Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καθεστώς Καλλιτέχνη: Μητρώο και χορηγία σε καλλιτέχνες - Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή

Offsite Team
- 18.03.2024

Καθεστώς Καλλιτέχνη: Μητρώο και χορηγία σε καλλιτέχνες - Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή

Τι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - Τι θα ισχύει με την κρατική χορηγία σε αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη. Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, προωθείται η θεσμοθέτηση της κοινωνικής και  επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη. Θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών ενώ το Υφυπουργείο θα καταβάλλει και χορηγία προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτεχνες με βάση αυστηρά κριτήρια. 

Τι ακριβώς θα είναι το καθεστώς καλλιτέχνη - Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει σε απαντητική επιστολή της η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, προς τον Βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στο νομοσχέδιο, το οποίο τυγχάνει ακόμα επεξεργασίας, περιλαμβάνεται:

  • (α) η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, στο οποίο  υπάρχει δυνατότητα εγγραφής Καλλιτεχνών με συγκεκριμένες  προϋποθέσεις, τα ωφελήματα που θα επιφέρει η εγγραφή αυτή και όλα τα  σχετικά με την αίτηση και το μητρώο καλλιτεχνών και
  • (β) η θεσμοθέτηση  μέτρου οικονομικής στήριξης (καταβολή χορηγίας προς καλλιτέχνες) προς  τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε επισφαλείς  συνθήκες σε σχέση με την κοινωνική ασφάλισή τους. Στο κείμενο έχουν  τεθεί αυστηρά κριτήρια για την καταβολή της χορηγίας. 

Όπως σημειώνει η Υφ. Πολιτισμού, με το Νομοσχέδιο, επιλύεται οποιοδήποτε θέμα αφορούσε στην  συνεισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων επειδή το προτεινόμενο μέτρο οικονομικής στήριξης (καλλιτεχνική χορηγία) προς τους αυτοτελώς  εργαζόμενους καλλιτέχνες δεν έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον  νομοθετικό πλαίσιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η καταβολή χορηγίας αναμένεται να καλύψει ένα ποσοστό του ποσού της  εισφοράς που πλήρωσε ο καλλιτέχνης ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. 

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, ‘καλλιτέχνης’  σημαίνει το φυσικό πρόσωπο το οποίο είτε ως το κύριο επάγγελμά του,  είτε μερικώς, είτε ως αυτοτελώς εργαζόμενος ή μισθωτός, παράγει έργα  τέχνης ή έχει καλλιτεχνική δραστηριότητα ή προκειμένου για έργα τέχνης  που εμπίπτουν στις Παραστατικές Τέχνες, συμμετέχει στη χορογραφία,  σκηνοθεσία, ερμηνεία, απόδοση, ή εκτέλεσή τους. Όπως αναφέρθηκε και  πιο πάνω, δικαίωμα διεκδίκησης της χορηγίας έχει ο καλλιτέχνης που είναι  αυτοτελώς εργαζόμενος, ασφαλισμένος στη Δημοκρατία και του οποίου η  καλλιτεχνική δραστηριότητα είναι η μόνη του απασχόληση και πληροί τα  εισοδηματικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Απρίλιο σε δημόσια διαβούλευση - Σεπτέμβριο στη Βουλή

Όπως αναφέρει η κ. Κασσιανίδου, το νομοσχέδιο τυγχάνει, στο παρόν στάδιο, επεξεργασίας από το  Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μόλις  ληφθούν οι απόψεις του εν λόγω Υπουργείου. Αναμένεται ότι η Δημόσια  Διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο του 2024. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων  τον Σεπτέμβριο 2024 μετά και την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου  από τη Νομική Υπηρεσία.

0
Home