Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιούνιο ξεκινά το ολικό λίφτινγκ στην ιστορική Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΣ)

Offsite Team
- 03.03.2024

Ιούνιο ξεκινά το ολικό λίφτινγκ στην ιστορική Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό (ΦΩΤΟΣ)

ΦΩΤΟΣ:Αλλάζουν όλα στην αγαπημένη πλατεία των Λεμεσιανών - Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός - Στα €3.4 εκατ. το κόστος συν ΦΠΑ

Τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την πολυαναμενόμενη ολική ανάπλαση της ιστορικής και αγαπημένης πλατείας των Λεμεσιανών, της Πλατείας Ηρώων αλλά και της γύρω περιοχής.  Σκοπός είναι η Πλατεία Ηρώων να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής, διατηρώντας, παράλληλα, αναλλοίωτο τον ιστορικό της χαρακτήρα και την οργανική της σύνδεση με άλλα ιστορικής σημασίας στοιχεία της πόλης.

4

Ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων Και τον Παρόδων» προκηρύχθηκε στις 2 Φεβρουαρίου και η προθεσμία υποβολής προσφορών ολοκληρώνεται στις 22 Μαρτίου. 

Αφού μελετηθούν οι προσφορές, θα κατοχυρωθεί το έργο και αφού ετοιμαστούν και υπογραφούντα σχετικά συμβόλαια, όπως προαναφέραμε στόχος είναι να ξεκινήσουν τα έργα τον Ιούνιο. 

F

Σταδιακά θα υλοποιούνται τα έργα για να μην κλείσει η Πλατεία

Τα έργα θα γίνονται σταδιακά και σε φάσεις για να να επηρεαστούν όσο το δυνατό λιγότεροι οι κάτοικοι και τα κέντρα εστίασης στην περιοχή. Δεν θα κλείσει δηλαδή η Πλατεία αλλά το σημείο όπου θα εκτελούνται τα έργα κάθε φορα. Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν 18 μήνες. Το  κόστος ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής "ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027" με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4

Νικολαϊδης: Η Πλατεία να χρησιμοποιείται όλες τις ώρες της μέρας, από όλους τους πολίτες

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Λεμεσό. Δεν μιλάμε για ανάπλαση μόνο της Πλατείας Ηρώων. Αφορά και τους γύρω δρόμους και γενικότερα την όλη τη γύρω περιοχή για συνάδει με το σχέδιο της βιώσιμης αστικης κινητικοτητας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο από κοινωνικης πλευρας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έγινε πολυ καλη δουλεια με το σωστό τρόπο. 

Στόχος να είναι η Πλατεία να χρησιμοποιείται όλες τις ώρες της μέρας, όχι μόνο το βράδυ.Να την απολαμβάνουν οικογενειες, νέοι, παιδιά, ηλικιωμένοι. Όλοι. Να είναι ένας χώρος κοινωνικης συνάθροισης. Αναμένεται ότι αν όλα πάνε καλά τα έργα θα αρχίσουν τον Ιούνιο. Θα γίνονται ρυθμίσεις για να μην επηρεαστεί η εμπορική κίνηση της πλατείας». 

Τι θα γίνει

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ετοίμασε μετά από διαγωνισμό, το γραφείο Σωκράτη Στρατή – AA&U for Architecture και Χρήστου Πασαδάκη – KIS architecture.

1

Η βραβευμένη μελέτη, εμπλουτίζει τα ορόσημα της πλατείας, το μνημείο Ηρώων και την είσοδο του Ριάλτο. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της σημασίας και της ιστορικότητας της πλατείας Ηρώων. 

Η Πλατεία θα αναβαθμιστεί με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτές οι τεχνολογίες αφορούν και αισθητικά αλλά και τεχνολογικά σημεία, δηλαδή σε ό,τι αφορά φωτισμό, όμβρια ύδατα, τα δάπεδα.

Το δάπεδο θα ξηλωθεί και θα διαμορφωθεί ένα δάπεδο χωρίς υψομετρικές διαφορές ούτως ώστε ο χώρος να προσφέρεται για την διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων. Η πλατεία θα ενωθεί με το Θέατρο Ριάλτο, τα εστιατόρια και τα καφέ, δημιουργώντας μια ενιαία εικόνα. 

f

Ο γενικός φωτισμός θα είναι κυρίως κρεμαστός, για να είναι ελεύθερο το δάπεδο. Τα περίπτερα της πλατείας θα φιλοξενήσουν δομές για συλλογική διαχείριση της πλατείας. Προτείνουν δομές όπως «Μικρό Ριάλτο», «Θερμοκήπιο Ιδεών για Ολους», «Παιχνιδοθήκη» και «Κρεμαστοί κήποι».. Μπροστά από τα εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας, δημιουργείται ικανοποιητικός χώρος εστίασης με τη πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους, γύρω από την πλατεία. 

Βάσει σχεδιασμού, θα γίνει βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων με τη δημιουργία σκίασης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες αλλά και τοπιοτέχνηση. Παράλληλα θα τοποθετηθούν καθίσματα για στάση και ανάπαυση των επισκεπτών της πλατείας.

F

Θα επιδιορθωθούν επίσης ζημιές στο μνημείο των Ηρώων στο κέντρο της Πλατείας. 

0
Home