Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

EURO UNDER 17: Έρχονται Κύπρο τα ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου - Αύριο η κλήρωση

Σωτήρης Νικηφόρου
- 02.04.2024

EURO UNDER 17: Έρχονται Κύπρο τα ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου - Αύριο η κλήρωση

Αύριο στην Αγ. Νάπα η κλήρωση των ομίλων - 20/5 η πρώτη σέντρα - Που & πότε θα παίξει η Κύπρος - Οι 16 χώρες

Εντατικές είναι από πλευράς ΚΟΠ οι διεργασίες για την διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO κάτω των 17 ετών, μιας πολύ σημαντικής και μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης που θα φιλοξενήσει η Κύπρος τον ερχόμενο Μάιο και Ιούνιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που έγινε ποτέ στην Κύπρο που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών με όλες τις θετικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, οικονομικές και όχι μόνο. 

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου 2024 και τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και όχι μόνο θα είναι στραμμένα στην Κύπρο. Η τελική φάση του EURO κάτω των 17 ετών χαρακτηρίζεται από την UEFA ως η διοργάνωση των «Ανερχόμενων Αστέρων». Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι αγώνες θα προβάλλονται ζωντανά από το Eurosport και η εικόνα θα φτάνει σε εκατομμύρια τηλεθεατές. 

F

16 ομάδες σε 4 ομίλους - Μέσα και η Κύπρος

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 16 εθνικές ομάδες Παίδων κάτω των 17 ετών, μεταξύ αυτών και η Κύπρος. 

Οι 16 εθνικές ομάδες είναι:

  1. Κύπρος
  2. Αυστρία
  3. Κροατία
  4. Τσεχία
  5. Δανία
  6. Αγγλία
  7. Γαλλία
  8. Ιταλία
  9. Πολωνία
  10. Πορτογαλία
  11. Σερβία
  12. Σλοβακία
  13. Ισπανία
  14. Σουηδία
  15. Ουκρανία
  16. Ουαλία 

Οι δεκαέξι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην προημιτελική φάση και θα ακολουθήσουν αγώνες νοκ άουτ για να προκύψει το ζευγάρι του μεγάλου τελικού. Συνολικά θα διεξαχθούν 31 αγώνες στις 16 ημέρες που θα διαρκέσει η διοργάνωση.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στην Κύπρο η κλήρωση των ομίλων στην Αγία Νάπα

Η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 3η Απριλίου ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί στην Κύπρο η κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης. Γι’ αυτό το σκοπό θα έρθουν στην Κύπρο εκπρόσωποι της UEFA καθώς και εκπρόσωποι όλων των χωρών που θα συμμετέχουν. 

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης θα γίνει στη Μαρίνα της Αγίας Νάπας στις 19:00 με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το ΡΙΚ. 

20 Μαΐου η πρώτη σέντρα - 5 Ιουνίου ο μεγάλος τελικός

Όσον αφορά την διοργάνωση η σέντρα θα στηθεί στις 20 Μαΐου και ο μεγάλος τελικός θα γίνει στις 5 Ιουνίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στα Στάδια «ΑΕΚ Αρένα», «ΑΛΦΑΜΕΓΑ», «Αντώνης Παπαδόπουλος», «N. Papas Group Αμμόχωστος – Επιστροφή», «Στάδιο Εθνικού Άχνας» και «Τάσος Μάρκου».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κατατεθεί στην UEFA από την ΚΟΠ, ο τελικός θα γίνει στο Στάδιο Άλφαμεγα στη Λεμεσό και το εναρκτήριο παιχνίδι στο ΑΕΚ Αρένα στη Λάρνακα ενώ στα υπόλοιπα Στάδια θα γίνουν αγώνες της φάσης των ομίλων.

Η Κύπρος, ως διοργανώτρια, στην κλήρωση θα τοποθετηθεί επικεφαλής στον πρώτο όμιλο και θα δώσει τους αγώνες της στις 20, 23 και 26 Μαΐου. Στις 20 και 26 Μαΐου οι αγώνες θα γίνουν στο ΑΕΚ Αρένα και στις 23 Μαΐου στο "Αντώνης Παπαδόπουλος" με ώρα έναρξης τις 20:30.

