Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αρχιτεκτονική Σχολή στη Φανερωμένη: Ξεκινούν έργα τέλος του '24 - Δημιουργία νέας πλατείας

Σωτήρης Νικηφόρου
- 12.01.2024

Αρχιτεκτονική Σχολή στη Φανερωμένη: Ξεκινούν έργα τέλος του '24 - Δημιουργία νέας πλατείας

Αποκατάσταση του διατηρητέου Παρθεναγωγείου της Φανερωμένης και ανέγερση νέας πτέρυγας - Προχωρούν οι διαδικασίες

Προς το τέλος του 2024 και πιο συγκεκριμένα μέσα στο Φθινόπωρο, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του Παρθεναγωγείου της Φανερωμένης καθώς και την ανέγερση ενός νέου 3οροφου κτηρίου δίπλα από το υφιστάμενο. Στα κτήρια αυτά θυμίζουμε ότι θα μετεστεγαστεί το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2026.

Όπως ανέφερε στην  OffsiteNews,ο κ. Στέλιος Γεωργίου, Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η συνθετική αρχιτεκτονική πρόταση η οποία έχει κατατεθεί στην Πολεοδομική Αρχή για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας. Η έκδοση της άδειας αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα προχωρεί η κατασκευαστική μελέτη του Έργου, η οποία σύντομα θα κατατεθεί στο Δήμο Λευκωσίας για εξασφάλιση Άδειας Οικοδομής. 

Ως γνωστό μετά από σχετική συμφωνία, το κτήριο το οποίο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή θα ενοικιαστεί στο κράτος για να στεγάσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πολλά που είναι σε εξέλιξη με στόχο την ανανέωση και αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. 

Η Αρχιεπισκοπή ανέθεσε τον σχεδιασμό του έργου στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ph+A Loizides Architects L.L.C. (Φάνος Λοιζιδης). Για την υλοποίησή του έργου, οι μελετητές πέραν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, συνεργάζονται τόσο με τις τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής.

Λόγω του ότι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής έχει μεγαλύτερες ανάγκες από τους χώρους που διαθέτει το κτήριο του Παρθεναγωγείου, για να καλυφθούν οι ανάγκες θα ανεγερθεί ένα νέο κτήριο δίπλα από το υφιστάμενο κτήριο. 

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργίου, «η νέα πτέρυγα του έργου θα ανεγερθεί επί της οδού Αισχύλου για κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής. Θα περιλαμβάνει τα εργαστήρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, την αίθουσα εκδηλώσεων, τα στούντιο σχεδιασμού των φοιτητών και γραφειακούς χώρους. Περιλαμβάνει τρεις ορόφους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς του πυρήνα της πόλης, ενώ μεγάλο τμήμα του κτιρίου παραμένει υπερυψωμένο στο επίπεδο του ισογείου για να αφήνει ελεύθερη την πρόσβαση προς τη νέα αστική πλατεία που δημιουργείται μεταξύ του νέου κτιρίου και του διατηρητέου Παρθεναγωγείου της Φανερωμένης». 

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι εξ αρχής είχε τεθεί ως βασικός στόχος του σχεδιασμού, η δημιουργία μιας νέας αστικής πλατείας, για την αναζωογόνηση του πυρήνα της πόλης και με ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους της. Η νέα πλατεία θα εκτείνεται μέχρι την οδό Λευκώνος, με κατάργηση της υφιστάμενης ράμπας εξόδου οχημάτων από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. 

Το έργο θα υλοποιηθεί με κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Όσον αφορά το συνολικό κόστος αναμένεται η ετοιμασία ενημερωμένης εκτίμησης του κόστους για το έργο, η οποία θα περιλαμβάνει την ένταξη της νέας αστικής πλατείας.

Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες και στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2026.

Η συμφωνία κράτους - Αρχιεπισκοπής

Όπως προαναφέραμε το κτήριο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν ότι το κράτος θα πληρώνει στην Αρχιεπισκοπή ενοίκιο €150.000 με €160.000 τον χρόνο με κάποιες σταδιακές αυξήσεις του ποσού. Η συμφωνία είναι για 25 χρόνια ενώ προβλέπεται δικαιώμα τριών ανανεώσεων από το κράτος. 

Σωτήρης Νικηφόρου

 

0
Home