Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ακάμας: Μάρτη αρχίζουν... ξήλωμα και συνεχίζουν τα έργα - Εντός ημερών εξελίξεις

Σωτήρης Νικηφόρου
- 12.02.2024

Ακάμας: Μάρτη αρχίζουν... ξήλωμα και συνεχίζουν τα έργα - Εντός ημερών εξελίξεις

Πάει πρόταση στο Υπουργικό - Το συντομότερο πιάνουν δουλειά και για τους κόμβους εξυπηρέτησης

Τις εισηγήσεις της Ad-Hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση η οποία μελετά την έκθεση και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων για τα οδικά έργα και άλλα έργα ανάπτυξης στον Ακάμα,  αναμένει η Γενικη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας. Ως γνωστό  τα έργα σταμάτησαν τον Δεκέμβριο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εντοπισμό σοβαρών παρατυπιών και παρεκκλίσεων κατά την κατασκευή και ανάπλαση των δρόμων στο Εθνικό μας δάσος. 

φ

Ουσιαστικά στην παρούσα επανεξετάζεται και επαναξιολογείται το προτεινόμενο οδικό δίκτυο όλων των φάσεων και μέρους του δρόμου Τοξεύτρας - Άβακας - Λίπατη.

Πιο συγκεκριμένα θυμίζουμε ότι τα οδικά έργα είναι τα εξής:

  • Δρόμος 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα 6,6Km Υφιστάμενο πλάτος 5-9m 
  • Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας 2,7Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m 
  • Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη 4,1Km Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5m (Το έργο έφτασε μέχρι το σημείο Άβακας. Το κομμάτι Άβακας - Λίπατι θα επαναξιολογηθεί σε κατοπινό στάδιο σε επόμενη σύμβαση).

F

Η έκθεση ετοιμάστηκε από ομάδα με τρεις εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, ενώ συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ. 

Ήδη η ad hoc επιτροπή συνεδρίασε την 31η Ιανουαρίου, συζήτησε την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και τώρα ετοιμάζονται εισηγήσεις που θα υποβληθούν στη Γενικη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας. Ακολούθως, πολύ σύντομα, το Υπουργείο θα ετοιμάσει το δικό του υπόμνημα, τις δικές του εισηγήσεις με βάση όλα όσα θα έχει ενώπιον του, και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πώς προχωρούν τα έργα. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και εκτιμάται ότι τα έργα θα επανεκκινήσουν μέσα στον Μάρτιο. 

φ

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων είναι περιεκτική σε περιεχόμενο και δίνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα έργα.  Επικεντρώνεται σε δύο ομάδες θεμάτων. Πρώτα αναφέρεται στην υφιστάμενη σύμβαση, (τα οδικά έργα που ξεκίνησαν) και σχολιάζει κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αναθεώρηση της πορείας αξιολογησης του έργου. Επιπρόσθετα, υποβάλλει κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά την επανεξέταση όλων των υπόλοιπων έργων στο Εθνικό Πάρκο.

φ

Ξήλωμα τοιχείων 

Όσον αφορά τα υφιστάμενα έργα, οι εμπειρογνώμονες μεταξύ άλλων, δίνουν κατεύθυνση είτε να μειωθούν είτε να αφαιρεθούν όσα τοιχεία κατασκευάστηκαν κατά μήκος των δρόμων και δεν είναι επάναγκες για την ασφαλεια. Επιπλέον εισηγείται όπως μειωθεί η κατασκευή νέων τοιχείων κατά την υλοποίηση του όλου έργου. 

Όσον αφορά τους αγωγούς μεταφοράς νερού από την Πέγεια μήκους 10km, υπάρχει εισήγηση όπως επανεξεταστουν και ακυρωθούν και να μεταφερθεί νερό για την πυρόσβεση με άλλους τρόπους. 

Πιάνουν δουλειά και για τους κόμβους

Παράλληλα, δημιουργούνται ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσουν τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Αναφερόμαστε σε έργα όπως τους κόμβους εξυπηρέτησεις, τις εισόδους στο πάρκο κ.α.

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, αφού αποφασιστεί οριστικά πώς προχωρούν τα οδικά έργα που σταμάτησαν, θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα των κόμβων εξυπηρέτησης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατασκευαστούν 14 κόμβοι εξυπηρέτησης . Δείτε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνουν . Τα κατασκευαστικά έργα είναι έτοιμα και ήδη προκηρύχθηκε και διαγωνισμός ο οποίος ακυρώθηκε αφού το Τμήμα Δασών, ο προηγούμενος ανάδοχος του έργου, έκρινε ως ψηλή την μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε. 

