Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό: «Έφυγαν» από την Κύπρο 9.300 το 2023

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 29.11.2023

Μεταναστευτικό: «Έφυγαν» από την Κύπρο 9.300 το 2023

Το πλάνο δράσης για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αύξηση κατα 60% στις εθελούσιες αποχωρήσεις, απελάσεις μετεγκαταστάσεις, παρουσιάστηκε την 1η Ιανουαρίου μέχρι τον Οκτώβριο 2023. Με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση του τομέα των επιστροφών.. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση του αριθμού των προσώπων που επιλέγουν την εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους από 4.900 μέχρι τον Οκτώβριο 2022 σε πέραν των 6.000 προσώπων τη φετινή αντίστοιχη περίοδο.  .

Σε απόλυτους αριθμούς, φέτος ( εθελούσιες αποχωρήσεις, απελάσεις μετεγκαταστάσεις),αποχώρησαν από την Κύπρο 9.300 πρόσωπα, σε σύγκριση με 5.800 που αποχώρησαν πέρσι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον μήνα Νοέμβριο, η αυξητική τάση για τις επιστροφές φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ενδεικτικά, την περίοδο 1-24 Νοεμβρίου 2023 έγιναν 685 επιστροφές και απελάσεις ενώ για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο του 2022 οι επιστροφές/απελάσεις ήταν 626.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Σαρωτική μείωση στις αιτήσεις ασύλου

Σαρωτική είναι η μείωση στις αιτήσεις ασύλου το 2023. Μέσα σε ένα ακριβώς χρόνο από το οκτάμηνο Μαρτίου -     Οκτωβρίου 2022 μέχρι το οκτάμηνο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2023 παρουσιάστηκε μείωση κατά 50% στις νέες αιτήσεις ασύλου.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Όπως αναφέρθηκε πέρσι οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 15.155, σε σύγκριση με 7.673 φέτος.. Επιπλέον, οι αφίξεις, μέσω της Πράσινης Γραμμής, από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν μειωθεί κατά 75%.  

ΝΕΕΣ ΑΙΤΗςΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ

Έπιασε τόπο η ενημερωτική εκστρατεία

Μέσα από τα στοιχεία φαίνεται ότι  για πρώτη φορά, το συνολικό ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών παρουσιάζει θετική εικόνα, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών. 

Η μείωση αυτή κατέστη δυνατή μέσα από την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων, όπως: H  διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας σε χώρες της Αφρικής (Κόγκο και Νιγηρία). Οι  εντατικότεροι και καλύτεροι έλεγχοι που γίνονται στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με τον Frontex.

 Οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται πλέον εντός τριών μηνών και για όσους  απορρίπτονται: Αυτομάτως απορρίπτονται τα επιδόματα. Η  παράταση του διαστήματος αποκλεισμού της πρόσβασης στην αγορά εργασίας είναι  εννέα μήνες και γίνονται  αυστηρότεροι έλεγχοι για καταστολή της παράνομης εργασίας. .

Σχέδιο Δράσης Ανατολικής Μεσογείου

Σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δίνεται πλέον έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ροών. 

Ήδη αρκετά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης εφαρμόζονται στην Κύπρο Υπενθυμίζεται η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και του καθορισμού συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς. 

>>>>Διαβάστε επίσης: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ<<<<

Μια τέτοια εξέλιξη, θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των επιστροφών Σύρων, οι οποίοι δεν θα πληρούν τους όρους για εξασφάλιση καθεστώτος πρόσφυγα. Στο πλαίσιο διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Δημοκρατίας σε υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

Ρίχνουν εκατομμύρια για «Λίμνες» «Μενόγεια» και «Πουρνάρα»

Για τον σκοπό αυτό, έχουν αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 24 μηνών, οι εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Φιλοξενίας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων, και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων

Επίσης, στις αρχές του 2024, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», με συνολικό κόστος €25 εκ..

Λετυμπιώτης: H σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα έχει θετική εικόνα στο ισοζύγιο αφίξεων -επιστροφών

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων των Μ.ΜΕ. ανέφερε ότι «η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων-επιστροφών θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Ένταξης.

Ο κ. Λετυμπιώτης, κάλεσε  τη Βουλή να ψηφίσει σε νόμο «το συντομότερο δυνατόν» τη σύσταση του Υφυπουργείου. Όπως είπε, «η  δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού. Η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα Υφυπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των Τμημάτων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εξεταστών της Υπηρεσίας Ασύλου, με αποτέλεσμα η διαδικασία εξέτασης να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών, σε σύγκριση με τους 21 μήνες που ίσχυε στο παρελθόν. Όπως είπε, πλέον  εξετάζονται πέραν των 2.200 αιτήσεων μηνιαίως, σε σχέση με 1.200 που εξετάζονταν στην αρχή του χρόνου. 

Σε ό,τι αφορά τους γενικότερους αριθμούς αποχωρήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο συνολικός αριθμός, ανήλθε σε 9.300, σε σύγκριση με 5.800 αποχωρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση περίπου 60%), Οι ι νέες αιτήσεις ασύλου την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2023 έχουν μειωθεί περί του 50%, δηλαδή 7.700 περίπου, σε σύγκριση με 15.200 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home