Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΠΟΕΛ & Ομόνοια σουτάρουν για τα δικά τους γήπεδα - Τα πλάνα

Σωτήρης Νικηφόρου
- 30.03.2024

ΑΠΟΕΛ & Ομόνοια σουτάρουν για τα δικά τους γήπεδα - Τα πλάνα

Προχωρά για τα καλά ο ΑΠΟΕΛ - Στα αρχικά στάδια ακόμη η Ομόνοια - Περιμένει απάντηση από Κυβέρνηση για παραχώρηση γης
  • Κοκκινοτριμιθιά το ΑΠΟΕΛ - Κοντά σε Τσέρι & Χαλεπιανές η Ομόνοια - Τι ανακοινώθηκε από ΑΠΟΕΛ για το ιδιόκτητο γήπεδο και ποιο το χρονοδιάγραμμα - Στα πλάνα ακόμη η Ομόνοια - Τι γνωρίζουμε

Στην ανέγερση νέων υπερσύγχρονων ιδιόκτητων γηπέδων προχωρούν οι δύο ιστορικές ομάδες της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας, που είναι και ο λαοφιλεστερες στο νησί μας. 

Δύο ομάδες που χαρακτηρίζονται από τη  διαχρονική τους συνύπαρξη και συστέγαση αρχικά στο Παλιό ΓΣΠ, ακολούθως στο Μακάρειο και σήμερα στο Νέο ΓΣΠ. 

Μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως προαναγγέλεται, οι δρόμοι των δύο ομάδων θα χωρίσουν και θα στεγάζονται πλέον στα δικά τους ιδιόκτητα γήπεδα. Στην Κοκκινοτριμιθιά το ΑΠΟΕΛ, κοντά στο Τσέρι και τις Χαλεπιανές η Ομόνοια, αν της παραχωρεθεί τελικά η συγκεκριμένη έκταση. 

Το ΑΠΟΕΛ είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο αφού έχει εξασφαλισμένη τη γη, εξασφαλισμένο το μεγαλύτερο ποσό της επένδυσης και είναι στα στάδιο της τελικής διαμόρφωσης των σχεδίων για να υποβληθούν για τις σχετικές άδειες. Η Ομόνοια είναι ακόμα σε αναμονή της απάντησης του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κρατικής γης. 

Πάμε να δούμε πιο κάτω τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τα δύο νέα γήπεδα:

Τα δεδομένα με ΑΠΟΕΛ - Τι ανακοινώθηκε

Οι διοικήσεις της εταιρείας και του σωματείου του ΑΠΟΕΛ, μαζί με τον βασικό επενδυτή του έργου κ. Κωνσταντίνο Ιορδάνους που ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αμερικη, παρουσίασαν την Παρασκευή αναλυτικά το πλάνο για το νέο γήπεδο των γαλαζοκιτρίνων. 

f

Γήπεδο στην Κοκκινοτριμιθιά - Λεπτομέρειες

Το νέο γήπεδο θα κατασκευαστεί σε γη παραχωρήθηκε από το κράτος στο ΑΠΟΕΛ κοντά στην Κοκκινοτριμιθιά. Η γη έκτασης 147000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο και κοντά στο Nicosia Mall. 

Γ

Το γήπεδο σχεδιάστηκε από γαλλικό αρχιτεκτονικό οίκο και θα είναι κατηγορίας 4 της UEFA. Αρχικά θα έχει χωρητικότητα 14,699 θέσεων ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του γηπεδου μέχρι και 19,269 θέσεις σε τρεις φάσεις, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα του γηπέδου. Η δεύτερη φάση αφορά 1800 θέσεις στην ανατολική κερκίδα και η 3η φάση αφορά 2800 θέσεις στις τέσσερις γωνιές του γηπέδου. Οι κερκίδες έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Η ηχητική του γηπέδου θα δημιουργεί μια πολύ καυτή έδρα, όπως λέχθηκε. Όλες οι κερκίδες θα είναι καλυμμένες με σκέπαστρο. Στις θέσεις VIP δόθηκαν 1.926 θέσεις, το έτος ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ.

f

Όπως λέχθηκε στη διάσκεψη τύπου, θα είναι ένα αθλητικό κέντρο που θα προσφέρει όλες τις ανέσεις στον κόσμο και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Θα είναι βασισμένο στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών σταδίων. Με Συναυλίες, σεμινάρια, επιχειρήσεις, μπουτίκ, μουσείο, εστιατόρια, διαφημίσεις και καλυμμενους χώρους στάθμευσης.

Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται περίπου στα €35 εκατ. με τις σημερινες τιμές. Το 30%-35% θα καλυφθεί με κρατική χορηγία την οποία δικαιούται το ΑΠΟΕΛ. Απ’ εκεί και πέρα, το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί κατά 49% από τον κ. Ιορδάνους ενώ το υπόλοιπο 51% από άλλους επενδυτές.  Όπως λέχθηκε στη διάσκεψη τύπου είναι εξασφαλισμένο το 75% του κόστους του έργου. Ως εκ τούτου ήδη βρέθηκαν κάποιοι που θα βάλουν χρήματα ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθούν και άλλοι επενδυτές. 

f

Θα συσταθεί νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται το νέο ιδιόκτητο γήπεδο με την επωνυμία ”Yellow & Blue”. Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη τύπου, μετά την αποπληρωμή της επένδυσης στους επενδυτές, το γήπεδο θα είναι ιδιοκτησία κατά κύριο λόγο στο Σωματείο ΑΠΟΕΛ. Για την ονομασία του γηπέδου δεν αποφασίστηκε οτιδήποτε αφού όπως διευκρινίστηκε είναι εμπορικό θέμα.

f

Αρχίζουν τα έργα καλοκαίρι του 2025 - Έτοιμο Απρίλιο του 2028

Η ανάθεση της κατασκευής θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και θα διαρκέσει περίπου 30 μήνες, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2028. Στην παρούσα φάση γίνονται οι τελικές αλλαγές και τροποιήσεις στα σχέδια. 

Θα κατασκευαστεί και οδικό δίκτυο και εύκολο πρόσβαση στο γήπεδο. Επιπλέον ο νέος Περιμετρικός που ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού κοντά στο Δάλι, θα καταλήγει πολύ κοντά στο νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ, κάτι που θα εξυπηρετεί και οπαδούς από άλλες πόλεις. 

f

Το πλάνο της Ομόνοιας

Η Ομόνοια δεν παρουσίασε ακόμα επίσημα το πλάνο της αφού είναι ακόμα σε αναμονή της απάντησης από την κυβέρνηση για παραχώρηση κρατικής γης. Από αυτή την απόφαση θα κριθούν ουσιαστικά τα πάντα. 

Τις προηγούμενες μέρες όμως είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές και σημαντικές πληροφορίες ενώ την Τετάρτη 27/3 όπως ανακοίνωσε ο ΚΟΑ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του οργανισμού με τη  διοίκηση της Ομόνοιας και τον Πρόεδρο Σταύρο Παπασταύρου. 

Γήπεδο κοντά στο Τσέρι και τις Χαλεπιανές

Στη συνάντηση ο κ. Παπασταύρου ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου και ανέλυσε το πλάνο και τα σχέδια υλοποίησης του έργου, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή του Οργανισμού. Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ χαιρέτισε την πρόθεση της Ομόνοιας για δημιουργία γηπέδου, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις και στηρίζει κάθε προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών του αθλητισμού.

Μιλώντας την ίδια μέρα για το ίδιο θέμα στο kerkida.net,  ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε ότι το γήπεδο της Ομόνοιας θα κατασκευαστεί κοντά στο Τσέρι,και πιο συγκεκριμένα κοντά  στην περιοχή των Χαλεπιανών,  περίπου 2 km από τον χώρο που για χρόνια υπήρχε η γνωστή πινακίδα για το νέο γήπεδο της Ομόνοιας, στις Χαλεπιανές, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού. 

Ο σχεδιασμός είναι ακόμα στα αρχικά στάδια. Η διοίκηση της Ομόνοιας είχε ήδη επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών από τον οποίο ζητήθηκε όπως εκχωρηθεί στην Ομόνοια κρατική γη. Είναι πλέον θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, δεν είναι δεδομένο ότι θα παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα τεμάχια αφού υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Δεν αποκλείται να τεθούν στο τραπέζι κάποιες εναλλακτικές επιλογές.

Θυμίζουμε επίσης ότι η Ομόνοια, είχε ζητήσει να της παραχωρηθεί το Μακάρειο, με τον ΚΟΑ όμως να απαντά αρνητικά μετά από γνωμάτευση που ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι θα μπορούσε να παραχωρηθεί το γήπεδο (όπως και το Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο) με τη διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού για να δοθεί η δυνατότητα  σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά. 

Φ

Λεπτομέρειες για το γήπεδο

Η ιστοσελίδα sport-fm.com.cy, τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποίησε αρκετές πληροφορίες για το νέο γήπεδο της Ομόνοιας. 

Το όλο project θα αναλάβει η εταιρεία που θα συσταθεί με την ονομασία ‘’Green City Park’’. Το γήπεδο θα είναι χωρητικότητας 15.000 θέσεων. Θα έχει δίπλα τρία βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, γυμναστήρια, κολυμβητήριο, κλειστή αίθουσα πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, ανοιχτά γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, ξενοδοχείο, αίθουσες ψυχαγωγίας (Κινηματογράφου, θέατρου κ.α), σχολεία, ιατρικά κέντρα. θεματικά πάρκα, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, κτήριο για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αίθουσες δεξιώσεων και πρατήριο καυσίμων. Το κόστος του έργου εκτιμάται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

Πέραν από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο ανέλυσε το πλάνο του για το γήπεδο. Ο κ. Παπασταύρου, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη με τον οποίο συζήτησε το θέμα του οδικού δικτύου στην περιοχή. 

Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και για το γήπεδο της Ομόνοιας και θα διαφανεί μετά και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης με το πώς προχωρούν οι πράσινοι με το θέμα του νέου γηπέδου. 

Σωτήρης Νικηφόρου

 

0
Home