Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυξάνουν τις ποινές για να βάλουν... ταφόπλακα στα παράνομα γραφεία κηδειών

Σωτήρης Νικηφόρου
- 02.02.2024

Αυξάνουν τις ποινές για να βάλουν... ταφόπλακα στα παράνομα γραφεία κηδειών

Αλλάζει ο νόμος - Μέχρι και φυλακιση 5 ετών ή/και μέχρι €15.000 οι νέες ποινές - Ευθύνη πλέον και σε συγγενείς

Σε τροποποιήσεις στους  «Περί Ελέγχου των Γραφείων Κηδειών και Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Νόμους» προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να μπει μια και καλή… ταφόπλακα στα παράνομα γραφεία κηδειών και στα πρόσωπα που ασχολούνται παράνομα και χωρίς ειδίκευση με τον χώρο.

Με τις τροποποιήσεις αυξάνονται σημαντικά οι ποινές για μη αδειοδοτημένα γραφεία, για μη εγγεγραμμένους Λειτουργούς Κηδειών και Ταριχευτές καθώς και διάφορες άλλες παρατυπίες. Επιπρόσθετα, πλέον θα έχουν ποινική ευθύνη τόσο πρόσωπα που υποκινούν συγγενείς να συνεργαστούν με παράνομα γραφεία όσο και οι συγγενείς που επιλέγουν παράνομα γραφεία για την κηδεία των συγγενικών τους προσώπων. Οι ποινές σήμερα για διάφορα αδικήματα είναι μέχρι 3 μήνες και μέχρι 1000 ευρώ εκτός σε μία περίπτωση που είναι μέχρι ένα έτος φυλάκισης και μέχρι 5000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι ποινές θα αυξηθούν σε μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο μέχρι και 15.000 ευρώ

Στο σκεπτικό της αλλαγές της νομοθεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών κηδείας και ταρίχευσης, για να καταπολεμηθούν φαινόμενα λειτουργίας παράνομων γραφείων κηδειών και παροχής υπηρεσιών κηδείας και ταρίχευσης από μη αδειοδοτημένα και μη καταρτισμένα πρόσωπα. Η παροχή υπηρεσιών κηδείας και ταρίχευσης σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει αποτρεπτικές ποινές με συνέπεια οι παρανομούντες να συνεχίζουν ακάθεκτοι την παράνομη τους δράση.

Σκοπείται παράλληλα η πρόβλεψη της δυνατότητας διαγραφής από τα μητρώα λειτουργών κηδειών και ταριχευτών, προσώπων που δεν ανανέωσαν την άδεια τους για 5 συνεχόμενα έτη ενώ διευκρινίζεται ότι για σκοπούς εγγραφής στα σχετικά μητρώα, για κάτοχους, αναγνωρισμένων από το Συμβούλιο Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, τίτλων σπουδών, δεν απαιτείται η προηγούμενη επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις και η συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Μιλώντας στην OffsiteNews ο κ. Σάββας Παρμάτζιας, Λειτουργός του Υπ. Εσωτερικών και Έφορος Γραφείων Κηδειών, Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, αφού τέθηκε και σε δημόσια διαβούλευση, έχει ήδη προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Εκτιμάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. 

Ο κ. Παρματζιάς αναφέρει: «Στόχος είναι με τα αυξημένα πρόστιμα και τις αυξημένες ποινές φυλάκισης που θα επιβάλλονται γενικότερα, να κλείσουν οριστικά τα παράνομα γραφεία κηδειών. Η εμπειρία μας λέει ότι οι ποινές που επιβάλλονται σήμερα από τα δικαστήρια σε όσους παρανομούν είναι χαμηλές και  δεν είναι αποτρεπτικές. Μπορεί να εντοπιστούν, να καταδικαστούν με πρόστιμο και να συνεχίσουν κανονικά την παράνομη λειτουργία τους. Εμείς εισηγούμαστε όπως αυξηθούν σημαντικά οι ποινές για να είναι αποτρεπτικές. Αυξάνονται όλες τις ποινές που προβλέπει η νομοθεσία». 

«Προστίθεται επίσης και νέο αδίκημα που είναι η υποβοήθηση τέλεση κηδείας από παράνομο γραφείο κηδειών. Υπάρχουν διάφορα πρόσωπα που εργάζονται πχ σε γηροκομεία, νεκροτομεία και αλλού, και παραπέμπουν κόσμο σε παράνομα γραφεία κηδειών για την κηδεία συγγενικών τους προσώπων. Επιπρόσθετα θα υπάρχει πλέον και ευθύνη για συγγενείς αποθανόντων που απευθύνονται σε παράνομα γραφεία κηδειών. Οφείλουν οι συγγενείς να αποταθούν σε νόμιμο γραφείο κηδειών. Πλέον θα υπάρχει ποινή και πρόστιμο και για αυτές τις περιπτώσεις. Στέλναμε πολλές φορές εγκυκλίους για να μην παραδίδονται οι νεκροί σε μη εγγεγραμμένα γραφεία κηδειών. Οι συγγενείς έπαιρναν τους αποθανόντες και τους έδινα σε παράνομα γραφεία κηδειών. Πλέον θα έχει ευθύνη και ο συγγενής». 

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 19 εγγεγραμμένα γραφεία κηδειών. Δείτε ΕΔΩ τη λίστα. «Έχουν μειωθεί τα παράνομα γραφεία, αλλά υπάρχει ακόμα και ένας μικρός αριθμός γραφείων που γνωρίζουμε και εμείς και η αστυνομία ότι λειτουργεί παράνομα. Καταδικάζονται αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. Υπήρχε περίπτωση προσώπου που έκανε την κηδεία σπίτι του. Αυτά θέλουμε να εξαλείψουμε». 

Ο κ. Παρματζιάς αναφέρθηκε και σε κάποιες άλλες αλλαγές που προωθούνται: «Έχουμε και κάποιες αλλες αλλαγές για τη λειτουργία του συμβουλίου Εγγραφής Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών για να αποφευχθούν διάφορα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις διαδικασίες για τη συμμετοχή του Εφόρου στις συνεδρίες του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα η πρόνοια αναφέρει ότι ο Έφορος παρακάθεται στις συνεδρίες του Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου».

Επιπρόσθετα αλλάζουν κάποιες πρόνοιες για εγγραφες στα μητρώα λειτουργών κηδειών και ταριχευτών. Πλέον, άτομα που έχουν αποφοιτήσει από Σχολή που ειναι αναγνωρισμενη απο ΚΙΣΑΤ ή το ΔΙΠΑΕ και έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο, δεν θα χρειάζεται να παρακάθονται στις απαιτούμενες σήμερα εξετάσεις και σεμινάρια που είναι προϋπόθεση για την εγγραφή στα Μητρώα Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών.   Θα εγγράφονται σε μητρώα χωρίς εξετάσεις. Ρυθμίζεται και στη νομοθεσία αυτό το θεμα. 

Μια τελευταία αλλαγή είναι ότι θα μπορεί να γίνει μόνο η μεταφορά του νεκρού και από άλλο νόμιμα εργοδοτούμενο υπάλληλο του γραφείου κηδειών, πέραν από εγγεγραμμένο λειτουργό κηδειών.  

Όπως προαναφέραμε το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομικη Υπηρεσία και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home