλα τα Υπουργεία αφήνοντας το στίγμα του. Παράλληλα, ο κ. Χατζηζαχαρίας μίλησε και για το έργο για την ηλεκτρονική ταυτότητα για τη διεξαγωγή των συναλλαγών το οποίο θα προσφερθεί στους πολίτες το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σημαντικά έργα είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Τελωνείων και Ηλεκτρονικών Πληρωμών καθώς και η ολοκλήρωση της Β Φάσης της ψηφιοποίησης των ραντεβού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας:

Eρ. : Kύριε Υφυπουργέ ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

«Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε αρχίσει την έρευνά μας για να δούμε σε ποιο βαθμός βρίσκεται η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. .Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προχωρούμε στην ψηφιοποίηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Βαρύτητα και εξέχουσα σημασία κατόπιν εντολών του Προέδρου δίνουμε στα έργα που συμπεριλήφθησαν στο Πρόγραμμα  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». 

Eρ: Πόσα έργα έχετε στα σκαριά προς υλοποίηση;

«Στα σκαριά έχουμε πάρα πολλά έργα. Συνολικά 87 είναι τα έργα προς υλοποίηση εκ των οποίων τα 40 ανήκουν στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα άλλα 47 αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό.. Από αυτά τα 87 έργα αξιολογούνται αυτά που έχουν επίκεντρο τον πολίτη».

Ερ.: Σε αυτά τα 87 έργα συμπεριλαμβάνονται και έργα άλλων Υπουργείων;

  • «Με εισήγηση δική μου ημερομηνίας 1η Οκτωβρίου 2023 πέρασα εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίθηκε ομόφωνα κανένα Υπουργείο ή Υφυπουργείο δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνο του το είδος του πληροφοριακού ψηφιακού υλικού για δική του χρήση. Επομένως όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί απευθυνονται και συμπληρώνουν το δελτίο έργου το οποίο καταρτίσαμε. Παράλληλα, το Υπουργικό ενέκρινε εισήγησή μου ώστε για κάθε ψηφιακό έργο να προσμετράται το κοινωνικο οικονομικό όφελος. Δηλαδή: Τι θα προσφέρει στην κοινωνία. Ποιος είναι ο αριθμός των επηρεαζόμενων πολιτών και οι οικονομικές επιπτώσεις. 

Ερ. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια από τα έργα;

«Για το 2024 δουλεύουμε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Τελωνείων και Ηλεκτρονικών Πληρωμών. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο 7 εκ. Ευρώ . Η πρώτη φάση   που αφορά την εξαγωγή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες. Η δεύτερη φάση αφορά την εξαγωγή προϊόντων από την Κύπρο εντός της  Ε.Ε. 

Το δεύτερο είναι η ηλεκτρονική υπηρεσία για την έκδοση εντύπου στρατολόγησης τύπου Α. Δηλαδή, οι άρρενες θα διαθέτουν ηλεκτρονικά την άδεια εξόδου η οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ολοκληρωθεί η Β Φάση της ψηφιοποίησης των ραντεβού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες που κλείνουν διαδικτυακά τα ραντεβού τους. Παράλληλα, κάποιες υπηρεσίες όπως η βεβαίωση των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να γίνει ακόμα και με τηλεδιάσκεψη.

Έχουμε στα σκαριά πρόγραμμα όπου άτομα από τρίτες χώρες θα κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά για να έλθουν στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχεται το ποινικό μητρώο του αιτητή. Αιτητές θα είναι όλοι όσοι έρχονται για διακοπές και όχι για εργασία και σπουδές. Μέσα από το σύστημα θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών.

Ετοιμάζεται πλατφόρμα για τους κουρεμένους του 2013

Να σας ενημερώσω ότι ένα ζήτημα που απασχολούσε είναι το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αφορά τους «κουρεμένους» του 2013 και εμείς σαν Υφυπουργείο θα προχωρήσουμε εντός του μήνα να το παραδώσουμε στους πολίτες. Θα ετοιμάσουμε την πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συνδέονται και να υποβάλλουν το αίτημά τους.

