Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άνθρακας τελικά οι αυξησεις σε χαμηλοσυνταξιούχους - Από μερικά σεντ μέχρι €18

Σωτήρης Νικηφόρου
- 05.07.2023

Άνθρακας τελικά οι αυξησεις σε χαμηλοσυνταξιούχους - Από μερικά σεντ μέχρι €18

Από €710 πάει €728 η κατώτατη σύνταξη - «Έκοψαν επιδότηση σε καύσιμα/ρεύμα και έδωσαν μερικά σεντ αύξηση σε συντάξεις»

Απογοήτευση εκφράζουν οι συνταξιούχοι για την αύξηση του 5% στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Αν και οι εξαγγελίες του ΠτΔ και της κυβέρνησης ήταν γενικά για αύξηση 5% στους χαμηλοσυνταξιούχους από την 1η Ιουνίου, όπως τελικά διευκρινίστηκε η αύξηση θα αφορά το ποσό της μικρής επιταγής και όχι το σύνολο του ποσού της σύνταξης. Ουσιαστικά θα πρόκειται για αύξηση από μερικά σεντ, μέχρι μαξιμουμ €18. 

Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα περίπου €340 κοινωνική ή άλλου είδους σύνταξη, λαμβάνει και περίπου €370 το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή) με αποτέλεσμα η κατώτατη σύνταξη του να φτάνει τα €710. Το 5% αύξηση θα το πάρει μόνο στα €370 της μικρής επιταγής, ως εκ τούτου, η αύξηση θα είναι περίπου €18. Με αυτά τα δεδομένα, η κατώτατη σύνταξη, μαζί με την μικρή επιταγή, θα ανέρχεται πλέον στα €728, από το €710 που είναι σήμερα. Για ένα ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων, η κατώτατη σύνταξη από €1210, με την αύξηση 5% θα ανέλθει στα €1236. . 

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν πολύ χαμηλό ποσό με την μικρή επιταγή (επίδομα), θα πάρουν αύξηση μερικά σεντ. 

Η αύξηση, που αφορά περίπου 29.000 συνταξιούχους, θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιούνιο. Δεν δόθηκε στις συντάξεις Ιουνίου και όπως πληροφορούμαστε θα ξεκαθαρίσει εντός ημερών ποιο μήνα θα δοθεί αφού ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ε.ΚΥ.ΣΥ Κώστας Σκαρπάρης μιλώντας στην OffsiteNews εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η αύξηση δίνεται τελικά στο ποσό της μικρής επιταγής: «Εγινε μια εξαγγελία προεκλογικά ότι θα δοθεί αύξηση 5% στους χαμηλοσυνταξιούχους γενικά. Και ο ΠτΔ στην εξαγγελία του προ ημερών αυτό ανέφερε. Μετά μας διευκρινίστηκε ότι το 5%, θα είναι μόνο στο ποσό της μικρής επιταγής, του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων δηλαδή. Το 5% δηλαδή θα είναι επί του ποσού της μικρής επιταγής, και όχι του συνόλου του ποσού της σύνταξης.  Άρα κάποιος που λαμβάνει το κατώτατο ποσό σύνταξης, δηλαδή τα €710, δεν θα πάρει €35 αύξηση όπως υπολογίζαμε, αλλά €18. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λάβει κάποιος στην καλύτερη περίπτωση. Κάποιοι που λαμβάνουν πολύ μικρά ποσά στην μικρή επιταγή, θα πάρουν αύξηση μερικά σεντ. Κάποιος που λαμβάνει π.χ. €50 μικρή επιταγή, θα πάρει αύξηση €2.50»

«Εκτός ευάλωτων ομάδων οι χαμηλοσυνταξιούχοι - Απαράδεκτο»

Ο κ. Σκαρπάρης αναφέρθηκε και στις αυξήσεις που προέκυψαν λόγω αποκοπής της επιδότησης για ρεύμα και καύσιμα. Εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει επιδότηση για το ρεύμα, ούτε στις ευάλωτες ομάδες που δίνει η ΑΗΚ 20% έκπτωση. «Όταν συναντηθήκαμε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και θέσαμε το θέμα για τις συντάξεις, μας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την δημοσιονομικη πειθαρχία. Την ίδια στιγμή όμως οι συνταξιούχοι δεινοπαθούν, δεν τα βγάζουν πέρα. Και δεν έφτανε αυτό, την ίδια περίοδο καταργούνται οι επιδοτήσεις σε καύσιμα και ρεύμα και έχουμε δηλαδή αυξήσεις. Παράλληλα συνεχίζεται το απαράδεκτο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην περιλαμβάνονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμου, και να μην δικαιούνται ούτε την επιδοτηση της κυβέρνησης ούτε το 20% έκπτωση που δίνει η ΑΗΚ σε ευάλωτες ομάδες. Είναι πάγιο αίτημα μας που δεν λαμβάνεται υπόψη». 

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ σημείωσε ότι μπορεί να μην δοθεί ούτε η αύξηση λόγω της συμφωνίας για ΑΤΑ επειδή σε σύγκριση του δεικτη καταναλωτη σε σχέση με την περσινή χρονιά, φαίνεται δεν είναι πάνω από 1% η αύξηση. «Είναι παράλογο αυτό σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι στα ύψη να μην δοθεί η αύξηση της ΑΤΑ». 

Ετοιμάζει πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις ο Υπ. Εργασίας

Ζητήσαμε και ένα σχόλιο από τον κ. Σκαρπάρη για την αναφορά του Υπουργού Εργασίας περί ρύθμισης που έρχεται για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Θυμίζουμε ότι ο κ. Παναγιώτου, δήλωσε ότι εντός Ιουλίου θα παρουσιαστεί η προσέγγιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σχέση με το πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 65ο έτος της ηλικίας τους.  Ο Υπουργός μίλησε για «ανακουφιστική παρέμβαση» για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους με πολλά χρόνια υπηρεσίας και εισφορών στο ΤΚΑ,

Ο κ. Σκαρπάρης υπογράμμισε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Η τελευταία φορά που συζητήσαμε με τον Υπουργο για το θέμα του πέναλτι 12%, ήταν αρνητικός. Τώρα φαίνεται ότι κάνει κάποια μετακίνηση. Οι τοποθετήσεις όμως δεν λύνουν το πρόβλημα, χωρίς μάλιστα να συζητήσεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Τι εννοεί ανακουφιστική παρέμβαση; Θέλουμε να μας εξηγήσουν. Περιμένουμε να δούμε την πρόταση του. Εμείς ζητάμε ότι ίσχυε με την προηγουμενη νομοθεσία. Όσοι έχουν πάνω από 33 χρόνια εισφορές να παίρνουν την σύνταξη τους χωρίς πέναλτι». 

Σωτήρης Νικηφόρου

Home