Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανάπλαση Λεωφόρου Τσερίου: Βγαίνει σε προσφορές και επιτέλους ξεκινά

Σωτήρης Νικηφόρου
- 21.05.2023

Ανάπλαση Λεωφόρου Τσερίου: Βγαίνει σε προσφορές και επιτέλους ξεκινά

Χαμηλές ταχύτητες για αυτοκίνητα, πολλές διαβάσεις πεζών, χώροι στάθμευσης, δενδροφυτεύσεις και μικρές πλατείες

Μετά από πάρα πολλά χρόνια διεργασιών και συνεχών αναστολών με διάφορα θέματα που προέκυπταν, η ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου στον Στρόβολο προχωρά οριστικά πλέον και αμετάκλητα. Όπως δηλώνει στην OffsiteNews ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και πλέον εναπόκειται στο Γενικό Λογιστήριο, το πότε θα προκηρύξει το έργο, αφού ελέγξει τους σχετικούς όρους. 

Ο Δήμος Στροβόλου πιθανότατα εντός Ιουνίου, θα προκηρύξει το έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει τελικά γύρω στα 9 εκατ. ευρώ. Με τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, λόγω και των διάφορων αυξήσεων στην ενέργεια και τα υλικά, το κόστος αυξήθηκε αφού αρχικά ήταν στα 7 εκατ.  Το έργο θα υλοποιηθεί ως πολεοδομικό, με τη δαπάνη να επιμερίζεται 80% το κράτος και 20% ο Δήμος Στροβόλου. 

Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός που εκπονήθηκε από τα Δημόσια Έργα, ακυρώθηκε από τον Δήμο Στροβόλου μετά από αντιδράσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και άλλων επηρεαζομένων. Το έργο ανέλαβε ο Δήμος και το 2019 παρουσιάστηκε ο νέος σχεδιασμός ο οποίος και τελικά προχωρά για υλοποίηση. Τα κατασκευαστικά σχέδια και το ρυθμιστικό σχέδιο του όλου έργου ετοίμασε η εταιρεία ASCE Consultants και βασίζεται στα σχέδια για που ετοιμάστηκαν από την εταιρεία Andreas Markides Associates. 

φ

Στόχος του Δήμου Στροβόλου με τον νέο σχεδιασμό, είναι η Λεωφόρος Τσερίου να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος που θα δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πεζούς και αναδεικνύοντας την εμπορική και κοινωνική βιωσιμότητα της περιοχής. 

Τι θα γίνει τελικά στην Τσερίου

Τα νέα και τελικά σχέδια, αφορούν δρόμο δύο λωρίδων, με πλατιά πεζοδρόμια, μικρές πλατείες και χώρους συνάθροισης, 20 περίπου διαβάσεις πεζών, δενδροστοιχίες και 350 περίπου χώρους στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου. Θα παρέχονται επίσης οι απαραίτητες διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Σημειώνουμε ότι δεν θα γίνει η κτιστή νησίδα κατά μήκος του δρόμου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος προέβλεπε επίσης τρεις λωρίδες. 

Ο νέος σχεδιασμός προωθεί τις χαμηλότερες ταχύτητες οχημάτων και περιορίζει τον μέχρι σήμερα δεσπόζοντα ρόλο του αυτοκινήτου, δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες. 

Ο Δήμαρχος Στροβόλου αναφέρει ότι «o σχεδιασμός οργανώθηκε από τον Δήμο Στροβόλου με βάση αυτα που ηθελε ο κόσμος. Είναι ο σχεδιασμός που ήθελε το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημότες στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Ανταποκριθήκαμε στα θέλω του κόσμου. Τα οφέλη από τον σχεδιασμό που έγινε από τον Ανδρέα Μαρκίδη, έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο, είναι πολύ περισσότερα από τα όποια μειονεκτήματα. Ο κόσμος είναι ικανοποιημενος». 

δ

Περίπου 2 χρόνια η διάρκεια των έργων

Αφού δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τις προσφορές και τυχόν ενστάσεις, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το τελευταίο δίμηνο του 2023 και εκτιμάται ότι  θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Παπαχαραλάμπους, σύντομα ο Δήμος Στροβόλου, θα ενημερώσει τους δημότες μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης για το τι ακριβώς θα γίνει ενώ ο Δήμος θα ανακοινώσει και ειδική ιστοσελίδα από την οποία θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα έργα της ανάπλασης στην Λεωφόρο Τσερίου , την εξέλιξη του έργου καθώς και για τις τροχαίες διευθετήσεις που θα αποφασιστούν από την αστυνομία μετά από σύσκεψη με τον Δήμο που θα γίνει το επόμενο διάστημα. 

Σωτήρης Νικηφόρου

Home