Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αγνοούμενοι: Μισός αιώνας μετά και 772 οικογένειες δεν έχουν ακόμη ούτε και ένα στοιχείο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 09.05.2023

Αγνοούμενοι: Μισός αιώνας μετά και 772 οικογένειες δεν έχουν ακόμη ούτε και ένα στοιχείο

Ζητεί στοιχεία και ενημέρωση η Βουλή - Πίεση για Προεδρικό Επίτροπο

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των αγνοουμένων εντοπίστηκε στα 20 χρόνια λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.  Όπως πληροφορείται η Offsite News το σύνολο των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων είναι 1510 και δεν εντοπίστηκαν 772. Παράλληλα, σε αυτή την περίοδο ταυτοποιήθηκαν 738 αγνοούμενοι. 

Όσον αφορά στους Τουρκοκύπριους το σύνολο των αγνοουμένων είναι 492, ενώ παραμένουν άφαντοι 200. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν 292 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. 

Παράλληλα, με τη διενέργεια έξι ανασκαφών σε κατεχόμενα και ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, συνεχίζονται οι έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, δήλωσε τη Δευτέρα ο μεταβατικός εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νίκος Θεοδοσίου.

Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 776 Ε/κ αγνοούμενοι και 17 από την περίοδο 1963-’64, Σχετικά με το έργο της Επιτροπής, είπε ότι το 2019 είχε αποφασιστεί ότι θα δίνονται άδειες για 10 στρατιωτικές περιοχές ανά έτος στα κατεχόμενα εδάφη, στην πραγματικότητα όμως ο χρόνος δεν επαρκεί για τη διερεύνηση και των 10 περιοχών, με αποτέλεσμα οι εργασίες να συνεχίζονται και το επόμενο έτος.

Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται πέντε ανασκαφές στις κατεχόμενες περιοχές και μία στις ελεύθερες, συγκεκριμένα στη Γύψου, στο Δίκωμο, στην Αμμόχωστο, στο Γερόλακκο, στο Παλαίκυθρο και στον Στρόβολο, ενώ ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν στις ανασκαφές ανέρχεται στα πέντε.

Η  Επιτροπή είχε και έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο έργο της, πρακτικές αλλά κυρίως τη στάση της τουρκικής πλευράς που τηρεί μια ένοχη σιωπή για στοιχεία και πληροφορίες που αποδεδειγμένα κατέχει, αναφορικά με χώρους ταφής και μετακίνηση οστών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση εκατοντάδων αγνοουμένων.

Το θέμα των αγνοουμένων θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη 09 Μαίου 2023 συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων για να συζητηθεί στην έκτασή του. Η συνεδρία συγκαλείται κατόπιν αυτεπάγγελτης εξέτασης έπειτα από εισήγηση των βουλευτών: Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια  (ΑΚΕΛ), Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά (ΔΗΣΥ), Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία (ΔΗΚΟ) και Μιχάλη Γιακουμή (ΔΗΠΑ)).

Όπως θα λεχθεί στην Επιτροπή, «η τακτική κωλυσιεργίας της τουρκικής πλευράς επεκτείνεται και στους περιορισμούς στην διακίνηση της ΔΕΑ και τις χρονοβόρες διαδικασίες που επιβάλλει, όσον αφορά εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές, που να σημειωθεί πως έχει χαρακτηρίσει το 70% των κατεχομένων εδαφών».

Συμφωνα με πληροφορίες μας στην ΕπΙτροπή θα κατατεθεί η αναγκαιότητα του ρόλου του  ΟΗΕ  υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Διερευνητική Επιτροπή, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικά η Επιτροπή Υπουργών, που είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί την συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Στη συνεδρία ο Σύνδεσμος Συγγενών Αγνοουμένων θα αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται μια προσπάθεια να τερματισθεί η επιτήρηση και να διαγραφεί το θέμα των Αγνοουμένων από την ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Αν γίνει αυτό, τότε  θα αποτελέσει σοβαρή οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για επίλυση του θέματος των Αγνοουμένων, αλλά και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για σεβασμό και αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

>>>>Διαβάστε επίσης: «Το 2023 δυνατόν να εντοπιστούν μεγάλοι χώροι ταφής αγνοουμένων»<<<<

Κέττηρος: «Τι γίνεται με Προεδρικό Επίτροπο»;

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι η συνεδρια συγκαλειται στο πλαίσιο του 38ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι θα ζητήσουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους για το θέμα αγνοουμένων με στοιχεία. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε τι γίνεται με το διορισμό Προεδρικού Επιτρόπου.

Έκκληση Ν. Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή του δήλωση απεύθυνε έκκληση  στη διεθνή κοινότητα, αλλά και την Τουρκία να  θέσουν στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους πληροφορίες που κατέχουν, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και να δοθεί τέλος στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων».

Σε γραπτή του δήλωση διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων και θα εξακολουθήσει να συνδράμει με όλα τα μέσα στη διάθεσή της στις προσπάθειες του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».

Home