Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«κτίΖΩ»: Εντός Ιουλίου αρχίζει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών

Offsite Team
- 16.04.2024

«κτίΖΩ»: Εντός Ιουλίου αρχίζει η αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου «κτίΖΩ»

Ένα χρόνο μετά την εξαγγελία του σχεδίου «κτίΖΩ» για στήριξη εκτοπισθέντων, των οποίων οι προσφυγικές πολυκατοικίες παρουσίαζαν προβλήματα ακαταλληλότητας, και κάποιες κρίθηκαν κατεδαφιστέες, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε, την Τρίτη, ότι η αναδόμηση για μια πολυκατοικία στον οικισμό Απόστολος Ανδρέας στα Λατσιά αναμένεται να αρχίσει στις αρχές Ιουλίου.

Για 2η πολυκατοικία στον οικισμό Κόκκινες στον Στρόβολο, η τελική ημερομηνία για προσφορές από εργολάβους είναι η 19η Απριλίου και η αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης εργασιών καθορίστηκε περί τα τέλη Ιουλίου ενώ παράλληλα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΣ, ετοιμάζονται έγγραφα διαγωνισμού για λήψη προσφορών από εργολάβους για τις πολυκατοικίες στους οικισμούς Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά και Πλατύ στην Αγλαντζιά, με αναμενόμενη έναρξη εργασιών περί τα τέλη Αυγούστου.

Προχωρούν οι διαδικασίες και για τις περιπτώσεις στην Χρυσοσπιλιώτισσα και μια πολυκατοικία στον Στρόβολο Γ’. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Ευαλωτότητας που συστάθηκε για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να συνεισφέρουν, έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει το ποσό των 975.000 ευρώ.

Ο Υπουργός παρέστη την Τρίτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, κατά την οποία ενημέρωσε τους Βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, και απάντησε σε ερωτήματα.

Οι Βουλευτές έθεσαν, μεταξύ άλλων, θέματα για τη συνεισφορά των δικαιούχων και τα προβλήματα στην εξασφάλιση δανείων για δικαιούχους άνω των 65 ετών, για την επιδότηση του ενοικίου, καθώς και για το χρονίζον ζήτημα της εγκατάστασης ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες, στις οποίες αποφασίστηκε να γίνουν βελτιωτικά έργα.

ΥΠΕΣ: Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα

Στην εισαγωγική του ομιλία ο ΥΠΕΣ είπε ότι μέχρι στιγμής, από σύνολο 375 διαμερισμάτων στις 43 πολυκατοικίες, που παρουσιάζουν κρίσιμα στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα, 287 δικαιούχοι δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή (ποσοστό 77,6%) και 24 δικαιούχοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο (ποσοστό 6,5%).

Επιδοτείται το ενοίκιο σε 165 δικαιούχους ενώ τα  59 διαμερίσματα για τα οποία ακόμα δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για συμμετοχή ή μη, αφορούν κυρίως δικαιούχους στις 23 πολυκατοικίες που δεν θα κατεδαφιστούν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά στις εκκενώσεις, ο ΥΠΕΣ είπε ότι έχουν εκκενωθεί πλήρως οι πέντε πολυκατοικίες στον Δήμο Λατσιών, οι δύο πολυκατοικίες στον οικισμό Χρυσοσπηλιώτισσας που είναι υπό την αρμοδιότητα του Κοινοτικού Συμβουλίου Δευτεράς, μια πολυκατοικία στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, δύο πολυκατοικίες στον Δήμο Αγλαντζιάς και δύο πολυκατοικίες στον οικισμό Κόκκινες στον Δήμο Στροβόλου.

Σε κάποιες περιπτώσεις στους Δήμους Στροβόλου (8 δικαιούχοι) και Κάτω Πολεμιδιών (1 δικαιούχος), δεν έχουν εκκενωθεί τα διαμερίσματα, παρά τις πολλές και επανειλημμένες προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Τμήματος Πολεοδομίας. Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΕΣ κάλεσε τις δημοτικές αρχές να να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις της νομοθεσίας για έκδοση διατάγματος εκκένωσης οικοδομής, ώστε να συνεχιστεί η υλοποίηση του σχεδίου.

