Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Bγαίνουν σε προσφορές για νέα αεροπλάνα πυρόσβεσης

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 14.07.2023

Bγαίνουν σε προσφορές για νέα αεροπλάνα πυρόσβεσης

Από βδομάδας υπηρεσιακή συσκεψη - Τι δηλώνει στην Offsite News ο Υπουργός Γεωργίας

H καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στο φόρτε τους, το ίδιο και οι υψηλές θερμοκρασίες αφού τα 40αρια που έφερε ο «Κλέωνας» άρχισαν να χτυπούν από χθες. Ο καύσωνας είναι δυνατό να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών γι΄’αυτό η κρατική μηχανή πρέπει να λάβει τα μέτρα της εδώ και τώρα.

Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν οι βάσεις για ενίσχυση του στόλου των πτητικών μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. O Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε στην Offsite News ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί υπηρεσιακή σύσκεψη όπου θα συζητηθεί η ειλημμένη απόφαση με σκοπό την απόκτηση νέων αεροπλάνων. Ο κ. Ξενοφώντος τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι ανοχύρωτη σε πτητικά μέσα, αλλά θα γίνουν όλες οι ενέργειες με σκοπό την ενίσχυση του στόλου.

Ο Υπουργός τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξασφαλίσει τα νέα αεροπλάνα με τη νόμιμη διαδικασία μέσω προσφορών. Ερωτηθείς ο Υπουργός για τον αριθμό των αεροπλάνων που στοχεύουμε ανέφερε ότι «αυτό θα το δούμε στη σύσκεψη».

Όπως έγραψε η Offsite News ακυρώθηκε η σύμβαση για ελικόπτερα το 2024-2025. Με οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος δεν θα  εξασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση της σύμβασης, Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία για προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024. Τη σύμβαση κατάγγειλε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής.

>>>>Διαβάστε επίσης: Πτητικά μέσα πυρόσβεσης: Διπλή ισπανική ενίσχυση στη φαρέτρα του Τμήματος Δασών<<<<

Σημειώνεται ότι στη φαρέτρα της Δημοκρατίας και του Τμήματος Δασών βρίσκονται: δυο  ιδιόκτητα αεροπλάνα του Τμήματος Δασών τα οποία θα εδρεύουν στη Λάρνακα,  2 πτητικά αεροπλάνα που θα εδρεύουν  στο Ακρωτήρι και 2 εκμισθωμένα στο Αεροδρόμιο Πάφου. 

Όσον αφορά στα ελικόπτερα, τα δυο μισθωμένα ελικόπτερα Kamov πέρασαν τον έλεγχο και από την 1η Μαίου 2023 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Δώρο από Βρυξέλλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος  εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες την κάλυψη €908. 627 από το €1. 595.000 που ειναι το κόστος μίσθωσης για την απόκτηση του ενός ζεύγους εκμισθωμένων αεροπλάνων Air Tractor.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

Home