Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιχθυοτροφείο Τριμίκλινης: Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αγωγή €2 εκατ. κατά του Γενικού Ελεγκτή

Offsite Team
- 12.02.2024

Ιχθυοτροφείο Τριμίκλινης: Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αγωγή €2 εκατ. κατά του Γενικού Ελεγκτή

Υποστηρίζουν πως παραβίασε το δικαίωμα τους στην αθωότητα και ότι δεν είχε την εξουσία για να προχωρήσει με έρευνα

Αγωγή εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν των 2 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν οι Αντρέας Χριστοφή και Κωστάκης Χριστοφή σχετικά με την υπόθεση με το ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη. 

Διαβάστε σχετικά: 

Σε Γεν.Εισαγγελέα, ΜΟΚΑΣ και Αρχή κατά Διαφθοράς οι παρανομίες σε Τριμίκλινη-Συλίκου

Τα εγκαίνια του "μεγαλύτερου σκανδάλου"

Ειδικότερα, οι δικηγόροι τους έχουν καταχωρήσει αγωγή εναντίον του Γενικού Ελεγκτή για ισχυριζόμενη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πελατών τους και για ζημιές και απώλειες που υπέστησαν από τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι τους η αγωγή αφορά: 

1/ Παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του τεκμηρίου της αθωότητας. Όπως υποστηρίζουν, τόσο ό ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής όσο και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με γραπτές και προφορικές δηλώσεις τους έχουν ισχυριστεί κατ’ επανάληψη ότι οι πελάτες τους είναι ένοχοι πολλών παρανομιών. Ενώ το Σύνταγμα και η Ευρωπαική Σύμβαση Ανθρωπίων Δικαιωμάτων ρητά ορίζουν ότι όλοι τεκμαίρονται αθώοι και μόνο τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν αν κάποιος είναι ένοχος παρανομίας. 

2/ Ο Γενικός Ελεγκτής - όπως υποστηρίζουν – χωρίς να έχει εξουσία ή αρμοδιότητα από το Σύνταγμα ή από οποιοδήποτε νόμο διεξήγαγε έρευνες και κυκλοφόρησε πολυσέλιδη έκθεση και προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες προσάπτει βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος των πελατών τους για παρανομίες, γεγονός που τους προκάλεσε σοβαρές ζημιές και απώλειες. 

Να σημειώσουμε πως η αγωγή κατατέθηκε από το νομικό γραφείο Χρήστος Πουργουρίδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ. 

Τι είχε προηγηθεί

Να υπενθυμίσουμε πως Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Πολεοδομίας, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), καθώς και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) είναι μεταξύ των υπηρεσιών που έχουν ήδη προχωρήσει με καταγγελίες στη Νομική Υπηρεσία σχετικά με μη αδειοδοτημένες αναπτύξεις με ιχθυοκαλλιέργειες στις κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης. 

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αναφέρθηκε ότι παράλληλα είναι σε εξέλιξη έρευνα της ΜΟΚΑΣ για ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος μέσω των αναπτύξεων αυτών, ενώ ερευνητική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, σε συνέχεια της έκθεσης που ετοίμασε για το θέμα η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την έκθεση για αναπτύξεις σε περιοχές των κοινοτήτων Συλίκου και Τριμίκλινη, που έγιναν από συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα, η οποία έκθεση ετοιμάστηκε κατόπιν καταγγελιών. Το θέμα, εξάλλου, εξετάστηκε πριν λίγους μήνες και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, γεγονός που φάνηκε να κινητοποιεί και κάποιες από τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες. 

0
Home