Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αλεξάνδρου: 475 σημεία στο ηλεκτρικό δίκτυο απειλούν να κάψουν τα δάση

Offsite Team
- 01.08.2023

Αλεξάνδρου: 475 σημεία στο ηλεκτρικό δίκτυο απειλούν να κάψουν τα δάση

Συνάντηση θα έχουν σήμερα Τμήμα Δασών και ΑΗΚ λόγω των πυρκαγιών σε δάση που οφείλονταν σε ηλεκτροφόρα καλώδια

UPD: Τέλος τα γυμνά καλώδια της ΑΗΚ μέσα στα δάση – Θα μπουν άλλα με μόνωση

Όχι ένα, όχι δύο αλλά 475 επικίνδυνα σημεία για έκρηξη πυρκαγιάς εντός των δασών από ηλεκτροφόρα καλώδια εντόπισε το Τμήμα Δασών, προειδοποιώντας εδώ και αρκετό καιρό την ΑΗΚ ώστε να λάβει μέτρα. 

Όπως ανέφερε στην OffsiteNews ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο ίδιος έχει ενημερώσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους και ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, του Τμήματος Δασών και της ΑΗΚ ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές που είχαν ως αιτία σπινθήρες που προκλήθηκαν από το δίκτυο της ΑΗΚ που περνά εντός των δασών. 

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια δυνητικά επικίνδυνα σημεία στο ηλεκτρικό δίκτυο για έκρηξη πυρκαγιών εντός των δασών, ωστόσο, όπως συμπληρώνει μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει προσπάθεια από την ΑΗΚ για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. 

Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την ΑΗΚ ώστε και να συντηρηθεί το δίκτυο αλλά και να γίνουν μετατροπές εκεί και όπου χρειάζεται προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν μεγάλοι κίνδυνοι. Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών σημείωσε την ίδια ώρα πως κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι εξ υπαιτιότητας του ηλεκτρικού δικτύου που διαπερνά τις δασικές εκτάσεις. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις πυρκαγιών όπου η ΑΗΚ δεν αποκόπτει την ηλεκτροδότηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο όσους επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως αναφέρει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και για το εν λόγω ζήτημα. 

Χρειάζεται χρόνο 

Από την πλευρά της η ΑΗΚ σημειώνει πως τέτοιου είδους εργασίες χρειάζονται χρόνο αλλά και αρκετά ευρώ. Πάντως, κατά τη σημερινή συνάντηση τόσο Υπουργείο Γεωργίας, όσο και το Τμήμα Δασών αναμένεται πως θα ζητήσουν να ενημερωθούν για το τι προτίθεται από τη μια να πράξη η ΑΗΚ και από την άλλη να ακούσει τι χρονοδιαγράμματα θα τεθούν. 

Home