Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίσκεψη Αριστοτέλους στα μαρωνίτικα χωριά στα κατεχόμενα για επίλυση προβλήματων

Offsite Team
- 23.08.2023

Επίσκεψη Αριστοτέλους στα μαρωνίτικα χωριά στα κατεχόμενα για επίλυση προβλήματων

Ολοήμερη επίσκεψή την Δευτέρα στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια

Τη θέληση να βοηθήσει εκεί και όπου μπορεί προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες στα μαρωνίτικα χωριά στα κατεχόμενα, εξέφρασε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, στο πλαίσιο ολοήμερης επίσκεψής της χθες, Δευτέρα, στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, αναφέρει ανακοίνωση.

Η κ. Αριστοτέλους, αναφέρει η ανακοίνωση, είχε επαφές, συναντήσεις και επισκέψεις σε χώρους και σε υποδομές στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες. Σημειώνεται ότι στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια οι εγκλωβισμένοι ανέρχονται σε 46, οι 42 στον Κορμακίτη και τέσσερις στην Καρπάσια. Οι επανεγκατασταθέντες στον Κορμακίτη ανέρχονται σε 337 και στην Καρπάσια σε 26, σύνολο 363, προστίθεται.

Η κ. Αριστοτέλους συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Μούσα, τον Κοινοτάρχη Κορμακίτη, Βαλεντίνο Κουμέττου και τον Κοινοτάρχη Καρπάσιας, Χριστάκη Χ΄Αντώνη. Συναντήθηκε, επίσης, με νεαρούς και ενήλικες, εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες, καθώς και με άλλους παράγοντες των κατεχόμενων μαρωνίτικων χωριών, με τους οποίους συνομίλησε στα καφενεία και στις οικίες τους, σημειώνεται. 

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχει εντοπίσει και καταγράψει, μέχρι στιγμής, κατά τις επισκέψεις της στα κατεχόμενα χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, αναφέρεται, η κ. Αριστοτέλους «έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της σίτισης, θέμα το οποίο έθιξαν οι ίδιοι». Όπως ανέφερε, προτίθεται να συναντηθεί με διατροφολόγο του Υπουργείου Υγείας για καταρτισμό καταλόγου τροφίμων, προκειμένου να πληρούνται οι ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές τροφίμων, σημειώνεται.

Προστίθεται ότι έκανε αναφορά και στο θέμα της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τον περασμένο μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, του νηπιαγωγείου και δημοτικού, μετά από 25 χρόνια, στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Η κ. Αριστοτέλους επεσήμανε ότι έχει καταρτίσει στρατηγικό πλάνο, το οποίο επικαιροποιείται, του οποίου οι στόχοι και οι δράσεις θα βοηθήσουν στην επίτευξη της αποστολής και του οράματος της Υπηρεσίας. «Ανέφερε ότι έχουν ετοιμαστεί προτάσεις, μεταξύ άλλων, για αναθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, για επέκταση και εισαγωγή νέων κινήτρων για τους επανεγκατασταθέντες, αλλά και για στήριξη για δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, ώστε οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι μας να παραμένουν στον τόπο τους και να τους επισκέπτονται οι οικογένειές τους στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά στα οποία διαβιούν», προστίθεται.

Στην Καρπάσια, η κ. Αριστοτέλους συναντήθηκε αρχικά με τις Αρχές του χωριού «και τους λιγοστούς κατοίκους της» και εν συνεχεία με τον Αρχιεπίσκοπο στην οικία του. Ακολούθως, αναφέρεται, μετέβη στον Κορμακίτη, στο οίκημα της εκκλησίας (Σύλλογο), όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού, ενώ αντίκρισε από μακριά τα χωριά Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και Ασώματο, τα οποία βρίσκονται υπό στρατιωτικό καθεστώς.

Όπως αναφέρεται, απευθυνόμενη στους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες των δύο χωριών η κ. Αριστοτέλους «τους συνεχάρη για τη δύναμη ψυχής και τις θυσίες που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας ζωντανά τα κατεχόμενα χρονιά μας, υπό αντίξοες συνθήκες, σημειώνοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα τους». Σημείωσε ότι σκοπός της επίσκεψής της, ήταν η επί τόπου καταγραφή των προβλημάτων και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, προστίθεται.

«Έχω τη θέληση και με τη στήριξή σας, να βοηθήσω εκεί και όπου μπορώ, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε καταστάσεις», ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Επισήμανε ότι στο επίκεντρο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται ο άνθρωπος και ότι η προσέγγιση των θεμάτων είναι ανθρωποκεντρική. Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα σημαντική την προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τις καταστάσεις και είναι οι πρωταγωνιστές, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή διαχείρισης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους», σημειώνεται.

Είπε ακόμη, ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους «αποτελεί και για την ίδια στοίχημα». «Γνώρισα ανθρώπους, οι ιστορίες και οι αγώνες των οποίων με έχουν συγκινήσει», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προστίθεται.

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι επίκεντρο των προσπαθειών, είναι η επίλυση των πολλών και αλληλένδετων προβλημάτων, καθώς και η κάλυψη των κενών που προκύπτουν από τη νομοθεσία προκειμένου οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων να τυγχάνουν της δέουσας διαχείρισης, σημειώνεται.

Αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, η κ. Αριστοτέλους ξεναγήθηκε σε υποδομές και ενημερώθηκε για τα νέα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στα δύο χωριά. Επισκέφθηκε, επίσης, ηλικιωμένους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες στις οικίες τους. «Ανάμεσα σε αυτές και η μακροβιότερη ηλικιωμένη επανεγκατασταθείσα, 101 ετών, στην οποία και υποσχέθηκε ότι στα επόμενα γενέθλιά της, στις 2 Δεκεμβρίου, θα επαναλάβει την επίσκεψή της στο χωριό», αναφέρεται.

ΚΥΠΕ

Home