Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

e-ταυτότητα: Δίνεται σε 50.000 πολίτες - Από το Μάρτιο για όλους

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 24.12.2023

e-ταυτότητα: Δίνεται σε 50.000 πολίτες - Από το Μάρτιο για όλους

Για ταυτοποίηση στοιχείων για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Από Μάρτιο εφαρμόζεται για όλους - Θα πληρώνει το κράτος τα €35

H ηλεκτρονική ταυτότητα μπαίνει στη ζωή μας από το νέο χρόνο. Το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας είναι έτοιμο να προσφέρει στο κοινό την ευχέρεια της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής, για την ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ουσιαστικά η e -ταυτότητα θα παραχωρηθεί στο ευρύ κοινό από το Μάρτιο. Ωστόσο, του ευεργετήματος  αυτού θα τύχουν από τον Ιανουάριο  50.000 άτομα. Πρόκειται για φοιτητές, δικηγόρους και αρχιτέκτονες και υπάρχει εξήγηση.

Οι φοιτητές θα εξασφαλίσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή με σκοπό να εξασφαλίσουν τη φοιτητική χορηγία. Ήδη στο Υφυπουργείο έγιναν 20.000 αιτήσεις από φοιτητές. 

Με αφορμή τη λειτουργία της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice) τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 18.000 δικηγόροι θα εξασφαλίσουν ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή. Παράλληλα, στη βάση του Σχεδίου Ιππόδαμος της Πολεοδομίας θα εξασφαλίσουν ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή  12.000 αρχιτέκτονες.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονική ταυτότητα-υπογραφή σε υπηρεσίες εντός 2023<<<<

Θα πληρώνει το κράτος

Με ενέργειες του Υφυπουργού Φιλιππου Χατζηζαχαρία ο χρήστης θα λαμβάνει την ηλεκτρονικη ταυτότητα για 3 έτη χωρίς να επιβαρύνεται. Το κόστος ανέρχεται σε 35 ευρώ συν ΦΠΑ δηλαδή λίγο πσραπάνω από  11 ευρώ το χρόνο. Το κόστος για κάθε χρήστη στον πάροχο που είναι η JCC θα το καταβάλλει η Κυβέρνηση.

Με application

Η ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονική υπογραφή θα χρησιμοποιείται ταυτοχρόνως αρκεί οι πολίτες να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, ή σε tablet το ειδικό application της JCC. O κάθε χρήστης θα συνδέεται με το application της JCC όπου θα γίνεται ταυτοποίηση δίνοντας τα στοιχεία που ζητά η JCC. Αυτόματα θα δημιουργείται η ηλεκτρονική ταυτότητα που θα εμφανίζεται είτε στο κινητό τηλέφωνο, είτε στο tablet των χρηστών. Στο ίδιο application θα βρίσκεται και η ηλεκτρονική υπογραφή.

Ξεχάστε το User Name και το Password

Η νέα εποχή με την ηλεκτρονική ταυτότητα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές  θα αντικαταστήσει τους κωδικούς χρήστη (user name) και τον κωδικό πρόσβασης (password). Από το νέο χρόνο όποιος θέλει να κάνει αίτηση στην κυβερνητική πύλη θα το πράττει με την ηλεκτρονική ταυτότητα.

 Όπως ανέφερε στην Offsite News ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρία το σύστημα είναι πλήρως διασφαλισμένο και είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home