Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς: Σύσκεψη σήμερα για την Παγκύπρια επέκταση του θεσμού

Offsite Team
- 13.02.2024

Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς: Σύσκεψη σήμερα για την Παγκύπρια επέκταση του θεσμού

Πέτυχε το πρόγραμμα - Προχωρούν σε βελτιώσεεις και επέκταση παγκύπρια - Σύσκεψη Υφ. Πρόνοιας με Δήμους και Κοινότητας

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την Παγκύπρια επέκταση του Προγράμματος "Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς" θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην 1:00 το μεσημέρι στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κα Μαρία Κυρατζή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. 

Θυμίζουμε ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023,  σε 4 Δήμους που διαπιστώνεται ότι διαμένει ο μεγαλύτερος αριθμός εξυπηρετούμενων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους Δήμους Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου, σε 1 Δήμο που θεωρείται απομακρυσμένη περιοχή, τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και σε 3 κοινότητες Ορεινών περιοχών που προκύπτουν από τη Στρατηγική Ορεινών Περιοχών, το Παλαιχώρι, την Ευρύχου και το Πέρα Πεδί.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική με τους στόχους του προγράμματος να επιτυγχάνονται. Πλέον το Υφυπουργείο μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς, Δήμους και κοινότητες, προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης για παγκύπρια επέκταση του προγράμματος. 

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα καθώς και τυχόν βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν για να γίνει ακόμα καλύτερο το πρόγραμμα. Στόχος είναι όχι απλά να επεκταθεί το πρόγραμμα Παγκύπρια, αλλά να λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται καλός συντονισμός για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του προγράμματος. 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς ενεργούν ως πρώτο σημείο αναφοράς για τα ίδια τα άτομα/οικογένειες/κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης. 

Μέσω της πληροφόρησης που συλλέγουν και των αναφορών που λαμβάνουν για τυχόν κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Γειτονιάς προβαίνουν σε άμεσο χειρισμό των ζητημάτων μέσω σχετικού πλάνου παρέμβασης ή / και διασύνδεσης των ατόμων με άλλες Υπηρεσίες. Για παράδειγμα για τα άτομα που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς διασυνδέει τα εν λόγω άτομα με τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους ή/και άλλα σχετικά Κέντρα ή/και Κοινοτικά Κέντρα/Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.  

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home