Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ήρθαν 15 βάρκες με 800 άτομα σε 4 μέρες - Εντός ημερών ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 03.04.2024

Ήρθαν 15 βάρκες με 800 άτομα σε 4 μέρες - Εντός ημερών ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης

Το 1ο τρίμηνο του 2023, έφτασαν Κύπρο μέσω θαλάσσης μόνο 78 άτομα ενώ φέτος σε 3 μήνες ξεπερασαν τους 2.140

Σε έξαρση βρίσκονται ειδικότερα από το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ροές μεταναστών στην Κύπρο. Από το Σάββατο μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης αφίχθηκαν στην Κύπρο 12 βάρκες με 550 μετανάστες, ανάμεσά τους 72 παιδιά, κάτι που χτύπησε καμπανάκι στην Κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, άλλες τρεις  βάρκες έφτασαν στην Κύπρο αργά χθες το βράδυ (2/4) με πάνω από 250 μετανάστες.   Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφτασαν τις τελευταίες μέρες  φτάνει σχεδόν τους 800.

>>> ΥΠΕΣ: Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα - Ζητήσαμε βοήθεια από ΕΕ

Ζήτησε βοήθεια από ΕΕ ο ΠτΔ για πίεση προς Λίβανο - ''Είμαστε σε κρίση''

Ο ΠτΔ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη όπου αποφασίστηκαν διάφορα μέτρα. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία εκπέμπει SOS προς την ΕΕ ζητώντας βοήθεια για το θέμα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι είμαστε σε κατάσταση κρίσης στο μεταναστευτικό. Ανέερε ότι επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας την παρέμβαση της, ώστε να σταματήσουν οι ροές παράτυπων Σύριων μεταναστών από τον Λίβανο.  

Υπογράμμισε ότι η ΕΕ παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τόσο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το γεγονός ότι φιλοξενεί Σύριους μετανάστες. Τόνισε ότι ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής να επικοινωνήσει με τις Αρχές του Λιβάνου. «Αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται και να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Την ίδια στιγμή υπάρχει επιθυμία, το έχω προαναφέρει με αφορμή την επίσκεψη στην Αίγυπτο, από πλευράς ΕΕ να βοηθήσει ακόμη περισσότερο οικονομικά τον Λίβανο.Για να μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει την ίδια στιγμή και ο Λίβανος να μην επιτρέπει να φεύγουν μετανάστες και να έρχονται στην Κύπρο».

Εντός ημερών ο πρώτος Υπουργός Μετανάστευσης

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η OffsiteNews, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει τον διορισμό του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα θέματα. 

Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου

Όσον αφορά, τις αυξημένες ροές μεταναστών της τελευταίας περιόδου, η OffsiteNews εντόπισε στοιχεία για τα δεδομένα των τριών πρώτων μηνών του 2024 σε σχέση με την αντιστοιχη του 2023.

Με βάση τα νούμερα το 2024 αφίχθησαν 418 άτομα παραπάνω. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο - Μάρτιο του 2024 αφίχθησαν 3,152 άτομα και την αντίστοιχη περίοδο του 2023 2,734.

Συγκεκριμένα, 

Αφίξεις διά θαλάσσης:

2023 (σύνολο 78 άτομα):

  • Ιανουάριος – 0
  • Φεβρουάριος – 42
  • Μάρτιος – 36

2024 (σύνολο 2.140 άτομα):

  • Ιανουάριος – 459
  • Φεβρουάριος – 710
  • Μάρτιος – 835
  • 1/4/2024 – 136

Αφίξεις μέσω Πράσινης Γραμμής:

2023 (σύνολο 2.656 άτομα):

  • Ιανουάριος – 614
  • Φεβρουάριος – 984
  • Μάρτιος – 1.058

2024 (σύνολο 1.012 άτομα):