φ

Το ημερολογιακό πρόγραμμα των ομίλων:

  • 1η αγωνιστική (Α’ – Β’): 20.05.2024
  • 1η αγωνιστική (Γ’ – Δ’): 21.05.2024
  • 2η αγωνιστική (Α’ – Β’): 23.05.2024
  • 2η αγωνιστική (Γ’ – Δ’): 24.05.2024
  • 3η αγωνιστική (Α’ – Β’): 26.05.2024
  • 3η αγωνιστική (Γ’ – Δ’): 27.05.2024

Φάση των νοκ άουτ και τελικός

Οι αγώνες της προημιτελικής φάσης θα διεξαχθούν Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30.05.2024 με τη συμμετοχή των οκτώ ομάδων που θα εξασφαλίσουν πρόκριση από τη φάση των ομίλων.

Θα ακολουθήσει διήμερο ρεπό για τους τέσσερις νικητές και την Κυριακή 2 Ιουνίου θα γίνουν οι αγώνες της ημιτελικής φάσης όπου θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού.

Ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί στο ΑΕΚ Αρένα και θα αρχίσει στις 18:00 και ο δεύτερος ημιτελικός στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος και ώρα 20:30.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο στάδιο Αλφαμέγα.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες

Οι προπονήσεις θα γίνονται στην Αγία Νάπα, στα γήπεδα που διαθέτει ο Δήμος. Γίνονται συνεχώς διάφοροι έλεγχοι στα γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες. Έγιναν διάφορα βελτιωτικά έργα κυρίως για σκοπούς τηλεοπτικής μετάδοσης. 

Ώθηση και στον τουρισμό

Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσουν περίπου 320 ποδοσφαιριστές (15 χώρες), 180 άτομα που ανήκουν στο προπονητικό team, 40 άτομα από την UEFA, αρκετοί διαιτητές, μάνατζερ, σκάουτερς, συγγενείς, φίλοι των ποδοσφαιριστών και αρκετός κόσμος φυσικά που συνηθίζει να ακολουθεί τις εθνικές του ομάδες. Μετά τις 10 Μαϊου αναμένεται ότι οι αποστολές θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Κύπρο. Η ΚΟΠ ήδη προβάλλει την διοργάνωση και το νησί μας με διάφορους τρόπους σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο ως τουριστικό όσο και ως ποδοσφαιρικό προορισμό.

Κοντίδης και Πελενδρίτου οι Πρεσβευτές της διοργάνωσης

Η ΚΟΠ επέλεξε ως Πρεσβευτές της διοργάνωσης τους Ολυμπιονίκες Παύλο Κοντίδη και Καρολίνα Πελενδρίτου με την ΚΟΠ, να στέλνει με αυτές τις επιλογές της το μήνυμα πως η τελική φάση του EURO 2024 U17 δεν είναι απλά ένα ποδοσφαιρικό γεγονός αλλά πρόκειται για ένα γεγονός που αφορά όλη την Κύπρο. 

φ

«Kick Kick Kick»

Το επίσημο τραγούδι της τελικής φάσης του EURO U17 έχει τίτλο «Kick Kick Kick». Δημιουργός είναι η καθηγήτρια Μουσικής Αντριάνα Σεργίδου και το ερμηνεύουν η Μυρτώ Οικονομίδου, ο Δημήτρης Κανίδης και η Εβίτα Χαριλάου.

φ

Τα γυρίσματα του video clip έγιναν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών και προπονητών των Εθνικών ομάδων Ανδρών, Γυναικών και Παίδων Κ17, των Πρεσβευτών της διοργάνωσης Παύλου Κοντίδη και Καρολίνας Πελενδρίτου, αγοριών και κοριτσιών από ποδοσφαιρικές ακαδημίες καθώς χορευτών από την Σχολή Χορού Cypher. 

Δείτε το video clip του τραγουδιού:

Θέλουν αρκετό κόσμο στα γήπεδα - Από 10 Απριλίου τα εισιτήρια

Στόχος της ΚΟΠ είναι ο κόσμος να παρακολουθήσει τους σημαντικούς αυτούς αγώνες. Οι οδηγίες της UEFA είναι να υπάρχει εισιτήριο εισόδου για τους αγώνες, αλλά γίνονται διάφορες ενέργειες για να είναι χαμηλή η τιμή του εισιτήριου για να δοθεί το κίνητρο στον κόσμο να πάει στο γήπεδο, κάτι που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους. Τα εισιτήρια των αγώνων θα είναι διαθέσιμα ΕΔΩ από τις 10 Απριλίου. 

Παράλληλα η ΚΟΠ κάνει διάφορες επαφές με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και ακαδημίες ποδοσφαίρου με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε αρκετά παιδιά να πάνε στο γήπεδο, να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να ζήσουν από κοντά την σημαντική αυτή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Οι αγώνες θα διεξάγονται απογευματινές ώρες. Για την φάση των ομίλων θα διεξάγονται μέχρι και 4 αγώνες την ημέρα. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home