Σημείωσε επίσης ότι σε περιπτώσεις που υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αναδόμησης εξ υπαιτιότητας του κράτους, το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να παρέχει επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους μέχρι την αποπεράτωση του έργου.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η καθυστέρηση προκαλείται εξ υπαιτιότητας των δικαιούχων (π.χ. αρνούνται να εκκενώσουν τα διαμερίσματα, δεν συμφωνούν ως προς τα διαδικαστικά, όπως η επιλογή Συντονιστή, διαμοιρασμός διαμερισμάτων, κοκ), τότε το επίδομα ενοικίου θα διακόπτεται μετά την προκαθορισμένη χρονική περίοδο.

Έχουν συγκροτηθεί μέχρι στιγμής 10 ομάδες δικαιούχων, με προτεραιότητα στους δικαιούχους των 20 πολυκατοικιών που κρίθηκαν άμεσης ακαταλληλότητας, ενώ το πλαίσιο της Επιτροπής Αξιολόγησης Ευαλωτότητας έχουν εξεταστεί περίπου 100 περιπτώσεις και προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες κάποιες επιπρόσθετες συναντήσεις με δικαιούχους.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του «κτίΖΩ», που αφορά 70 πολυκατοικίες, για τις οποίες θα δοθεί επιχορήγηση στους δικαιούχους για πρόσληψη πολιτικού μηχανικού, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαραίτητες μελέτες δομοστατικής επάρκειας, οι οποίες θα καταδείξουν εάν οι πολυκατοικίες θα πρέπει να αναδομηθούν ή να επιδιορθωθούν.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σε περιπτώσεις που κάποιες εξ αυτών των πολυκατοικιών θα κριθούν μη ασφαλείς και θα πρέπει να γίνει αναδόμηση, η ανέγερση των πολυκατοικιών θα γίνει στον ίδιο χώρο και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως στην πρώτη φάση, δηλαδή εκκένωση των διαμερισμάτων, παραχώρηση επιδόματος ενοικίου, ορισμός Συντονιστή, χορηγία από το κράτος στους δικαιούχους, συνεισφορά από τους δικαιούχους, κοκ.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πρόσφυγες.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με την εξασφάλιση δανείων και συγκεκριμένες περιπτώσεις που έφτασαν κοντά τους, έγινε επικοινωνία με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία είναι στο τελικό στάδιο για οριστικοποίηση κάποιων εγγράφων για διευκόλυνση των δικαιούχων. Ανέφερε ότι η καλή θέληση υπάρχει από τις Τράπεζες αλλά τίθενται κάποιες δεσμεύσεις από την Κεντρική Τράπεζα, που δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Ανέφερε ότι σε περιπτώσεις όπου το δάνειο δεν μπορεί να μεταφερθεί στα παιδιά των δικαιούχων, έγινε εισήγηση για να μεταφερθούν σε μικρότερο διαμέρισμα με μικρότερη συνεισφορά, αλλά υπήρξε αρνητική απάντηση.

Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, απάντησε σε ερωτήματα βουλευτών για επιμέρους ζητήματα κατεδάφισης, εκκένωσης και ανέγερσης των πολυκατοικιών, στο πλαίσιο του σχεδίου.

Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ ανέφερε ότι από τεχνικής πλευράς τα θέματα είναι ξεκάθαρα, και όσες πολυκατοικίες κρίθηκαν άμεσα επικίνδυνες προχωρούν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Τα προβλήματα που αναφύονται, είπε, είναι περισσότερο διαδικαστικά και νομικής φύσεως.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (ΠΕΠ) Γιώργος Λυσανδρίδης είπε ότι παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και αναζητούν λύσεις και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την δανειοδότηση που ίσως πρέπει να παρέχεται μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Δήμων εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί υπογράφηκε το πρώτο συμβόλαιο για την ανέγερση των πρώτων δύο πολυκατοικιών στον Δήμο, καθώς και για τις διαβεβαιώσεις για συνέχιση της επιδότησης ενοικίου για δύο έτη. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης τα ζητήματα για την εξεύρεση δανειοδότησης.