Ερ.: Yπάρχει διασύνδεση των κυβερνητικών Τμημάτων Πληροφορικής;

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε διασύνδεση των συστημάτων μας. Ως εκ τούτου, οι πολίτες έπρεπε να τρέχουν σε διάφορα Υπουργεία η Υπηρεσίες για να εντοπίσουν τα στοιχεία αυτά. Θα πρέπει να υπάρξει ένας κοινός φορέας που οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα στοιχεία που θέλουν. Αυτο θα εξυπηρετεί στις περιπτώσεις που το κοινό θέλει να υποβάλει μια αίτηση σε κυβερνητικό τμήμα».

>>>>Διαβάστε επίσης: Υφ. Έρευνας: Φεβρουάριο 2024 η τελική λύση για το νέο σύστημα ηλ. δικαιοσύνης<<<<<

Hλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή δωρεάν

Ερ. : Πώς θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή για τη διενέργεια συναλλαγών; Πότε θα είναι στη διάθεση του κοινού;

Ο πάροχος για ηλεκτρονική ταυτότητα και  υπογραφή είναι η JCC  που είναι εγκεκριμένη από την Ε.Ε. Αρχές Ιανουαρίου θα ετοιμαστούν τα έγγραφα προσφορών.  Το κόστος θα είναι  35 ευρώ συν ΦΠΑ για τρία έτη για κάθε χρήστη. Ο κάθε χρήστης που θα λαμβάνει την  ηλεκτρονική τσυτότητα και υπογραφή θα την έχει για 3 έτη.  Το κόστος των 35 ευρώ θα το επωμιστεί το κράτος. Σε πρώτη φάση θα παραχωρηθούν 50.000 άδειες χρήσης,όμως στη διάθεση του κοινού θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024. .Οι  πρώτοι που θα την λάβουν θα είναι οι φοιτητές για την φοιτητική χορηγία. που θα γίνεται ηλεκτρονικά Ήδη έγιναν  20.000 αιτήσεις από φοιτητές  αυτή τη στιγμή.  Θα δοθούν 18,000 ηλεκτρονικές ταυτότ ητες κα υπογραφές σε δικηγόρους που από τις 18 Δεκεμβρίου χρησιμοποιούν το  e-justice. Του προτερήματος αυτού θα  τύχουν και  12.000 αρχιτέκτονες λόγω του προγράμματος  Ιππόδαμος του  Τμήματος Πολεοδομίας». 

Ερ.: Πώς θα χρησιμοποιείται η e -ταυτότητα;

Θα γίνει σύνδεση του  χρήστη με appication που δημιούργησε η JCC. Θα γίνεται ταυτοποίηση δίνοντας τα δεδομένα που ζητεί η JCC και θα δημιουργείται ηλεκτρονική ταυτότητα. που θα διατηρείται είτε στο tablet είτε στο κινητό του χρήστη. Η ταυτοποίηση θα γίνεται με το application άμεσα Στο ίδιο application θα βρίσκεται η ηλεκτρονική υπογραφή. Για παράδειγμα όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τον ιστότοπο  gov.cy για να κάνει ηλεκτρονική αίτηση θα  μπορεί να το κάνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα.  Πλήρως διασφαλισμένο και είναι κάτι που ζητεί  η Ευρωπαίκή Ένωση.

Ερ. Ποιες εξελίξεις έχουμε για το ηλεκτρονικό πορτοφόλιο;

«Το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συζήτηση επί του θέματος με το αντίστοιχο ελληνικό Υπουργείο, θέμα το οποίο συζητήσαμε και στην επίσκεψη του Δημήτρη Παπαστεργίου στην Κύπρο τις προάλλες. Σύντομα και όταν υπάρξει κάτι νεότερο θα σας ενημερώσουμε. Θα περιλαμβάνει αρχικά ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα προκύψουν εξελίξεις».

synentryjh

Ερ. Υπάρχει σχέδιο για σύνδεση των ιστοσελίδων του Δημοσίου;

«Ναι θα προχωρήσουμε σε ολιστική αλλαγή των ιστοσελίδων της Κυπριακής Δημοκρατίας.. Προχωρήσαμε στον ανασχεδιασμό των ιστοσελίδων με μια ενιαία ταυτότητα και θα μπορούν να είναι εύχρηστες από άτομα με αναπηρία. Ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι σε δυο φάσεις. Η Α Φάση θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και περιλαμβάνει τις πρώτες 65 ιστοσελίδες. Η Φάση Β’ αφορά πέραν των 200 ιστοσελίδων. Όλες οι ιστοσελίδες θα βρίσκονται κάτω από τον ιστότοπο gov.cy.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home