Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αγελαδοτρόφοι: Καταστροφικές συνέπειες από διάταγμα για χαλλούμι

Offsite Team
- 25.10.2023

Αγελαδοτρόφοι: Καταστροφικές συνέπειες από διάταγμα για χαλλούμι

Thumbnail
Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 2023 έξω από το Προεδρικό

Η αλλαγή του Διατάγματος από τον Υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας που αφορά τον καθορισμό ποσοστών στην παραγωγή χαλλουμιού με το οποίο αυξάνει τη συμμετοχή του αιγινού και πρόβειου γάλακτος από 10% σε 19% θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγελαδοτροφία, υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται, για συζήτηση του θέματος, η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε όλους τους αγελαδοτρόφους σε παγκύπρια συγκέντρωση την Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. στο Κτήμα Κουσιουμή, που βρίσκεται στο δρόμο βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου -Τσερίου, παρά τις χαλεπιανές.

Στη συγκέντρωση θα συζητηθεί και η εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για διοργάνωση δυναμικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 2023 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο με βυτιοφόρα γάλακτος, γεωργικά μηχανήματα και βοοειδή καθώς και πιθανές νομικές ενέργειες που θα ληφθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι ότι η αλλαγή του Διατάγματος από τον Υπουργό Εμπορίου είναι «αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη».

Αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εμπορίου χωρίς τη διεξαγωγή οποιασδήποτε διαβούλευσης και χωρίς να προσκομίσει και να αναλύσει στους εμπλεκόμενους τα στοιχεία που επικαλέστηκε προκειμένου να αλλάξει το Διάταγμα, προέβη σε "παράτυπη" αλλαγή του, καθιστώντας τις γαλακτοβιομηχανίες "παράνομες" από την μια μέρα στην άλλη και "εκτεθειμένη" τη διάθεση του αγελαδινού γάλακτος.

"Η εν λόγω απόφαση του Υπουργού Εμπορίου ήταν προαποφασισμένη αφού εκτός του ότι κάλεσε τους εμπλεκόμενους για διαβούλευση μία μέρα πριν από την απόφαση του χωρίς να τους κοινοποιήσει οποιαδήποτε στοιχεία, το Υπουργείο Γεωργίας την ίδια μέρα της διαβούλευσης εξέδωσε ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας την αλλαγή των ποσοστών γάλακτος, προσπαθώντας να επιβάλει την απαίτηση του προς τις γαλακτοβιομηχανίες για επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές του αιγινού και πρόβειου γάλακτος, πέραν των δύο σημαντικών αυξήσεων που δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο, δια της χειραγώγησης της αγοράς και δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη αιγινού και πρόβειου γάλακτος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην εν λόγω συγκέντρωση, σημειώνεται, θα καλεστούν τόσο ο Υπουργός Εμπορίου όσο και ο Υπουργός Γεωργίας για να παρευρεθούν και να εξηγήσουν στους αγελαδοτρόφους τον λόγο που τους ώθησε στο να λάβει ο Υπουργός Εμπορίου την εν λόγω απόφαση, η οποία θα τους οδηγήσει στην «εξαθλίωση και την καταστροφή».

Επίσης, προστίθεται, είναι σημαντικό να εξηγήσουν την πολιτική της Κυβέρνησης όσων αφορά την εμπορία του χαλλουμιού και τη δραστική μείωση των εξαγωγών και της εισαγωγής συναλλάγματος καθώς και την κατ’ επέκταση εξολόθρευση του μισού τουλάχιστον ζωικού πληθυσμού των αγελάδων.

ΚΥΠΕ

0
Home