Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η πολιτεία τίμησε την κυπριακή αποστολή για συνδρομή της στις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Offsite Team
- 13.09.2023

Η πολιτεία τίμησε την κυπριακή αποστολή για συνδρομή της στις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Ως αναγνώριση της γενναιοδωρίας τους και του αισθήματος αλληλεγγύης τους και του ανθρωπισμού που επέδειξαν.

Η πολιτεία, δια των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας, ευχαρίστησε την Τετάρτη, σε σεμνή τελετή στο Υπουργείο Υγείας, την κυπριακή αποστολή, τα μέλη της οποίας συνέβαλαν ενεργά κατά την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, ως αναγνώριση της γενναιοδωρίας τους και του αισθήματος αλληλεγγύης τους και του ανθρωπισμού που επέδειξαν.

Στην κυπριακή αποστολή συμμετείχαν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέλη της Πολιτικής Άμυνας και νοσηλευτές μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Η τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, η Διοικήτρια Πολιτικής Άμυνας, Μαρία Παπά, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Νίκος Λογγίνος, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Πρόεδρος ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών, Μαρίνος Καλλής, και η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ριάνα Κωνσταντίνου, και τα μέλη της κυπριακής αποστολής, άρχισε με ένα σύντομο φιλμάκι από την δράση των μελών της κυπριακής αποστολής στην Ελλάδα.

Κανάρη: Λειτούργησε άμεσα ο μηχανισμός

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό της εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας για την πολύτιμη προσφορά των μελών της κυπριακής αποστολής προς το ελλαδικό κράτος.

«Η κρίση που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών, δεν μπορούσε να αφήσει αμέτοχη την πολιτεία μας και για αυτό η αποστολή διασωστικών σωμάτων προς ενίσχυση του έργου των ελληνικών αρχών ήταν εξέχουσας σημασίας για μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η απόφαση για αποστολή μιας εθνικής ομάδας με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων απέδειξε τρανά ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άμεσα, αποτελεσματικά και ότι υπάρχει ετοιμότητα τόσο επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό.

Απευθυνόμενη προς τα μέλη της κυπριακής αποστολής, η κα. Κανάρη είπε ότι «ανταποκριθήκατε άμεσα στο κάλεσμα της πολιτείας και αδιαμφισβήτητα αποδείξατε ότι διαθέτετε επαγγελματισμό και ηθικές αξίες».

«Η δε συνεργασία μεταξύ σας καταδεικνύει επανειλημμένα την βαρυσήμαντη αξία της συνολικής προσπάθειας και μάλιστα σε ώρα κρίσης. Το να σε καλεί η Υπηρεσία σου τα μεσάνυχτα να ανταποκριθείς εκτός Κύπρου σε επικίνδυνο πεδίο και να εγκαταλείπεις την οικογένεια, τα παιδιά και χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν είναι καθόλου εύκολο, για αυτό είμαστε πολύ περήφανοι για σας και θα θέλαμε με τη σημερινή εκδήλωση να σας εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας», σημείωσε.

Η Υπουργός Υγείας ανέφερε, παράλληλα ότι «βλέποντας τις φωτογραφίες σε αυτό το φιλμάκι από το πεδίο δεν είναι εύκολο κάποιος να διακρίνει την κούραση, την ταλαιπωρία στα πρόσωπα σας, αλλά και εσείς ήσασταν πάντοτε ενωμένοι στην πρώτη γραμμή».

«Η προσφορά σας και το έργο που επιδείξατε στις πυρκαγιές είναι πολύ σημαντική για όλους και μας κάνουν ως πολίτες να νιώθουμε μεγάλη περηφάνια που σας έχουμε δίπλα μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε το άξιο έργο σας, υπό την καθοδήγηση των Διευθυντών σας, των υπευθύνων σας, στους οποίους εκφράζουμε επίσης την βαθύτατη εκτίμηση μας. Συνεχίστε να είστε στην πρώτη γραμμή με δύναμη και ασφάλεια αφού οι πολίτες αυτής της χώρας στηρίζονται τόσο στον επαγγελματισμό σας όσο και στην επιχειρησιακή σας δράση», συμπλήρωσε.