Στη συνεδρία της Επιτροπής ζήτησε να παρευρεθεί και της επιτράπηκε μια επηρεαζόμενη δικαιούχος, η Παναγιώτα Ζαμπακίδου κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος 3, η οποία είναι μια από τα εννέα άτομα που δεν υπέγραψαν για να εκκενώσουν τα διαμερίσματα.

Ανέφερε ότι μπορεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης να είναι καλές αλλά οι πρόσφυγες μπήκαν σε περιπέτειες. Είπε ότι η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι, έχουν προβλήματα στην εξασφάλιση δανείων, ενώ έχει χάσει την εμπιστοσύνη της λόγω των καθυστερήσεων στην ανέγερση και των σχεδίων που συνεχώς αλλάζουν.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι η πορεία υλοποίησης του σχεδίου ενδιαφέρει τους Βουλευτές γιατί θέλουν να γνωρίζουν πότε ο κόσμος θα μπει σε καινούργια διαμερίσματα.

Ανέφερε ότι ο ΥΠΕΣ πάντα ανταποκρίνεται για ενημέρωση και ότι σήμερα με ικανοποίηση άκουσαν ότι είμαστε σε πορεία ανέγερσης των πρώτων πολυκατοικιών μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη.

Ανέφερε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις για παράταση επιδότησης ενοικίου πέραν των 24 μηνών εκεί και όπου δικαιολογείται, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται τα θέματα στην εξασφάλιση δανειοδότησης.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι προς επίλυση οδηγείται το θέμα της δημιουργίας κοινού λογαριασμού για συμμετέχοντες στο σχέδιο ενώ για το θέμα των ανελκυστήρων δόθηκαν διαβεβαιώσεις για εγκατάστασή τους στη 2η φάση του σχεδίου για οικισμούς που θα τύχουν επιδιόρθωσης.

Από τον ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Νίκος Γεωργίου έθεσε ερωτήματα για το Ταμείο Ευλωτότητας και το ποσό που συγκεντρώθηκε, ενώ για όσους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο με κανένα τρόπο, ζήτησε όπως το κράτος σταθεί αρωγός.

Η  Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τόνισε την ανάγκη το σχέδιο να υλοποιηθεί με τον τρόπο και τους όρους που εξαγγέλθηκαν, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει σε περιπτώσεις που άτομα αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα αδυναμίας εξασφάλισης δανειοδότησης, ενώ διερωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την απάλειψη της συνεισφοράς των δικαιούχων.

Από το ΑΚΕΛ ο Βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι τίθεται ζήτημα ασφάλειας των ενοίκων σε όσες πολυκατοικίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες από το 2000 και από τότε δεν διενεργήθηκε καμία νέα στατική μελέτη. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα οικοδόμησης νέων πολυκατοικιών λέγοντας ότι «καθόμαστε πάνω σε άλλη μια ωρολογιακή βόμβα».

Ο  Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα της εγκατάστασης ανελκυστήρων και ζήτησε να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις παράτασης της δανειοδότησης ενοικίου.

Από το ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Χρίστος Σενέκης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και πολύπλοκο έργο και συνεχάρη την Κυβέρνηση για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά της στην επίλυση του ζητήματος. Για τους ανελκυστήρες είπε ότι και αυτό το ζήτημα πρέπει να προχωρήσει καθώς κόσμος παραπονιέται ότι τον ξεχάσαμε.

Για την πολυπλοκότητα του σχεδίου μίλησε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να έχουμε αποτελέσματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, μίλησε για σημαντικό έργο και για λύσεις που δίνονται σε σειρά ζητημάτων, ενώ είπε ότι με αφορμή το σχέδιο πρέπει να δούμε γενικότερα την προσφυγική πολιτική και κάποια εξατομικευμένα προβλήματα.

ΚΥΠΕ

0
Home