Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημογραφικό: Μία στις δύο οικογένειες με ένα παιδί στην Κύπρο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 04.04.2023

Δημογραφικό: Μία στις δύο οικογένειες με ένα παιδί στην Κύπρο

Μόλις το 5% με πάνω από 3 παιδιά - Οι 65αρηδες ξεπέρασαν τους ανήλικους - Συζήτηση στη Βουλή

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Sos για το δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο. Στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα Τρίτη 04 Απριλίου 2023 στην Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό δείχνει ότι στην Κύπρο ο πληθυσμός γερνά.

Χαρακτηριστικά, τα άτομα ηλικίας 65 ετών είναι πολύ περισσότερα από τα παιδιά κάτω των 15 ετών. Η Επιτροπή  ψάχνει εδώ και μήνες λύσεις και απαντήσεις στο θέμα:  Δημογραφικό πρόβλημα-αίτια, πτυχές και συνέπειες. Ανάλυση της εξέλιξης του πληθυσμού της χώρας σε σχέση με τις τρεις δημογραφικές συνιστώσες: υπογονιμότητα, θνησιμότητα, μεταναστευτικές ροές.

Όπως πληροφορούμαστε, στην Επιτροπή θα κατατεθούν και άλλα στοιχεία που δείχνουν το πρόβλημα αφού η γονιμότητα στην Κύπρο αντανακλά στο 1,4% ενώ ο στόχος είναι το 2.1%. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το ποσοστό του 2.1% πολύ δύσκολα θα το πλησιάσουμε στα επόμενα χρόνια.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: Μέσω Τουρκίας και κατεχομένων το 95% των ροών<<<<

Αυτή τη στιγμή και με βάση τα όσα θα συζητηθούν στην Ad Hoc Επιτροπή στην Κύπρο οι οικογένειες με ένα παιδί ανέρχονται στο 46%  και με δυο παιδιά στο 36%. Οι αριθμοί μειώνονται αισθητά στο τρίτο παιδί αφού το ποσοστό αγγίζει το 12%. Ακόμα πιο δραματικά είναι τα ποσοστά για τέταρτο παιδί και πάνω αφού το ποσοστό είναι κάτω από το 5%.

Να δοθούν κίνητρα

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Επιτροπής Πρόδρομος  Αλαμπρίτης τόνισε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι τεράστιο. «Μια από τις λύσεις» ανέφερε είναι «να δοθούν κίνητρα στους γονείς για να αποκτούν παιδιά. Η γέννηση τρίτου παιδιού μπορεί να αποφέρει οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ». Ο κ. Αλαμπρίτης εξέφρασε την άποψη ότι οι λόγοι της υπογεννητικότητας δεν είναι μόνο οικονομικοί. 

Σχέδιο για βρεφοκομικούς Σταθμούς

΄Αξιο αναφοράς είναι ότι  το 2020 το 25% των κρατικών ενισχύσεων αφορά στη στήριξη οικογενειών και των παιδιών. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  καλύπτει 15 εκατ. για δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για παιδιά και κέντρα φροντίδας παιδιών, στη βάση χαρτογράφησης και πραγματικών αναγκών. Ακόμα  επιχορηγήθηκαν 60 προγράμματα σε βρεφοκομικούς σταθμούς με €1,6 εκατ. και απασχόληση παιδιών μετά το σχολείο με άλλο €1 εκατ.

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας θα συζητηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην παρουσία και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου.

Πήγαν ΥΠΕΣ και Εργασίας 

Πέραν της υπογεννητικότητας, η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με το μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι το 2022 έγιναν πέραν των 20.000 αιτήσων για πολιτικούς πρόσφυγες. Γα το θέμα ενημέρωσαν την Ad Hoc Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

 

Home