Προκοπίου: Οργανώσαμε αποστολή σε 2 ώρες

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, στο δικό της χαιρετισμό εξέφρασε αισθήματα περηφάνιας για την προσπάθεια, την οποία έχει καταβάλει η κυπριακή αποστολή συνδράμοντας στον αγώνα των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών που απειλούσαν μεγάλο μέρος της χώρας για 20 και πλέον μέρες.

«Καταφέραμε αυτή την αποστολή να τη διοργανώσουμε μέσα σε 2 ώρες. Πήραμε το αίτημα στις 7 το βράδυ από τον Αρχιπύραρχο και μέσα σε 2 ώρες όλοι οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν άμεσα» είπε. Ανέφερε ότι από την ώρα που λήφθηκε η έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας «ο οποίος βεβαίως και ήταν θετικός στο να στήσουμε αυτή την ομάδα και να εκτελέσουμε την αποστολή που μας ζητήθηκε από τους Έλληνες συναδέλφους σας» και η Υπουργός Υγείας και ο Υπουργός Εσωτερικών ήταν θετικότατοι. Είπε επίσης ότι και από την πλευρά της Ελλάδας, πάντοτε συνδράμουν στις δικές μας προσπάθειες ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών, «το οποίο πάντοτε μας βοηθά για να μπορέσουν οι αποστολές αυτές να φτάσουν στον προορισμό τους».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός δούλεψε σαν μια ομάδα, σαν μια γροθιά, ειδάλλως θα ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν με τον ρυθμό που ανταποκρίθηκαν σε αυτό που τους ζητήθηκε.

Απευθυνόμενη προς τα μέλη της κυπριακής αποστολής , η Υπουργός είπε ότι «δώσατε το 'παρών' σας από την πρώτη στιγμή, ριχτήκατε με θάρρος στη μάχη ενάντια στον πύρινο εφιάλτη, με αυταπάρνηση καταφέρατε να συμβάλετε ουσιωδώς στην αντιμετώπιση του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιχειρήσετε σε δύο διαφορετικές περιοχές με άγνωστη γεωμορφολογία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Παρά τις όποιες δυσχέρειες, συνέχισε η Υπουργός, «μας έχει αναφερθεί ότι η παρουσία και η δράση της κυπριακής αποστολής ήταν καταλυτική και η προσφορά σας έτυχε αναγνώρισης τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό από την Κύπρο, κατάλληλο για ειδικές αποστολές αυξημένης δυσκολίας και επικινδυνότητας».

«Μπράβο σας. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο που επιδείξατε στις κρίσιμες στιγμές, μας γεμίζει όλους εμάς με ικανοποίηση και περηφάνια. Συγχαρητήρια και στις οικογένειες σας και στους δικούς σας ανθρώπους που σας περίμεναν υπομονετικά όλες αυτές τις μέρες, βιώνοντας και αυτοί στιγμές αγωνίας και προσμονής ενόσω λείπατε. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους και ελπίζω να μην έχουμε άλλες τέτοιες τελετές για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουμε να μην υπάρχουν άλλες καταστροφές στις οποίες θα κληθείτε να ανταποκριθείτε, παρότι είμαι σίγουρη όταν το καθήκον σας καλέσει θα είστε παρούσες και παρόντες σε αυτό το κάλεσμα», συμπλήρωσε.  

Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι έχουν συνδράμει στην Ελλάδα, και εξέφρασε περηφάνια  για τη συνδρομή της κυπριακής αποστολής στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε ότι και όπου αλλού χρειαστεί είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε. Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ, από πλευράς Υπουργείου, τη Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, το προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να δώσω στους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι εθελοντικά δίνουν το δικό τους αγώνα για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Επίσης, να ευχαριστήσω τους εργοδότες των εθελοντών, οι οποίοι τους διευκολύνουν στο να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ένα τέτοιο έργο, ένα τέτοιο λειτούργημα θα έλεγα», πρόσθεσε.

Μετά το πέρας του τελετουργικού μέρους, ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων στα 59  μέλη της κυπριακής αποστολής που συνέδραμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ

0
Home