Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιφυλάξεις για πολιτικές προεκτάσεις και κληρονομικότητα για τ/κ περιουσίες

Offsite Team
- 09.04.2024

Επιφυλάξεις για πολιτικές προεκτάσεις και κληρονομικότητα για τ/κ περιουσίες

Thumbnail
Συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών

Επιφυλάξεις για τυχόν πολιτικές προεκτάσεις από το ενδεχόμενο κληρονομικότητας της αξιοποίησης των τουρκοκυπριακών περιουσιών εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι «επιχειρείται πράγματι ένας εξορθολογισμός της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών με νέες ρυθμίσεις για αρκετές πρόνοιες για τις οποίες απουσίαζε νομοθετική ρύθμιση, όπως για παράδειγμα η μοριοδότηση, κάτι το οποίο φαίνεται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, σημείωσε, κατά τον σχολιασμό των νομοσχεδίων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πολλές τουρκοκυπριακές περιουσίες, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται για την κληρονομική διαδοχή, θα καταλήξουν σε μη πρόσφυγες, ενώ εκφράστηκε επίσης και έντονη επιφύλαξη για τον ορισμό της μεταβίβασης σε κληρονόμους και την κληρονομική διαδοχή, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, έκανε αναφορά σε συνθήκες «μαύρων συναλλαγών» και «μαύρης αγοράς». Κληθείς να διευκρινίσει, ο κ. Κέττηρος είπε ότι η δυνατότητα των κατόχων τ/κ κατοικιών ή επαγγελματικών υποστατικών που έτυχαν σημαντικών επενδύσεων, να μεταβιβάζουν τη χρήση σε εκτοπισμένους, όχι κατ’ ανάγκη κληρονόμους, είναι ένα σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, από το οποίο ενδέχεται να προκύψουν συναλλαγές που χαρακτηρίστηκαν από αυτόν «μαύρες».

Επιπλέον, ανέφερε ότι τονίστηκε από άλλους Βουλευτές ότι η αναφορά σε κληρονομική διαδοχή ίσως να εμπεριέχει και πολιτικές προεκτάσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις, τις οποίες θα κληθεί να δώσει η Νομική Υπηρεσία στην επόμενη συνεδρία που θα συζητηθεί το θέμα. Όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπει και στον περί διαθηκών νόμο και «όταν αναφερόμαστε σε περιουσίες που οι ιδιοκτήτες τους είναι Τουρκοκύπριοι, ο ορισμός κληρονομική διαδοχή, ενδεχομένως να έχει πολιτικές προεκτάσεις, για τις οποίες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Σημείωσε, επίσης, ότι εντός της Επιτροπής, οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δεν έγινε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, κάτι που επιβάλλεται από τη νομοθεσία και τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένει το ΥΠΕΣ ότι τη δημόσια διαβούλευση θα την κάνει η Βουλή. «Είναι υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας», είπε και σημείωσε ότι ενδεχομένως να πρέπει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να κάνει δημόσια διαβούλευση, αν όντως δεν έγινε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι με την πρόταση γίνεται σημαντικός εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, με τον οποίο ενισχύεται η διαφάνεια των διαδικασιών και η δικαιότερη κατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών μέσω αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.

«Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων, αναγνωρίζονται και παρέχονται επιπλέον δικαιώματα στους δικαιούχους πρόσφυγες, αναδιαμορφώνεται η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, που βρίσκονται σε περιοχές μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας, ώστε από τα αυξημένα έσοδα που θα λαμβάνει ο κηδεμόνας θα χρησιμοποιεί τα έσοδα για άλλα προγράμματα στήριξης του προσφυγικού κόσμου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εισάγονται διαφανή κριτήρια αξιολόγησης των αιτητών και αντικειμενική μοριοδότηση, ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν δικαιότερη επιλογή του δικαιούχου πρόσφυγα.

«Ως ΔΗΚΟ, θεωρούμε ότι το νέο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των τ/κ περιουσιών θα περιορίσει σημαντικά τις στρεβλώσεις και τα φαινόμενα αδιαφάνειας και υπερσυσσώρευσης που διαπιστώναμε τις προηγούμενες δεκαετίες», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

0
Home