Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτιά Λεμεσού: Αποζημιώσεις, δενδροφυτεύσειες και αντιδιαβρωτικά έργα

Offsite Team
- 09.08.2023

Φωτιά Λεμεσού: Αποζημιώσεις, δενδροφυτεύσειες και αντιδιαβρωτικά έργα

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό - 70 πυρκαγιές στα δάση τον Ιούλη

8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η καμένη δασική γη, που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στη Λεμεσό.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην επόμενη μέρα. Στο πρόσκηνιο είναι καταγραφή ζημιών και αιτήσεις για αποζημιώσεις, το πλάνο για αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και δενδροφυτεύσεις για την αναγέννηση του δάσους. 

Χθες Τρίτη επιχείρησαν και τα ελληνικά Canadair αλλά και τα ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία ουσιαστικά βοήθησαν στην οριοθέτηση, δηλαδή θα επιχειρήσουν περιμετρικά της καμένης έκταση, ούτως ώστε να ασφαλιστεί καλύτερα.

Χθες επισκέφθηκε την Κύπρο και ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπέν-Γκβιρ, ο οποίος βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο παρά την κοινότητα Παραμύθας. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρώτα από όλα βρίσκεται στο νησί  για να δει από κοντά «την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου» και σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι αγαπάμε την Κύπρο». , Τόνισε επίσης ότι «έχουμε αυτήν την υπέροχη συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση των πυρκαγιών και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συνεργασία θα γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο περνάει ο καιρός».

Αιτήσεις για αποζημίωση

Από σήμερα ξεκινούν και οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι, από σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, γίνονται δεκτές αιτήσεις Δηλώσεων Ζημιάς για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που έπληξε τις Κοινότητες Παραμύθας, Λιμνάτη, Κορφής, Απεσιάς, Γεράσας, Αψιού και Φασούλας. Τα έντυπα Δήλωσης Ζημιάς είναι διαθέσιμα στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού και στα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, στη θεματική ενότητα «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων».

Οι κάτοχοι, ενοικιαστές ή διαχειριστές των εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί, καλούνται να υποβάλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Ζημιάς το αργότερο μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2023 στα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος, για λόγους ανωτέρας βίας, αδυνατεί να υποβάλει τη Δήλωση Ζημιάς εντός της προθεσμίας, αυτή μπορεί να υποβληθεί μέσω Αντιπροσώπου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω τηλεομοιότυπου (FAX) στον αριθμό 25306638 ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση [email protected]. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το συντομότερο δυνατό να υποβληθεί η πρωτότυπη Δήλωση Ζημιάς για να θεωρείται έγκυρη.

Στο σχετικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνονται ευκρινώς τα στοιχεία του τεμαχίου όπως φαίνονται στη Δήλωση Εκταρικών Επιδοτήσεων και τα στοιχεία της καλλιέργειας ή/ και των υποστατικών που έχουν πληγεί. Το έντυπο πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων στον ΚΟΑΠ για το 2023, εγγραφή του διαχειριστή στο Μητρώο Αγροτών, Βεβαίωση επαγγελματία γεωργού, εγγραφή στο Μητρώο Κτηνοτρόφων, Άδεια Οικοδομής, Πολεοδομική Άδεια, αντίστοιχα, όπου εφαρμόζονται.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται όπως επικοινωνούν με το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού στα τηλέφωνα 25803927, 25803912 και 25803933.

Αντιδιαβρωτικά έργα και δενδροφυτεύσεις

To Γραφείο της  Επιτρόπου Περιβάλλοντος τροχοδρομεί  όλες τις προγραμματισμένες δενδροφυτεύσεις εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν συνεπεία των πυρκαγιών, πάντα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Τμήματα και Αρχές. Αυτό τόνισε χθες Τρίτη 08 Αυγούστου 2023 η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου η οποία επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο  στην Παραμύθα.

Η κα. Παναγιώτου τόνισε ότι  δόθηκαν ήδη οδηγίες για έναρξη των μελετών για τα αντιδιαβρωτικά έργα που θα γίνουν, που είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα.

Ακολούθως, και αναλόγως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χαρακτηριστικών της περιοχής (έδαφος, υψόμετρο κ.ά.), θα επιλεγεί η μεθοδολογία αποκατάστασης (σπορά, χρήση δεντριλίων - αναδάσωση, φυσική αναγέννηση).

Η Επίτροπος δεν παρέλειψε να  συγχαρεί  όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και για την πρώτη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το πώς θα γίνει η αποκατάσταση της φύσης.

70 πυρκαγιές σε δάση τον Ιούλη - Υπερδιπλάσιος αριθμός πυρκαγιών σε σχέση με άλλες

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, ίσως από τα πιο δυσκολότερα, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, αναφέροντας ότι τον Ιούλιο ο μέσος όρος πυρκαγιών στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, ήταν φέτος 70, ενώ ήταν 30 πυρκαγιές άλλες χρονιές, δηλαδή υπερδιπλάσιος.

«Ξεκινήσαμε μεν πολύ καλά λόγω του ότι ήταν και ήπιες οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μετά που εισήλθαμε σε αυτό τον παρατεταμένο καύσωνα δημιούργησε αυτές τις συνθήκες για να έχουμε αυτή την γρηγορότερη εξάπλωση των πυρκαγιών , με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη δυσκολότερο το έργο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα αρχικά στάδια», τόνισε.

«Τον Ιούλιο ο μέσος όρος, μιλώ πάντοτε για τις πυρκαγιές στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, ενώ ήταν 30 πυρκαγιές φέτος είχαμε 70, τον υπερδιπλάσιο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός είναι και οι πυρκαγιές τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, πόσα δύσκολες ήταν», κατέληξε.

Home