Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεταναστευτικό: Εκστρατεία Ιωάννου σε Νιγηρία, Κογκό και Καμερούν

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 06.09.2023

Μεταναστευτικό: Εκστρατεία Ιωάννου σε Νιγηρία, Κογκό και Καμερούν

Από τις τρεις χώρες παρουσιάζονται αυξημένες ροές μεταναστών - Καμπάνια στο Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Ως μέτρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, είναι η ενημέρωση των επίδοξων μεταναστών πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της παράτυπης μετανάστευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εκστρατεία θα καλύψει τρεις αφρικανικές χώρες τη Νιγηρία, το Κογκό και το Καμερούν. Η επιλογή των τριών χωρών που ανήκουν στην Υποσαχάρια Αφρική έγινε διότι από αυτές τις τρεις χώρες παρουσιάζονται αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών.

Με βάση στατιστικό πίνακα που δημοσίευσε η Offsite News στις 30 Αυγούστου 2023, για το 2022 η Νιγηρία ήταν η δεύτερη χώρα με αιτητές ασύλου με 3117.

Το Κογκό βρισκόταν στην 3η θέση με 3019 και το Καμερούν στην 7η θέση με 1040 σε σύνολο 10 χωρών. Την πρώτη θέση με αιτητές ασύλου κατείχε το 2022 η Συρία με 4088 μετανάστες.

Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023 έφθασαν από τις τρεις αυτές χώρες Νιγηρία, Κογκό και Καμερούν 1287 αιτητές ασύλου.

Η Νιγηρία εξακολουθεί να βρίσκεται στη 2η θέση με 664 αιτητές ασύλου, το Καμερούν είναι στην 4η θέση με 331 αιτητές ασύλου και το Κογκό στην 5η με 292 μετανάστες. Στην 3η θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν με 558 αιτητές ασύλου αλλά λόγω ανεπάρκειας διαδικτύου στη χώρα δεν μπορεί να γίνει η εκστρατεία.

 

πινακασ

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αλλοδαπούς επίδοξους μετανάστες από την Αφρική ότι με την άφιξή τους στην Κύπρο δεν θα βρουν δίοδο σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Τ

ο Υπουργείο θέλει να πείσει τους μετανάστες ότι το ταξίδι στην Κύπρο ελλοχεύει κινδύνους τόσο στη θάλασσα όσο και λόγω της πίεσης που ασκούν οι διακινητές για να αποσπάσουν χρήματα. Όπως έγραψε η Offsite News η ταρίφα για κάθε ένα μετανάστη ανέρχεται στις 2.500 με 3.000 ευρώ. Οι διακινητές είναι συνδεδεμένοι με κυκλώματα τα οποία δρουν στα κατεχόμενα, αλλά και στην Τουρκία.

Μιλώντας χθες Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023 ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στην Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό ανέφερε ότι οι εισροές από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν μειωθεί αισθητά, όπως επίσης και το σύνολο των εισροών γεγονός που καταδεικνύει ότι τα μέτρα αποτροπής μέχρι στιγμής μπορούν να κριθούν ως αποτελεσματικά.

Η εκστρατεία γίνεται σε μια περίοδο όπου οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 55% και έχει ενισχυθεί το γραφείο επιστροφών.Επιπλέον εξετάζονται 1.800 αιτήσεις τον μήνα, από 1.000 που εξετάζονταν προηγουμένως.  

Mάλιστα, τον Ιούνιο από τις 1850 αιτήσεις που υποβλήθηκαν απορρίφθηκαν οι 1750.

Αναλυτικά, τον Ιανουάριο του 2023 απορρίφθηκαν 1,101 αιτήσεις ασύλου, το Φεβρουάριο 1,141 ασύλου, τον Μάρτιο 1,213 ασύλου, τον Απρίλιο 993 ασύλου και τον Μάιο 1363 αιτήσεις ασύλου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ιωάννου: Kοινωνική εργασία για αιτητές ασύλου - Μέτρα για το μεταναστευτικό<<<<

Παράλληλα, οι αφίξεις στην Κύπρο έχουν μειωθεί κατά 50%, ακριβώς επειδή το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης, περιλαμβάνει καμπάνια στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις τρεις αυτές χώρες.

Μέσω της εκστρατείας, μεταξύ άλλων:

Παρουσιάζονται οι κίνδυνοι της παράτυπης μετανάστευσης και αναδεικνύεται η ρεαλιστική εικόνα της μεταναστευτικής κατάστασης στην Κύπρο μέσα από αυθεντικές ιστορίες μεταναστών, συνεντεύξεις λειτουργών, ακριβείς αριθμούς και έγκυρα στοιχεία.

Δίδονται ορθές πληροφορίες σχετικά με το μεταναστευτικό και το σύστημα ασύλου στην Κύπρο.

Αναφέρονται οι μύθοι και τα ψέματα των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, παρουσιάζοντας ψευδώς την Κύπρο, ως πρώτο ενδιάμεσο προορισμό, με προοπτική μετάβασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Αποτέλεσμα αυτής της παραπληροφόρησης των κυκλωμάτων, είναι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών να «παγιδεύονται» στην Κύπρο, αγνοώντας το ότι η Κύπρος είναι νησί και χώρα, όπου δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο του «Σένγκεν».

ΕΔΩ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και να δείτε τα φιλμάκια με τις αυθεντικές ιστορίες μεταναστών, τις συνεντεύξεις λειτουργών και άλλα στοιχεία.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home