Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διορθώνουν το βέλος δεξιά με μοντέλο Λεμεσού – Εντός ημερών ξεκινούν οι αλλαγές

Χαράλαμπος Ζάκος
- 10.04.2024

Διορθώνουν το βέλος δεξιά με μοντέλο Λεμεσού – Εντός ημερών ξεκινούν οι αλλαγές

1 στα 5 πρόστιμα από κάμερες σε διασταυρώσεις είναι για το βέλος δεξιά

Τα απανωτά «άδικα» πρόστιμα των €300 και οι διαμαρτυρίες οδηγών ανάγκασαν τους Αρμόδιους να επαναξιολογήσουν τη λειτουργία του πράσινου βέλους για στροφή δεξιά σε φωτοελεγχόμενες συμβολές. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην OffsiteNews ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, εντός Απριλίου θα προχωρήσουν με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πράσινου βέλους. Ειδικότερα, όπως επεξήγησε, πλέον τα βέλος δεξιά θα ανάβει μαζί με το πράσινο για ευθεία κατεύθυνση και θα σβήνει πριν ανάψει κόκκινο για την ευθεία πορεία. 

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα το πρόβλημα προκαλείται αφού: Ανάβει το πράσινο βελάκι και παραμένει κόκκινο για ευθεία κατεύθυνση. Μετά σβήνει το βελάκι για στροφή δεξιά, παραμένει το κόκκινο, σου επιβάλλεται πρόστιμο εάν κινείσαι και μετά από μερικά δευτερόλεπτα ανάβει ξανά το πράσινο για να κινηθείς και πάλι κανονικά.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός η εν λόγω σκέψη έχει μελετηθεί και μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ αυτή η πρακτική να ακολουθείται ήδη και σε συγκεκριμένη διασταύρωση στη περιοχή της Λεμεσού. Οι πρώτες αλλαγές στο πράσινο βέλος σε φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και από την επόμενη εβδομάδα. 

Τα 5.000 από τα 20.000 πρόστιμα αφορούν το πράσινο βέλος 

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Μεταφορών συμπλήρωσε πως το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης ώστε να ληφθούν και άλλα μέτρα εάν χρειαστεί. 

Ο κ. Βαφεάδης κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί για παραβίαση του πράσινου βέλους είπε πως κατά το 2023, από τα 20.000 πρόστιμα που είχαν εκδοθεί σε φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις, τα 5.000 αφορούσαν τη στροφή δεξιά. 

Περιμένουν να δουν αλλαγές και μετά ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης 

Αναφορικά τώρα με τις προτάσεις νόμου που υπάρχουν στη Βουλή για αλλαγή στον τρόπο  λειτουργίας των καμερών, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως το Υπουργείο αναμένει τις αποφάσεις της Βουλής και έπειτα, με βάση του τι θα ψηφιστεί, θα ξεκινήσει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού με κονδύλι ύψους €100.000. 

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που εισηγείται την τοποθέτηση χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης στις οδικές συμβολές οι οποίες ελέγχονται από κάμερες και η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, επανέλαβε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού ένα τέτοιο σύστημα δεν συμβαδίζει με τα έξυπνα φώτα που θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα.  

Χαράλαμπος Ζάκος

 

0
Home