Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αμάλθεια: Αρχές Μαϊου έτοιμη η πλατφόρμα των Αμερικανών-Διεργασίες & επαφές από την Κύπρο

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 19.04.2024

Αμάλθεια: Αρχές Μαϊου έτοιμη η πλατφόρμα των Αμερικανών-Διεργασίες & επαφές από την Κύπρο

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας - Σε αναμονή η Πολιτική Άμυνα

Συνεχείς επαφές  και πυρετός προετοιμασιών ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην επανέναρξη της πρωτοβουλίας ΑΜΑΛΘΕΙΑ  και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.  Εφόσον οι Αμερικανοί τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους η πλωτή γέφυρα που ετοιμάζουν στη Γάζα θα είναι έτοιμη αρχές Μαϊου, οπότε και θα επανεκκινήσει η πρωτοβουλία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην ΟffsiteNews ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις επαφές με τα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη και παράλληλα προσπαθεί να προετοιμαστεί με στόχο την ανταπόκρισή της στην  ανθρωπιστική βοήθεια. Ήδη, και άλλα κράτη ενισχύουν την πρωτοβουλία. Τη στήριξη του ταμείου για το σχέδιο «Αμάλθεια», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM.

Συγκεκριμένα μετά από οδηγίες του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, θα δοθούν 15 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του «Ταμείου Αμάλθειας».

Στις 08 Απριλίου 2024 επισκέφθηκε τη χώρα μας η Υπουργός Εξωτερικών Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσα στο πλαίσιο των διμερών επαφών αξιολόγησης των επόμενων βημάτων για τη συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου Αμάλθεια.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα για να αναλάβει δράση στην πρωτοβουλία ΑΜΑΛΘΕΙΑ και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μετά την καταδικαστέα επίθεση την 1η  Απριλίου 2024  εναντίον μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης, που βοηθούσε στη διανομή της βοήθειας.η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στο περίμενε για το πότε θα συνεχιστεί.

>>>>Διαβάστε επίσης: Σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους η Κυπριακή Δημοκρατία για συνέχιση Αμάλθειας<<<<

Πώς θα εμπλέκεται η Πολιτική Άμυνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της OffsiteNews η Πολιτική Άμυνα θα έχει εμπλοκή στη συγκέντρωση των αγαθών που θα σταλούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα. Ωστόσο, η Πολιτική Άμυνα θα αναλάβει δράση μόλις ξεκαθαρίσει το χρονικό περιθώριο που θα αρχίσει ξανά το πρόγραμμα και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτή τη στιγμή πάντως στην Κύπρο βρίσκονται δυο στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν και την προσπάθεια της Πολιτικής Άμυνας.

Ζήτησε ενημέρωση ο ΠτΔ

Το Υπουργείο Εξωτερικών που συντονίζει την προσπάθεια. αναμένει τα νεότερα, ενώ το Προεδρικό αυτή τη στιγμή δεν έχει επίσημη ενημέρωση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έτυχε ενημέρωσης από την Αμερικανίδα Πρέσβειρα για για τα στάδια και την πορεία υλοποίησης της απόφασης για κατασκευή προσωρινής λιμενικής αποβάθρας στις ακτές της Γάζας για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρέσβης Ισραήλ:  Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί η Αμάλθεια

Την ίδια ώρα ο πρέσβης του Ισραήλ Όρεν Ανόλικ πρόσφατα δήλωσε ότι ο θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο προς τη Βόρεια Γάζα θα ενεργοποιηθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, τόνισε ότι η πλωτή αποβάθρα από τους Αμερικανούς θα ενισχύσει την προσπάθεια που χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αναστάληκε όταν τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2024 7 εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν, σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Η WCK ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα λάβει σύντομα αποφάσεις για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τις ΗΠΑ  παρέχει τρόφιμα και προετοιμάζει γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει πως είχε προσφέρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα 175 ημερών.

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home