Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η μεταρρύθμιση της Τ.Α. στο επίκεντρο Ημερίδας Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων

Offsite Team
- 23.09.2023

Η μεταρρύθμιση της Τ.Α. στο επίκεντρο Ημερίδας Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμοδιότητες των Δήμων αλλάζουν

Aπώτερος στόχος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να καταφέρει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών, που θα διασφαλίσει υψηλότερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, αναφέρθηκε σε Ημερίδα που διοργάνωσε χθες Παρασκευή, στα Λεύκαρα ο Σύνδεσμος Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου «ο νέος ρόλος των Δήμων, οι αρμοδιότητες, οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και οι αναγκαίες προσαρμογές, συζητήθηκαν αναλυτικά στην Ημερίδα που είχε θέμα «Ο Κοινωνικός Ρόλος των Δήμων. Η μετάβαση προς τη Μεταρρύθμιση». Χαιρετισμούς στην Ημερίδα απηύθυναν η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας  Μαριλένα Ευαγγέλου ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνης Οικονομίδης, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης «ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου Δρ. Ματθαίος Αλαμπρίτης. Στην Ημερίδα που περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, συμμετείχαν περισσότεροι από 70 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων Δήμαρχοι, εκπρόσωποι από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών».

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Ο κοινωνικός ρόλος των Δήμων της Κύπρου & Ελλάδας και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και έπαρχος Κερύνειας, Αντώνης Οικονομίδης, μίλησε για τη μέθοδο και τα κριτήρια που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των Δήμων. Στη συνέχεια, ο Λειτουργός της Ένωσης Δήμων Κύπρου Γιαννάκης Χατζηδημητρίου παρουσίασε τα στοιχεία από την πλευρά των Δήμων, ενώ η ενότητα έκλεισε με παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη, ο οποίος μετέφερε την τεχνογνωσία από την Ελλάδα, κατά τις αντίστοιχες πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της».

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Η Κοινωνική Πολιτική της Κύπρου και η αναγκαιότητα εμπλοκής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τις Κοινωνικές Λειτουργούς Νίκη Οδυσσέως και Στέφη Χρυσοστόμου και τον Λειτουργό Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας Α, Χρίστο Διομήδους. Τα τρία άτομα ανέλυσαν όλα τα εργαλεία που μπορούν οι Δήμοι να αξιοποιήσουν από τα προγράμματα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών τους». Η τρίτη ενότητα που είχε τίτλο «Οι Δήμοι παρουσιάζουν το σήμερα», έγινε επιγραμματική παρουσίαση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι Δήμοι της Κύπρου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η προϊσταμένη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργοπούλου, η Υπεύθυνη Κοινωνικών Προγραμμάτων Δήμου Λεμεσού, Χριστίνα Τσιαμπαρτά και η Συντονίστρια Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Αραδίππου, Έλενα Ζαμπά».

Σε διαδικτυακή σύνδεση, παρουσίασαν τα προγράμματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η Κατερίνα Γκαγκάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων και ο Ιωάννης Αρκουμάνης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση και «οι συμμετέχοντες  συμφώνησαν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρμοδιότητες των Δήμων αλλάζουν και ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια που ακόμα αντιμετωπίζονται, υπάρχουν ακόμα χρόνος και θέληση για να ξεπεραστούν. Απώτερος στόχος είναι να βρεθούν οι συγκλίσεις που θα οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών, που θα διασφαλίσει υψηλότερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες».

ΚΥΠΕ

 

0
Home