  • Ιανουάριος – 319
  • Φεβρουάριος – 316
  • Μάρτιος – 377

>>>>Διαβάστε επίσης: Λετυμπιώτης για μεταναστευτικό: «Είμαστε στα όρια-Οι δυνατότητές μας είναι συγκεκριμένες»

Οι λόγοι

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην OffsiteNews ότι η κατάσταση στη Γάζα οδηγεί μεγάλο αριθμό μεταναστών στην Κύπρο μέσω Λιβάνου. Ακόμα, το καθεστώς των μεταναστών από τη Συρία δεν επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε άμεσες ενέργειες απέλασης, αφού οι Σύροι πρόσφυγες θεωρούνται διεθνούς προστασίας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών με συνέπεια η θαλάσσια διαδρομή να επιλέγεται από τους διακινητές για τη μεταφορά μεταναστών.

Είμαστε στα όρια

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές φέρνουν στα όρια της την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνήλθε χθες Τρίτη 02 Απριλίου 2024 ανέφερε ότι «είμαστε στα όρια και αυτό είναι κάτι που έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένα». Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη,« οι αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στις διεθνείς μας υποχρεώσεις είναι πολύ συγκεκριμένες».

Συνεργασία Ε.Ε. για Λίβανο

Η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην περιοχή μας είναι δύσκολη και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συζητηθεί διάφορα μέτρα, διάφορες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και σε συνεργασία με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους εταίρους» .Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στον Λίβανο, και τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αυτές οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες θα πρέπει σε συνδυασμό και σε συντονισμό με την ΕΕ να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε».

Το καθεστώς Σύρων προσφύγων

Με τη Συρία είναι γνωστές οι συνθήκες που επιτάσσουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε Σύριους υπηκόους. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι εμείς θα συνεχίσουμε να  εγείρουμε και να το υπογραμμίζουμε σε επίπεδο ΕΕ ότι κάποιες περιοχές της Συρίας πρέπει να αποχαρακτηριστούν».Με αυτό τον τρόπο Συροι αιτητές ασύλου θα επιστρέφουν σε περιοχές της Συρίας που θεωρούνται ασφαλείς.

Ζητήματα από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος από όλα τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο  Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος από όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι για ακόμη μια φορά να επιδειχθεί η αλληλεγγύη και σε επίπεδο ΕΕ. Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στον Λίβανο, και τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αυτές οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες θα πρέπει σε συνδυασμό και σε συντονισμό με την ΕΕ να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε».

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας

Η αντιμετώπιση της  παράτυπης μετανάστευση αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την Αστυνομία. Το 2023 έγινε πολλή δουλειά από όλες τις Υπηρεσίας για το μεταναστευτικό, όμως η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει πόλος έλξης για αιτητές ασύλου.. Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Αστυνομίας για την τριετία 2024-2026 η αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων και η ρύθμιση θεμάτων μετανάστευσης αποτελεί  προτεραιότητα.

Ο .βασικός στόχος είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση των χωρικών υδάτων των ακτογραμμών και του εναέριου χώρου.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται συνολικά τρεις βασικοί στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν:

Πρώτος: Η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Δεύτερος: H αστυνόμευση Αεροδρομίων, Λιμανιών και νόμιμων σημείων διέλευσης.

Τρίτος: H αστυνόμευση χωρικών υδάτων, ακτογραμμών και εναέριου χώρου.

Η Αστυνομία μέχρι το 2026 που εκπονήθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός θα προχωρήσει στiς εξής ενέργειες::

1. Καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών 

2. Εφαρμογή νομοθεσίας όσον αφορά στην παράνομη απασχόληση μεταναστών 

3. Ενδυνάμωση του μηχανισμού επαναπατρισμού παράνομων αλλοδαπών 

4. Αποτελεσματικός και συστηματικός έλεγχος εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας για εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών 

5. Αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και των σημείων εισόδου στη Δημοκρατία. 

Γιώργος Μιχαηλίδης

0
Home