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο. Θα αξιολογηθεί, αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές θα γίνουν και το έργο θα προχωρήσει. 

Ακολούθως θα προχωρήσουν άλλα οδικά έργα και άλλα έργα ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. komv

Σιγή ιχθύος για την διοικητική έρευνα

Παράλληλα, εδώ και μέρες η Υπουργός Γεωργίας έχει στα χέρια της το πόρισμα της διοικητικής έρευνας, η οποία σκοπό είχε να αναδείξει τους υπεύθυνους για τα λάθη στο οδικό δίκτυο Ακάμα. Για την ώρα, αλλά δεν έγινε καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και κατά πόσο το Υπουργείο θα προχωρήσει σε κάποια μέτρα. 

Σημειώνεται ότι το θέμα του Ακάμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες και σε αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά από καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Θυμίζουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα

 

α)      Την επιβεβαίωση ότι το πλαίσιο και η φιλοσοφία της δημιουργίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα δεν αλλάζει και θα συνεχίσει να υλοποιείται.

β)      Την επανεξέταση, μέχρι τον Ιούνιο 2024, των έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο καθώς και των έργων που αφορούν τους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης και τις Εισόδους και Εξόδους του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

γ)       Τη μεταφορά της υλοποίησης των συμβάσεων για το Εθνικό Δασικό Πάρκο από το Τμήμα Δασών στην Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΓΑΑΠ).

δ)      Τη συνέχιση της υφιστάμενης Σύμβασης, αφού αξιολογηθούν κάποια στοιχεία της και διαφοροποιηθεί ανάλογα και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

ε)       Την ετοιμασία νέας πρότασης από το ΥΓΑΑΠ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2024, που θα ρυθμίζει και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

i. Διαδικασία Μεταφοράς Πιστώσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος σύμφωνα με το πλαίσιο που διέπει τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, καθότι το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027». Μεταφορά όλων των εγκρίσεων στο ΥΓΑΑΠ και εξασφάλιση των πιθανών νέων που θα απαιτηθούν το συντομότερο. Για τον λόγο αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Ελέγχου (Ενδιάμεσος Φορέας) καθώς και οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο.

ii. Επανεξέταση και επαναξιολόγηση του προτεινόμενου οδικού δικτύου όλων των φάσεων και του μέρους του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη (από το σημείο που έχουν σταματήσει οι εργασίες του εργολάβου), από ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων περιλαμβανομένου και εκπροσώπου του ΕΤΕΚ που θα κληθούν από το ΥΓΑΑΠ. Η επανεξέταση, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και τα χαρακτηριστικά των διατομών και μηκοτομών για ηπιότερη όδευση εντός του δασικού πάρκου.

iii. Χρονοδιάγραμμα επανέναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών στο υφιστάμενο εργοτάξιο (Δρόμος 1Α: Άσπρος Ποταμός – Τοξεύτρα – Λάρα, 2: Κυκλικός Λάρας).

iv. Πρόταση αποκατάστασης των οικοτόπων που επηρεάστηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες μαζί με τυχόν αντισταθμιστικές ενέργειες ή δράσεις που πρέπει να γίνουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

v. Προτάσεις με το επιπλέον απαιτούμενο προσωπικό που θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί το έργο ομαλά, με αποσπάσεις από τα σχετικά Τμήματα του ΥΓΑΑΠ.

vi. Ετοιμασία χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων όλων των φάσεων. Όπου είναι αναγκαίο, νοείται ότι θα ακολουθηθούν με χρονική προτεραιοποίηση οι διαδικασίες επαναξιολόγησης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις νομοθεσίες από την Περιβαλλοντική Αρχή.

vii. Δημιουργία Ομάδας Έργου και πρόσληψη Συντονιστή Έργου, τον οποίο θα υποδείξει το ΕΤΕΚ, με συμμετοχή λειτουργών από τα σχετικά Τμήματα του ΥΓΑΑΠ.

viii. Τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας μέχρι 15 Ιανουαρίου 2024.

ix. Την ανάγκη τροποποίησης οποιασδήποτε Νομοθεσίας.

Σωτήρης Νικηφόρου

Πηγή κύριας φωτογραφίας: Pafoslive

0
Home