Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επαναξιολογούνται τα έργα για Εισαγγελία, Κρατικό Χημείο και Δικαστήριο

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 30.09.2023

Επαναξιολογούνται τα έργα για Εισαγγελία, Κρατικό Χημείο και Δικαστήριο

Αναβάλλονται επίσης τα έργα νέων κτηρίων των υπουργείων Εσωτερικών & Μεταφορών-Τι δηλώνει ο Α.Βαφεάδης στην OffsiteNews

Την επαναξιολόγηση του κόστους που θα χρειαστεί ώστε να ανεγερθούν συγκεκριμένα δημόσια κτήρια αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών. Μετά και το σάλο που δημιουργήθηκε για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας, το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/9) την ακύρωση του διαγωνισμού. Μαζί με το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας αναμένεται να επαναξιολογηθούν κι άλλα έργα όπως το νέο κτήριο του Κρατικού Χημείου, του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας αλλά και των υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών.

Βάσει του σχεδιασμού και των προδιαγραφών ανέγερσης που έγιναν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας θα ήταν 13 ορόφων και το κόστος του εκτιμήθηκε ότι θα φτάσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ (συν ΦΠΑ). Και ενώ ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί, με ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι «στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, ασκώντας τις συνταγματικές μας εξουσίες, διαβιβάσαμε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων επιστολή με παρατηρήσεις μας ως προς το υπό προσφοροδότηση νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας. Για τους λόγους που εκτενώς εξηγούμε, εισηγούμαστε την ακύρωση του διαγωνισμού και αναμένουμε την Κυβέρνηση να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά και τις αλληλοκατηγορίες που καταγράφηκαν μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα, το υπουργείο Μεταφορών στις 29 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: 

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του δημοσίου και της ορθολογικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών έχει αποφασίσει τη χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, ανακοινώνεται ότι ο Διαγωνισμός υπό τον τίτλο «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας» με αρ. διαγ. Α/1/2023(Ε), ακυρώθηκε σήμερα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, βάσει του Κανονισμού 24(4)(α) των Κ.Δ.Π.201/2007, λόγω περιορισμών των Δημοσιονομικών Περιθωρίων».

Στοπ και σε άλλα έργα

Την ίδια ώρα, στον πάγο μπαίνουν και άλλα έργα με το υπουργείο Μεταφορών να ξεκινά διαδικασία επαναξιολόγησης του ύψους της δαπάνης που απαιτείται για την ανέγερση νέων κτηρίων των υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών στην περιοχή της Αρχιγραμματείας, όπως επίσης και του Κρατικού Χημείου αλλά και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Επαναξιολόγηση αναμένεται να γίνει και για το κόστος των ενεργειακών αναβαθμίσεων κυβερνητικών κτηρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος ανέγερσης του κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας είναι 119.000.000 εκατομμύρια ευρώ και του Κρατικού Χημείου 101.150.000 εκατομμύρια ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ). Όπως έγραψε η OffsiteNews σε προηγούμενο ρεπορτάζ το νέο κτήριο του Κρατικού Χημείου θα είναι τετραώροφο με δύο υπόγειους χώρους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης, με την υπουργό Υγείας να αναφέρει ότι το κόστος του έχει υπολογιστεί στα 85 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ). Συγκριτικά με το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας το οποίο θα είναι 13 ορόφων και θα κόστιζε 45 εκατομμύρια ευρώ, τα 85 εκατομμύρια που κοστολογήθηκε το νέο κτήριο του Κρατικού Χημείου είναι ένα αρκετά υψηλό ποσό. 

Σχολιάζοντας στην OffsiteNews την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας και να επαναξιολογηθεί όπως επαναξιολόγηση αποφασίστηκε και για τα άλλα κτήρια, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε πως αυτό κρίθηκε σκόπιμο ούτως ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση ότι το μέγεθος των κτηρίων, ο σχεδιασμός αλλά και τα ποσά που απαιτούνται για την κατασκευή τους συνάδουν μεταξύ τους. 

Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε πως η ανέγερση του νέου κτηρίου για το Κρατικό Χημείο παραμένει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ωστόσο αποκάλυψε ότι και ο ίδιος διερωτήθηκε για ποιο λόγο είναι τόσο υψηλό το κόστος.

Καταληκτικά ο κ. Βαφεάδης σημείωσε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων δεν αλλάζει, όμως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δαπάνες τις οποίες μπορούμε να τις αποφύγουμε. Έχουμε υποχρέωση όλες τις δαπάνες να τις ξαναδούμε. Σε περίπτωση που εντοπιστεί μια δυνατή εξοικονόμηση από κάποιο έργο, τότε θα μπορούμε να υλοποιήσουμε κι άλλα έργα». 

0
Home